自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

hahaha_baby 發表於 19-4-8 23:51
想問下你地買外賣有無試過自備食物盒?d餐廳歡唔歡迎? 如果美X, 大家X 果d可否用自備盒?
...
用左

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實我都幾唔鐘意個外賣盒,尤其食熱野有湯果D,個盒幾乎變形甘濟,又唔環保又唔健康,我堂食多。感覺上好多餐廳嫌麻煩唔鐘意客人自備餐盒
買外賣只會在樓下買,自己帶埋個大碗加個玻璃煲蓋。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

我自備伸縮飯盒伸縮抔方便又易洗
但好多時好多鋪仲未太配合到

珍珠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

yuyueng 發表於 19-4-9 13:16
其實我都幾唔鐘意個外賣盒,尤其食熱野有湯果D,個盒幾乎變形甘濟,又唔環保又唔健康,我堂食多。感覺上好 ...

不過應該係佢地有特定份量
但客人既飯盒又唔係一致所以唔想煩

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

天佑我們 發表於 19-4-9 13:29
不過應該係佢地有特定份量
但客人既飯盒又唔係一致所以唔想煩
...

的確系甘,所以我堂食多。

大宅

2019新春慶豚圓

想問下你地買外賣有無試過自備食物盒?d餐廳歡唔歡迎? 如果美X, 大家X 果d可否用自備盒?
...

有,大家樂自助售賣機係有得揀外賣自攜餐盒的,即係去收銀俾錢都可以同佢講外賣自攜餐盒,佢會打入單。

每次去新餐廳買都戰戰兢兢,我試過自攜盒外賣:大家樂、大快活、沙嗲王、越北、太興買燒味、越棧、翠華、日式淺草炸雞、屋村茶餐廳…… 仲有 聖安娜買蛋撻、天天素食買齋鹵味,都會俾盒佢裝。

黑唔黑面睇個別分店員工,點都要試下俾,如果食店唔受就走人,或者叫堂食自己轉盒。我覺得近年食店接受程度高咗好多(相比早幾年)。

大宅

有無人試過去唐x包點歡迎自備盒,見佢地好快手又急,唔敢試,怕俾姐姐鬧

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章

回覆 elisewaiman 的帖子

有次去荼記見個女人買外賣,佢拎左3個盒出黎俾阿姐(飯,菜,湯),叫阿姐'多飯',佢欏番畤,問阿姐點解唔裝滿盒飯?阿姐話佢拎咁大個盒黎(裝2個份量都得啦)!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

sheepmui 發表於 19-4-9 13:46
有無人試過去唐x包點歡迎自備盒,見佢地好快手又急,唔敢試,怕俾姐姐鬧

試過買鍋貼,自備盒,無問題。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

一定自備去買外賣,我呢區小店大都相熟,多年嚟已大家習慣了
連鎖只試過麥記裝樽走膠袋,但睇戲都會自備買爆谷汔水,暫時都冇不快事件

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我以前拎個真空煲內膽去買粥,次次個師傅都筆一大壺比我,兩個人都食唔曬。

水晶宮

2019新春慶豚圓

rello 發表於 19-4-9 09:25
吉野家係不接受自攜餐盒,唯堂食自載入盒。

係,我次次都要自己入盒

伯爵府

2019新春慶豚圓

...

我平日儲咗D外賣盒,洗乾淨有時帶定幾個出街,街市買豆腐、义燒、燒賣都會用,好多時唔夠用添

珍珠宮

2019新春慶豚圓

sheepmui 發表於 19-4-9 13:46

我試過,你開定蓋,他們倒入去,都係咁快,冇問題的

大宅

zebraaa 發表於 19-4-9 00:30
我去稻香買外賣燒味,自備餐盒,廚師先秤我個餐盒幾重,再秤燒肉,好均真。
...

伯爵府

2019勳章

elisewaiman 發表於 19-4-9 00:42
有時阿姐會比臉色你睇,有時又會話你個盒,瓶唔夠大,裝唔曬原本應有嘅量,但當你話OK,裝到幾多就幾多時, ...

我就係怕咁。所以買左個2.5l的盒。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊