自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

近年多左留意身邊朋友, 或朋友的朋友的際遇. 我發覺, 好多貪便宜, 攞著數, 打壓人既人, 好多時係得不償失既. 講幾個例子.

1. 我老公既親戚, 係公屋戶主 (不是奶奶/老爺), 一個人住, 有一間私樓收租. 咁早幾年佢收到風, 話政府將會查得嚴. 佢經濟情況好OK, 仔女都有家用. 佢話唔好曬左間公屋 (平租), 所以賣左間收租樓. 宜家間私樓升左一倍.

2. 朋友既朋友, 大學畢業, 40 頭就放棄事業, 排公屋. 朋友話佢自爆申請保險箱收埋D錢. 宜家做抄散, 無拖怕好耐. 唔知同佢呃房署申請有無關係.

3. 有個舊同學食飯成日側側膊唔找數, 之後同佢無朋友做啦. 咁佢以為自己好叻, 之後知道佢識左D衰人, 條路愈走愈差, 仲破左產.

4. 之前有位舊同事, 佢係暗中出箭傷人搏上位, 一身戰鬥格. 近日聽其他舊同事講, 呢個人身體有事, 俾你升到好高位, 用健康換取上位, 絕對唔值. (當然呢個只係個別例子, 有病原因好多).

唔知大家有無同感?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

善惡到頭終有報

rainbowchuuu3    發表於 19-4-8 15:57

珍珠宮

回覆樓主:

所以我係好信命運自有安排的人, 之前有個post係話輪器官被人打尖的事, 有人話明明排第一, 但是被緊急人打尖, 最後無得救走左。 所以就話是你的就是你的,不要去強求。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

人在做, 天在看, 善惡到頭, 終有報! 我信!

Yibu    發表於 19-4-8 22:06

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Poyau 發表於 19-4-8 15:08
善惡到頭終有報

善有善報
惡有惡報
若然未到
時辰未到
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無他嘅
呢個世界做傻仔/女都係一鑊過
以為食到朋友/兄弟夾棍
點知到後來搞到六親不認例子多的是

APIGMA    發表於 19-4-8 21:56
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Yibu 發表於 19-4-8 15:00
近年多左留意身邊朋友, 或朋友的朋友的際遇. 我發覺, 好多貪便宜, 攞著數, 打壓人既人, 好多時係得不償失既 ...
甘伙係其中邊種?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都識人同老公無結婚生左幾個仔女,攞公屋綜援,可能經濟上舒服,但因無結婚,個女人無安全感,所以兩公婆成日嘈,生活吾太開心。

公爵府

2024年龍年勳章

rabbit75 發表於 19-4-8 15:21
無他嘅
呢個世界做傻仔/女都係一鑊過
以為食到朋友/兄弟夾棍
好同意。好兄弟姊妹親情無價,呃親人既將來ㄧ定後悔!

男爵府

回覆樓主:

我都識一個,又係攞盡政府著數,用假資料申請政府補助,唔知點解幾年後比政府發現,而家人老咗先要嘔返筆數出黎,但佢其實唔知衰,成日以為自己好醒,又係其他位攞政府箸數

公爵府

2024年龍年勳章

20150618bb 發表於 19-4-8 15:23
甘伙係其中邊種?
甘伙?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Yibu 發表於 19-4-8 15:33
甘伙?
甘你係邊種?

侯爵府

Yibu 發表於 19-4-8 15:00
近年多左留意身邊朋友, 或朋友的朋友的際遇. 我發覺, 好多貪便宜, 攞著數, 打壓人既人, 好多時係得不償失既 ...

我覺得咩事都好, 都必然有利有弊...... 好似做善事捐錢咁..利: 可以幫到人 弊 : 咪你少咗錢囉(但心靈富有).......... 世上無一件事係絕對利/弊....只係睇你點去理解件事....

侯爵府

mln 發表於 19-4-8 15:10
所以我係好信命運自有安排的人, 之前有個post係話輪器官被人打尖的事, 有人話明明排第一, 但是被緊急人打尖 ...
打尖果個救返嗎?最後是活肝或是屍肝移植?

珍珠宮

sunev 發表於 19-4-8 15:50
打尖果個救返嗎?最後是活肝或是屍肝移植?

是的,打尖者有救, 只記得話係食毒菇送入院的,不清楚是什麼移植。 不過很多人閙爆打尖者,其實是這個人命不該絕,也是醫生做確定的,這種事情不應該怪打尖者。

公爵府

2024年龍年勳章

20150618bb 發表於 19-4-8 15:34
甘你係邊種?
我有感而發出post, 係有少少因為係另一個 post, 有人話有 degree 可以照報 erb course, 只要隱瞞學歷就得. 我自己就唔會咁做囉! 可能有D人真係有需要讀 erb, 你隱瞞學歷攞左著數, 咪影響到有需要既人囉!

珍珠宮

一直都覺得做人唔好太計較,可以享受吃虧
眼見好多人為了多那麼一點點salary就跳槽,到年紀大了一無所有。以前一個舊下屬,18年15家公司,當時曾經問他打算怎樣規範自己career,他直接說當然想升職,覺得只要我approve就可以升,完全冇計劃怎樣提升自己能力和scope。最後因為實在太hea,我比3個月佢搵工走 or 我用3個月開PIP。人當然走了,但多年後仍然是IC也只能等被layoff了

Yibu    發表於 19-4-8 22:07

翡翠宮

回覆樓主:

我只知害人之心不可有
防人之心不可無

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

peony_so_hk 發表於 19-4-8 19:41
我只知害人之心不可有
防人之心不可無

首頁

尾頁

跳至