自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kkyeah 發表於 19-4-7 23:01
講緊係半歲咁未識講野果d bb, 如果佢地在公眾地方例如在餐廳,在交通工具上等大嗌,大叫,我覺得不是一個問 ...

狗吠有冇問題呀?當然有,因係有鄰居會唔鍾意佢,會投訴,所以有d狗主會「毒啞」d狗,唔比佢吠。
醫學界應該考慮發明一隻比BB食既「啞藥」,好等遇到人投訴前,父母先比BB食,一出街就好食,因為你永遠唔知BB幾時會尖叫;唔係,應該一出世就要食,BB夜晚喊都好煩!

公爵府

HyperBB 發表於 19-4-8 04:41
咁蝕 應該可以同餐廳員工反映下

其實有其他人已向職員反映無較,咁佢唔走咪我走囉。

水晶宮

BGCOME08 發表於 19-4-7 23:48
尋日去食放題,個阿媽由得佢個B喪叫,係喪叫!係喪叫呀!我頂唔順,食咗半個鐘都冇,食咗頭一round頭盤,乜 ...

下次又遇到咁的情況可以出聲,同媽媽講bb大聲叫太耐會傷聲帶,抱吓佢,飲d水滋潤吓

目的比佢知有人留意到bb叫,佢點都留心小小做d野

珍珠宮

tester5 發表於 19-4-8 06:24
狗吠有冇問題呀?當然有,因係有鄰居會唔鍾意佢,會投訴,所以有d狗主會「毒啞」d狗,唔比佢吠。
醫學界應 ...

你可能未見過,係大人以誇張高調方式不斷逗個B大叫大攘,佢地認為咁係代表“開心”“興奮”嘅反應,呢個係親子互動嚟。但地方係地鐵/lift/餐館......
昨天個經理走過去問佢地介唔介意去外邊陽台坐,有傘有樹蔭,個迴音冇咁大,活動範圍多些,那對男女話:“冇冷氣呀!你地家庭歧視.......”

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

brindlewin 發表於 19-4-8 07:08
你可能未見過,係大人以誇張高調方式不斷逗個B大叫大攘,佢地認為咁係代表“開心”“興奮”嘅反應,呢個係 ...

所以BB可以啞就好,我唸媽媽患產後抑鬱既都會減少好多好多。BB真係好煩,唔係點會咁多人搖BB,同打仔?乖會打?就係煩、唔聽話、嘈,唔打唔得、唔教唔得!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我會望下個BB做咩事,純粹8,但不是怪佢嘈
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

tester5 發表於 19-4-8 07:15
所以BB可以啞就好,我唸媽媽患產後抑鬱既都會減少好多好多。BB真係好煩,唔係點會咁多人搖BB,同打仔?乖 ...

産後抑鬱有好多原因,個個誘發原因不盡相同。
我朋友係個B一冇聲就緊張,B B瞓咗,佢每隔幾分鐘就去探下鼻口有冇呼吸,結果試完又試,工人先生替做又信唔過,B B亦經常為證明自己生存而大喊,結果一家包埋BB都出問題,佢出街很少,更一定唔去餐廳/人多地方,後來係要入院調理上媽媽班。
我諗冇人想B B啞,正常喊鬧唔會令人反感。我本身係反對打鬧派,但覺得係公共空間應該避免滋擾到其他人,而不應該去逗個B大叫、制造問題。如果B B哭鬧失控,有時帶佢走開去個新環境,都有助冷靜啲,做父母係有責任學識有效處理B B難題,唔係“係咁”/打鬧就了事。

男爵府

一兩聲無問題,如果家長繼續放任佢叫就好有問題

珍珠宮

回覆樓主:

好多時我俾細路影響到,我都真心唔怪 d 細嘅,不過怪佢阿爸阿媽

珍珠宮

tester5 發表於 19-4-8 07:15
所以BB可以啞就好,我唸媽媽患產後抑鬱既都會減少好多好多。BB真係好煩,唔係點會咁多人搖BB,同打仔?乖 ...

好心你睇清楚樓主講乜先啦,係度挑撥離間

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mimi26 發表於 19-4-7 23:31
我會控制下,例如抱起或即時行出鋪頭先,再睇下佢有咩需要,通常bb大叫都係個幾樣。如果任由bb叫,其實好討 ...

珍珠宮

tequiero_ic 發表於 19-4-8 01:51
我自己做媽咪我明白有時bb未表達到會嗌,但唔代表可以唔控制佢,細時唔教,大個仲洗教
...

咪教緊,同人攪對抗麻

將來有排受, 而家小學駁咀, 中學返判期,更啋你都傻

無恥無敵? 定無耐? 將來先知

水晶宮

畀面勳章

講緊係半歲咁未識講野果d bb, 如果佢地在公眾地方例如在餐廳,在交通工具上等大嗌,大叫,我覺得不是一個問 ...

我可以容忍BB哭!容忍BB大笑!但尖叫就好討厭,點解有家長覺得BB興奮尖叫無問題

子爵府

有d b 真係把聲好尖聽到人好煩!

禁止訪問

伯爵府

超討厭不停尖叫!我無精神病都有衝動上前扯巴佢,奉勸D父母小心公眾場所隨時有精神病患者被尖叫聲刺激到

大宅

回覆樓主:

BB嗌我係覺得冇問題,佢地未識表達,只可嗌,但大人唔係應該諗下點解bb會嗌?亦都安撫bb唔好比佢係咁嗌?大嗌不止難道係有益既事?
衣個post係講緊d大人冇羞恥心,以為bb大嗌冇問題,仲要全世界包容,唔係想話d bb, 如果我連bb都睇唔順眼,咁緊係我既問題啦。

複式洋房

回覆樓主:

樓主應該吾係母親,吾會明白,有時真係控制吾到,湊bb好大壓力。

侯爵府

就係有好多呢啲咁嘅父母,攪到人地對班父母印象差囉,「家長」= 「怪獸」!

大宅

hkmm888 發表於 19-4-8 08:37
樓主應該吾係母親,吾會明白,有時真係控制吾到,湊bb好大壓力。

我諗如果見到個媽媽控制,但不受控,好多人都體諒的,絕對唔係講緊d媽媽既不是,好明白佢地既無奈,有時佢地都唔想。但我講緊果d係同個bb鬥嗌,撩個b嗌,比人側目都仲要大大聲話唔得架咩,果d人呀

首頁
12345...6

尾頁

跳至