自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

岩岩去睇左醫生呀,之前我有開posr問過大家,我有家人生癌,怕遺傳,問佢意見我洗唔洗去醫院做全面檢查 ,但佢話出面啲套餐大包圍,唔應該咁做,對病人無幫助,仲話一般醫都唔會建議,應該要針對性懷疑自己邊到有事就淨檢查嗰到。原本我係想佢寫紙比我去醫院照套餐,點知佢只係寫左referral去化驗所,大家覺得呢個醫生講得岩唔岩?

子爵府

其實一般照野,驗野,都唔使寫紙(你又唔係睇公立)

子爵府

二世龜 發表於 19-4-8 19:40
其實一般照野,驗野,都唔使寫紙(你又唔係睇公立)

因為原本諗過claim唔claim到保險,不過我都唔太識呢啲野

子爵府

wewanwan 發表於 19-4-8 19:22
岩岩去睇左醫生呀,之前我有開posr問過大家,我有家人生癌,怕遺傳,問佢意見我洗唔洗去醫院做全面檢查 , ...

我媽都係診所醫生寫紙去化驗所,check完返診所聽醫生講解報告

子爵府

wewanwan 發表於 19-4-8 19:41
因為原本諗過claim唔claim到保險,不過我都唔太識呢啲野

咁依d要問agent...

但聽講一般檢查claim唔到

等其他人答

子爵府

嘉豬媽媽 發表於 19-4-8 19:44
我媽都係診所醫生寫紙去化驗所,check完返診所聽醫生講解報告

您好呀,請問介唔介意講當時你媽媽檢查咩?

子爵府

wewanwan 發表於 19-4-8 19:45
您好呀,請問介唔介意講當時你媽媽檢查咩?

抽血驗 乙型肝炎指數

侯爵府

早排身體有事,醫生建議我驗一d嘢

問保險,話就算醫生refer驗,驗完無事無得claim,話因爲有d人係唔係都驗呃錢喎

最尾我驗咗萬幾蚊係自己俾。

wcpcelia  :  發表於 19-4-9 10:56
8-)

珍珠宮

二小姐 發表於 19-4-8 19:49
早排身體有事,醫生建議我驗一d嘢

問保險,話就算醫生refer驗,驗完無事無得claim,話因爲有d人係唔係都驗 ...

我買果份係: 要“有意外”,比如腰痛想照腰—— 意外:在椅子上摔下來/ 出街跣親, 撞到腰,去醫院,話比醫生知意外跌親,就可安排照腰骨。
是意外,所以有得claim。

又例如我要照腸,因為家族有幾位長輩有 腸癌。 我就去專科診所,話柯血,肚好痛,所以照腸。
就可claim了
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

伯爵府

回覆樓主:

一般化驗所收費比入院照會平 d,我 c6 最近成日覺胃定/下腹頂住頂住唔舒服睇專科醫生,先做磁力共振 (化驗所做,平 d),咁就睇到幾個器官,報告出咗冇特別嘢,之後再照胃鏡同腸鏡,都可以喺化驗所做,平 d,但考慮過風險問題,最後入院做,發現腸有瘜肉,即時割埋,其中一粒都幾大粒,化驗結果係開始變病變,如果唔係處理咗就會變惡性。
但頂住頂住嘅原因,不明,而家試吓改變飲食習慣,或留意吓食咗乜嘢就會頂住!
保險而家 claim 緊,但做磁力共振同腸胃鏡都因有唔舒服醫生建議做,唔係齋想檢查而做,所以唔知 claim 保險係咪有分別

子爵府

2024年龍年勳章

貓頭雀 發表於 19-4-8 19:54
我買果份係: 要“有意外”,比如腰痛想照腰—— 意外:在椅子上摔下來/ 出街跣親, 撞到腰,去醫院,話比 ...

你又好聰明喎

子爵府

kyk 發表於 19-4-8 19:57
一般化驗所收費比入院照會平 d,我 c6 最近成日覺胃定/下腹頂住頂住唔舒服睇專科醫生,先做磁力共振 (化驗 ...

多謝你詳細解答

珍珠宮

chemlo0920 發表於 19-4-8 20:22
你又好聰明喎

保險經紀根據我個plan 教我的
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

2024年龍年勳章

貓頭雀 發表於 19-4-8 20:29
保險經紀根據我個plan 教我的

你個保險經紀真係幫到手

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有保險既可以問下, c6個保險最好要睇某個醫生(基本乜科都係睇佢先), 再安排入陣檢查, 咁就基本上可以cover到

如果醫私家醫院check就快啲睇到乜事囉, 化驗所價錢平啲, 但睇照乜啦

首頁

尾頁

跳至