自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我直頭叫我仔女咪鬼拜
人都死左,拜又點唔拜又點,心中有我嘅唔駛一年果幾日黎紀念
我生勾勾時唔在乎清明,唔會死後突然過節feel掛

用戶要求終止服務

牛年勳章

我唔擔心,擔心在世寂寞多 d,不過上一輩認為呢個係表現孝心,我會盡量配合。

wcpcelia    發表於 19-4-8 14:46
未經許可,請勿轉載

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

厚多士 發表於 19-4-8 13:49
係囉嗦 我覺得佢冇野搵野來煩
咁你後生,要明白老人家心態,有時係會胡思亂想(可能你老左都一樣好多野唸,好囉唆)
。聆聽+安撫就夠,事實就唔好講了,自己知就算~

伯爵府

199707100304 發表於 19-4-8 13:42
死了後會點, 都冇人知啦~
諗咁多黎做乜。
你爸爸都好矛盾......
佢係咁! 成日覺得子女要無條件孝順同順服父母. 口講自己係無神論, 又成日話我阿婆迷信, 但最忌諱怕死就係佢.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hudsonchui 發表於 19-4-8 13:48
我有4個女,應該起馬有一個會拜既,吾會全部都甘不孝瓜

我媽有4個女, 3個仔
宜家父母走晒
每年
女..只有 我同對上果個家姐去, 其他2個...話唔信呢D野 同埋入左基督教
仔.. 只有我對上個哥去, 其他2個...成日搵唔同借口話唔去

大宅

回覆 厚多士 的帖子

唔擔心冇人拜自己,因為唔想親人麻煩,死後撒入大海就可以了,亦唔想他們有所記掛。人的軀殼只是一個形式,真的會記掛你的人就算冇墳墓亦會時常思念。

歡迎歡迎

水晶宮

回覆 厚多士 的帖子

我同你好似
又係我D長輩講埋D好似你爸爸講既野, 我都係好似你咁諗

我有心掛住個先人在心中得啦! 洗咩要去某地方掃墓. 個長輩成日話我地唔去冇心乾. 我冇理佢, 我講極佢都唔會明, 佢中意點諗由得佢. 我既宗旨係生前佢個個人好已足夠, 佢死後你日日去都冇意思

伯爵府

tester5 發表於 19-4-8 13:57
咁你後生,要明白老人家心態,有時係會胡思亂想(可能你老左都一樣好多野唸,好囉唆)
。聆聽+安撫就夠,事 ...
有啊! 我話總之我一日係香港都會拜你, 咁佢就冇出聲了

子爵府

一早講左撇花園, 唔好拜, 人都死左, 唔想死後仍然俾伽鎖下一輩, 佢地隨心就得, 要掛住我可以日日都掛住, 唔洗特定搵一日出黎做D自我感覺良好既野

大宅

vyhc 發表於 19-4-8 13:27
我唔識游水,撒花園得哪。

我都唔識游呀,亦唔打算學識
所以死左之後撒落海,當了左心願

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

撒去紀念花園就ok,唔好搞咁多嘢。

好耐之前聽過一個老人家講,無再去拜自己阿媽,因為佢媽走咗幾十年,應該投咗胎啦,仲拜嚟做咩。老人家有嘅想法都ok喎。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

點會呢!人死如燈滅,死後究竟有無靈存在都成疑,我反而唔想後人浪費時間去掃墓。

大宅

2024年龍年勳章

死左就無所謂啦,但死前有人照顧就好重要

子爵府

厚多士 發表於 19-4-8 13:21
琴日同我爸拜完阿媽後食飯,佢又叫我下星期要拜阿嫲, 因為阿嫲葬得比較遠, 同埋唔係度已經30年, 我下星期又 ...

上一代會擔心。思念在心中就可以,還有積極生活下去就是好。

珍珠宮

C左唔到自己話事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔擔心...因為一定冇人拜
得一粒仔...會拜既都係得佢...
佢唔得閒..咪唔拜囉...

雖然我娘家年年都有拜山...
我同仔仔基本都係年年去..
但其實...拜山都係其次...
只係借個名見下D親友...

咁講真...我仔果代...重有幾親?
全部都係表上表囉...

所以..一早諗定...將自己變做鑽石

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kuri 發表於 19-4-8 13:39
我唔係驚,係預咗,幾好親情都好,過多兩三代,又或者無後呢?咪又係變孤墳!

所以我都決定落海!

係都做埋我地呢一代, 跟住冇架啦
上星期去拜山, 好多我地年代都冇去, 就算去莊下香就算
99 係流浮山 買左上面second floor, 同下面 即係 groung floor

2,3年前 都仲有人去2樓莊下香
今年擺晒陣 都冇人上去拜, 再唔係上去望一望雞咁腳走返落去
驚要幫手執野, 搬野

99 坐左係上面等左一陣走埋

子爵府

回覆 vyhc 的帖子

我都係咁諗~

侯爵府

回覆樓主:

完全冇驚過喎,從來都唔著重呢啲嘢

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

厚多士 發表於 19-4-8 13:21
琴日同我爸拜完阿媽後食飯,佢又叫我下星期要拜阿嫲, 因為阿嫲葬得比較遠, 同埋唔係度已經30年, 我下星期又 ...

冇得驚喎⋯⋯未死都一日到黑諗錢死又要諗定錢⋯邊得閒諗死後⋯唔累人就得啦
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

首頁
12345...14

尾頁

跳至