自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

tansyneko 發表於 19-4-7 14:48
我買咗支自拍棍可以變身腳架,真係好方便好有用,試過唔記得帶就咁用手自拍合照,根本影 ...

係架有時叫人影相又唔好意思人哋影完話唔合要求。。。即係明明後邊係個塔。。諗住叫人影二人合照佢又真係二人合照不過個塔得一半咁你話有咩意思呢?因為佢覺得幫你影咗張合照最緊要你兩個人喺度。。所以我寧願自己嚟。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

油麥麥 發表於 19-4-7 14:29
女性友人斷叫我陪佢去日本,但平時食乜都好都要影一餐,我明!相機食先吖嘛,但佢唔係相機食先咁簡單,佢 ...

好有畫面

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

有早知,應該叫朋友like影相那些,否則,幾討厭!

琥珀宮

seaheart88 發表於 19-4-7 14:52
係架有時叫人影相又唔好意思人哋影完話唔合要求。。。即係明明後邊係個塔。。諗住叫人影二人合照佢又真係 ...
YESYES,就係咁呀,知音呀~~

有D人就係影合照認為人最重要,個景得一半或者無水平線,但我哋偏偏認為景都好重要呀,其實甚至景比人更重要,所以都係自己帶架生自己影到滿意為止

公爵府

回覆樓主:

我影相都有D要求,我次次幫朋友影得都好靚,但如果朋友幫我hea影,我會有D唔開心囉。影得唔靚唔緊要,明白唔係個個識攞角度,但唔好求其㩒個制,景同人都唔啱比例,又唔對焦咁囉……。

所以我多數都係自拍就算

公爵府

tansyneko 發表於 19-4-7 15:02
YESYES,就係咁呀,知音呀~~

有D人就係影合照認為人最重要,個景得一半或者無水平線,但我哋偏偏認為景都好重 ...

same same

叫個朋友幫我影個摩天輪,我都行到老遠就佢影得哂,後尾睇相,點解張張大頭,個輪呢???

有D人唔識影相就係唔識影……點叫都冇用,自拍算了……

tansyneko    發表於 19-4-8 13:28

伯爵府

回覆樓主:

如果叫我影咁多張相,我會反面,不歡而散

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

見人拍隻蟹上下左右加埋自己,超過二十張

珍珠宮

虎到金來勳章

Jin2012 發表於 19-4-7 08:23
回覆 ivycwl 的帖子

所以話同朋友去旅行就係考驗友誼嘅時候, 多的事去完, 輕則冇下次, 更甚冇friend做!:ig ...

呢個係事實,前兩年同兩個family,相識超過20年嘅去泰國,去完返嚟話過同其中一個family唔會再有下次, 從來未見過一個family整個成員煩到咁,一個讀小學嘅簡直係公主癌上身,成村人就佢一個,佢爸爸媽媽食貴嘢嘅時候就食阿公,當佢個family嗌得少嘢或者其他family叫咗貴嘢時候就即刻AA。。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

tansyneko 發表於 19-4-7 13:31
影相仲要配合角度,好驚D人求其影,要抓角度有構圖影出嚟先靚

所以我唔會叫朋友影,只會叫老公影,有時去D場景 ...

我都覺得影出來要靚,哪怕係生活照都好,都要影得靚。去旅行我係中意幫人地影既人,有旅伴吾中意影相,但我都捉佢影,點都要留個念嘛。我意識到花太多時間影係吾好,所以規定自已一take過,再吾係三張相內搞掂,快靚正,儘量吾好阻人

tansyneko    發表於 19-4-8 13:29

象牙宮

回覆樓主:

而家電話任影嘛 如果以前要入菲林,應該唔會影咁多啦

大宅

monsterparentss 發表於 19-4-7 12:13
係咪講緊我老公屋企人,6 兄弟姊妹。去到一個景點,單人映,雙人映,呀哥一家人映,呀家姐一家人映,全女班 ...

听到都頭暈
最討厭,好似去旅行就係為左影相咁

珍珠宮

我朋友個囡,一個景點差不多影左三十幾次先滿意

伯爵府

同朋友/媽咪去旅行 我多數鐘意影景同影其他人 懶有文青氣息嘅樣 真係廢是煩到人
同c6去 我會要求佢幫我影到我滿意為止 初初佢都會黑面 慢慢佢習慣左 知道我要咩 影兩三張我就滿意收貨 以前嘅佢 好多時都只顧影個人 後面啲景係無水平線可言 影全身會無左小腿/腳掌 同建築物影又唔會就位 我大半個人遮住都唔識提我 多不勝數

珍珠宮

MeBeHe 發表於 19-4-7 08:51
有聽朋友講過 同朋友去旅行
對方不斷批評佢影得佢唔靚
佢覺得自己影得我朋友咁靚 角度咁好 但我朋友做唔到

我都試過
話佢影我咁靚
我影佢就咁醜
影極都不滿最後黑我面

子爵府

monsterparentss 發表於 19-4-7 12:13
係咪講緊我老公屋企人,6 兄弟姊妹。去到一個景點,單人映,雙人映,呀哥一家人映,呀家姐一家人映,全女班 ...

好似去飲影相

水晶宮

bosch 發表於 19-4-7 08:51
如果我老公係咁就好啦.

如果我有咁既技術, 我都會多多要求呀. 有時我都會影多幾張相, 要滿意既先 ...

我老公對影相好執著,佢要整體配合好好,要有角度同構圖,成日叫我同仔女影唔望鏡頭既相,我地幾個都唔多理佢的,所以佢變咗走去影蝴蝶

珍珠宮

回覆樓主:

我有朋友去旅行拍照都要求高,但帶腳架,set相機,一個景拍好幾回同角度,唔似我,拍好大概幾靚就算。但睇佢拍下嘅靚相,又真係幾賞心悅目。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ivycwl 發表於 19-4-7 08:11
剛去完旅行,第一次同依個朋友去。
原來佢係要做model式拍照。
好簡單係食店門口拍張相,都要拍十幾二十張 ...

佢係你朋友都心甘情願d ,有次我過路中環有兩個香港女仔路過話叫我幫佢影張相,咁我咪幫羅,點知係模特兒式拍攝,影極都唔滿意叫我重影,例如佢話自已係都要企係某個位,話叫我要影到後面某個地標,影完又話個人太細,咁幫佢打橫影希望影埋個地標佢又話一定要打直影,我行後兩步又喝止我,根本就唔可能影到佢既效果同要求,而且我只係路過咋喎,唔係你既攝影師羅。。。

首頁

尾頁

跳至