跳至

首頁

尾頁

大宅

因為20多年前回流香港的時候唔識野,沒有申請做non residents, 現在想搞返好啲稅務問題,請問有冇加拿大的稅務顧問幫人解決問題的可以介紹給我呢,在香港或在加拿大的也可以,唔該晒

子爵府

回覆樓主:

現在不需要做任何野,返加拿大照報稅就可以

大宅

cecilau 發表於 19-4-8 04:16
現在不需要做任何野,返加拿大照報稅就可以

多謝你的回覆。但跟著的問題都幾頭痛,如果有見過同樣以下case 便請給點資料。

我想明年送小兒(加籍)去加拿大Markham 讀G11 , 明白要做non resident 便不能享有福利而我亦樂意交學費,因為小兒會同我哥哥家庭在Markham 同住。屬York school board. 打了電話去問YSB. 即使父母不在加拿大,只要小朋友是加藉就不需要交學費。School board 有自己policy 但這樣我便不合資格做non residents. 因住宿交通等各種問題,只可報屋企附近學校亦只有公校。唔知是否可以用香港特區護照身份申請及入境呢?或是我理解錯誤呢?

大宅

回覆 JarJarBin 的帖子

If you're Canadian citizen or permanent resident, you can't use HKSAR to enter Canada. If you're Canadian citizen, you need to use Canadian passport, if permanent resident, you need to use PR card to enter Canada.

首頁

尾頁

跳至