自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

珍珠宮

厚多士 發表於 19-4-8 13:21
琴日同我爸拜完阿媽後食飯,佢又叫我下星期要拜阿嫲, 因為阿嫲葬得比較遠, 同埋唔係度已經30年, 我下星期又 ...

我講好左去紀念花園,吾洗麻煩人去拜又要等位

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

死後都無得擔心有無人黎拜自己
反而擔心臨死前病左係醫院同就死果陣時,無家人親人黎探我多d

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我驚病時冇人黎探我多D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔驚,唔想煩人。但樓主其實唔需要同老豆硬碰,唔洗解釋咁多,一句唔去就ko,人既思想好難變,尤其年紀大比較固執。

侯爵府

冇驚過,有冇人拜咁又點?

伯爵府

回覆樓主:

我叫兩個女幫我海葬算啦! 但自己屋企一年一次拜山一定要去,最怕d兄弟 三催四請,有陣時有啲藉口又唔去,講緊一年先去一次

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

自己會撒去紀念樹 .
吾洗拜更加吾好燒祭品,
吾環保又浪費金錢.

伯爵府

Fion710 發表於 19-4-8 14:17
世伯簡直同我老公一樣想法,老公兄弟情願去玩都唔會拜山,老公堅持要去所以只得我地兩公婆
...
咁我都欣賞佢地的孝心, 不過唔好逼其他人去囉!

伯爵府

mok239 發表於 19-4-8 14:27
我死後...將骨灰撤落花園算了.
係啊!盡力過完一生, 總算是功德完滿, 值得賀一賀的

伯爵府

Glossimar 發表於 19-4-8 14:35
我老友媽媽拜神幾十年,就因為擔心第日百年歸老後無人拜,所以近年轉信耶穌
...
好鬼實際

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

其實呢一代或者下一代好多都未必會係香港長住
唔同以前一條村莊 一個鄉鎮就可以幾房人 幾代人咁成日見到
清明正日拜山只會越來越難齊人
去到第三四代無人拜都唔出奇

子爵府

回覆樓主:

我早十幾年前登記死後捐贈器官,幾年前和老公一同登記埋做無言老師,到時,仔仔只需要幫我們辦理領回剩下嘅body,安排火化,骨灰灑去專屬的紀念公園。
已吩咐好,有心嘅唔使理咩日子,當天合十拜我們已經足夠

用戶要求終止服務

在生時既相處時間珍惜好過,死後才來做儀式拜買幾多野都太遲。

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我唔想麻煩後輩,為做而做。心入面想念已足夠。

男爵府

琴日同我爸拜完阿媽後食飯,佢又叫我下星期要拜阿嫲, 因為阿嫲葬得比較遠, 同埋唔係度已經30年, 我下星期又 ...

係心裡面記念我就可以,唔洗專登要搵位安置我。

水晶宮

人都死咗,仲在意啲乜?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

我都叫家人,將我D灰帶埋去靚地方"薩"落海。。。等我第2世投胎去都好。唔洗拜我,同埋就算要拜唔洗囉燒肉、雞嘜都唔洗。。。。只係囉包熱浪拜我就夠。

水晶宮

EEQQ68_CACA 發表於 19-4-8 15:42
死後都無得擔心有無人黎拜自己
反而擔心臨死前病左係醫院同就死果陣時,無家人親人黎探我多d
...

我都係咁話,最想自己有病有人探自己,反而死後冇人拜冇所謂

水晶宮

回覆樓主:

我預左冇人拜,連位都難求,拜乜鬼

首頁
45678...14

尾頁