自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

成日聽別人說公司翻工比較自由,但應該都有些好多限制的。
例如我工作的地方,公司基本上無乜人會遲到,亂請假。因為”有人”目及。

大宅

回覆樓主:

我公司自由度算高
唔係好覺冇自由

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

YEOMORGAN 發表於 19-4-8 20:25
例如我工作的地方,公司基本上無乜人會遲到,亂 ...

以前有一間,返工除咗做嘢唔識可以問,或聽電話要講嘢,其他時間唔準講嘢。
另一間,你發燒、肚屙、感冒……唔可以打去講請病假。要同佢講肚屙要遲啲返,直至你唔屙嘅時候出門口,去到佢見到你個樣好病、好真,咁佢批咗你,你就可以告病假。
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔可以著牛仔褲、唔可以染金髮,唔可以著熱褲、唔可以係公司食濃味水果,所以都OK

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我公司超靜, 唔比講野, 講公事都唔得, 就算在公司, 都要用what's app溝通

侯爵府

以前細個做過一間一定要著套裝,高跟鞋。
但間公司係無客黎,得幾個人既公司⋯
最慘係我個位係要出街係舊區周圍搵貨版,果時我岩岩出黎做野,又無乜錢⋯記得凈係買左兩套,著黎著去都係果兩套衫。

男爵府

py84ko 發表於 19-4-8 22:36
我公司超靜, 唔比講野, 講公事都唔得, 就算在公司, 都要用what's app溝通

咁古怪 講公事都唔俾講野 明明坐隔離都要下下wtsapp 有d複雜既野 咪打字打到天昏地暗 返工咪要做啞巴

大宅

py84ko 發表於 19-4-8 22:36

以前冇 whatsapp点溝通?

子爵府

Chiusiuwa 發表於 19-4-8 23:01
以前冇 whatsapp点溝通?

我唔知, 我上年12月中才入職, 早返咪同啲早返嘅同事吹下水, 一夠鐘開工就埋位做嘢

大宅

py84ko 發表於 19-4-8 23:06
我唔知, 我上年12月中才入職, 早返咪同啲早返嘅同事吹下水, 一夠鐘開工就埋位做嘢
...

即係公司文化是安靜工作!做完野收工,最緊要有糧出。

子爵府

choiyan05 發表於 19-4-8 22:59
咁古怪 講公事都唔俾講野 明明坐隔離都要下下wtsapp 有d複雜既野 咪打字打到天昏地暗 返工咪要做啞巴
...

所以公司咪見人玩手機都冇人話你, 以為你同客人what's app, 但我好唔like 這種溝通方式, 我試過幾次在公司講嘢大聲啲, 都比個manager話咗我幾句

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 19-4-8 20:42
以前有一間,返工除咗做嘢唔識可以問,或聽電話要講嘢,其他時間唔準講嘢。
另一間,你發燒、肚屙、感冒… ...

軍訓咁

子爵府

Chiusiuwa 發表於 19-4-8 23:09
即係公司文化是安靜工作!做完野收工,最緊要有糧出。

要安靜工作架, 如果full time staff 工作應該幾大壓力, 好彩我只做part time staff, 返半日, 夠鐘收工可以走, 但full time staff 冇得準時走

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Poyau 發表於 19-4-8 23:13
軍訓咁

我可以捱到三年,所以之後我去見工。其他人聽到話喺度做咗三年,已經話我好捱得。即請。

男爵府

回覆樓主:

不得不讚下以前公司有幾free
不淮著長牛仔褲,只准著裙,仲要超短都無問題
頭髮染啡金無問題,返工化唔化妝都得
只要無客見,同事們可隨意離開座位傾下閒計,講下笑
用公司account 寄DHL去加拿大比家人
用公司長途打電話比朋友傾成個鐘計
老闆係度玩fb 員工都可以

別墅

choiyan05 發表於 19-4-8 22:59
...

我公司也是

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YEOMORGAN 發表於 19-4-8 20:25
例如我工作的地方,公司基本上無乜人會遲到,亂 ...

自懷疑有人偷竊之後,就有cctv了
遲到問題,個別同事有,其他同事就尚可接受

有d公司free到自由出入,早收就冇嘅

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-4-8 20:42
另一間,你發燒、肚屙、感冒… ...

傻的嗎?

複式洋房

返工返到要監視既話就好無癮啦

寶石宮

chupachup 發表於 19-4-8 23:17
傻的嗎?

我都覺得我係傻嘅,可以頂到三年。
見工當日已經講明,唔可以打電話返嚟請病假。我當時真係有問佢,我話我有時會肚屙得好犀利。
佢話咁梗係有一段時間你係唔會屙。唔會屙嘅時間就出門口
我走嗰年,好似先後走咗十三個人

首頁

尾頁

跳至