夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已解決,感謝回覆

複式洋房

已解決,感謝回覆

瑪瑙宮

女人又5返工,又5識煮反,又5溫柔,佢同5同你結婚都難講。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Happymanman14 發表於 19-4-8 02:14
已解決,感謝回覆

……

翡翠宮

回覆樓主:

抵死

大宅

好媽媽勳章

樓主你太容易一撻即著。

禁止訪問

大宅

Happymanman14 發表於 19-4-8 02:15
入正題有一日C6話想食卡幫尼意粉(罐頭湯+意粉 )+火腿+磨菇
咁我諗住叫C 6幫我 ...

我睇完你寫嘅野!相信你嘅人生要經歷更多嘅磨練你先會成長!
其實你呢件事真係夫妻之間一件好小嘅事!你既然在乎佢嘅只要講句「對唔住」就可以化解一切!兩夫妻之間大家都愛面子對大家都無好處的!

子爵府

Happymanman14 發表於 19-4-8 02:14
自我介紹先 我係90後港女以家有左小BB5 個月未婚。冇返工話說我係唔識煮飯GE港女除左公仔面:h ...

妳說自己是港女, 相信已揀到個差不多認為最好的男仔來嫁吧.... 妳想推他走嗎?

其實好多男人都係咁, 如果妳嫁比個不嬲比媽咪照顧開的, 佢未必知道煮餸者的感受.

婚姻係一個學習, 失敗左, 就要回想為何失敗了(失敗指吵架/冷戰的原因), 減少失敗的機會, 例如從自己的態度開始....

其實當妳諗翻, 妳想要個咩屋企, 想有咩結果, 對方唔懂/唔識做, 妳就要行先, 妳要掌握男性更多的想法, 才易得心應手的, 兩夫婦無分邊個行先, 即使先帶妳的愛給他都好.

如果你們很愛對方, 有很多經歷, 就係因為咁冷戰下來, 值得嗎? 再講.... 人好化學, 有機會明天就是最後一天, 妳就會後悔, 今天對他做得太少了.... 現在爭吵真的微不足道.....

今次case, 妳忍一忍, 再笑笑口, 算啦, 你出翻去, 我煮啦,(如果妳的態度, 10個男8個以上都走...包括我), 跟住煮好了, 男人會覺得老婆掂, 可靠.... 就會掛多D 屋企, 有時男人唔會即時表達欣賞, 只會記起心.... 而我依家會講句, 嘩,老婆好叻呀~ 因為有前背教, 原來一些好簡單的說話, 係一個很好的支持來.... 太太有時亦會在我平心靜氣時, 說她的感受/想要什麼回應, 男人未必這刻認同, 但會自己想想後, 直接改善出來.....

夫婦條路可以走好長, 每個年齡, 困難都係學習, 亦是你們人生的記憶來, 要多多珍惜....

瑪瑙宮

你講少少都覺得為你汗顏, B 出世, 飯都唔識煮的你, 更呢咁 hair, 實發洩落老公度, 佢又要搵錢又要番屋企無飯食又要捱駡, 你係佢會點.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-4-8 09:50
你講少少都覺得為你汗顏, B 出世, 飯都唔識煮的你, 更呢咁 hair, 實發洩落老公度, 佢又要搵錢又要番屋企無 ...

其實唔識煮,我都學緊啦,何必咬住我唔放呢過多排就會有工人姐姐,媽咪,99幫手
感謝你回覆

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

短短8個post已經鬧到樓主潛咗
佢老公應該又硬食
利申睇咗冇加把口
都費事嘥氣
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

複式洋房

lingfu 發表於 19-4-8 09:55
短短8個post已經鬧到樓主潛咗
佢老公應該又硬食
利申睇咗冇加把口

咁我都係想容冰姐。唔知係D人睇港女兩隻字太敏感點係咩啦鬧完我又唔會同老公溫馨D
一路POST咪鬧得仲勁咪DEL左佢啦

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

Happymanman14 發表於 19-4-8 10:04
咁我都係想容冰姐。唔知係D人睇港女兩隻字太敏感點係咩啦鬧完我又唔會同老公溫馨D
一路POST咪 ...
其實唔係港女兩隻字
而係你講你既行為都好難頂

DEL咗佢都好

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

瑪瑙宮

Happymanman14 發表於 19-4-8 09:55
其實唔識煮,我都學緊啦,何必咬住我唔放呢過多排就會有工人姐姐,媽咪,99幫手
感謝你回覆:f ...

而家唔係話你唔識煮野咁少野, 煮野可以學, 重有好多其他野, 一定會影响你同老公關係, 不過, 你的回應係預期. 無得教, 踫釘大吧.

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁少事又咁鬼嬲,你C6真係好好,請工人姐姐解決食的問題!而你99同阿媽又肯幫你,學下感恩吧!

複式洋房

[quote]willbealright 發表於 19-4-8 10:23
你C6真係好好,請工人姐姐解決問題!自己住兩個都懶有請開鐘點,有左C9唔比返工(我份工比較高危),叫我學做媽媽C6見我好搞唔掂就話算啦,請返個工人姐姐啦

複式洋房

willbealright 發表於 19-4-8 10:23
咁少事又咁鬼嬲,你C6真係好好,請工人姐姐解決食的問題!而你99同阿媽又肯幫你,學下感恩吧!
...

我嬲係覺得,煮又比你話唔煮又比你問,問想食咩又事但真係事但煮左又話唔岩食
感恩一直都有嫁知道兩個老人家唔係理所當然幫我地同對我地好

侯爵府

PTMCYS 發表於 19-4-8 09:18
妳說自己是港女, 相信已揀到個差不多認為最好的男仔來嫁吧.... 妳想推他走嗎?

其實好多男人都係咁, 如果 ...

你寫得好有心,我好鐘意上婆媳婆版睇男人分拆同見解,令我進一歩了解男人世界

男爵府

ninachu 發表於 19-4-8 12:18
你寫得好有心,我好鐘意上婆媳婆版睇男人分拆同見解,令我進一歩了解男人世界
...

認同咁多回覆係呢個對樓主有比較建設性的意見

首頁

尾頁

跳至