親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本來打算在 k.....之類買票join one day tour 去,見人話自己去都得,因為平好多,其實佢都係只係有架車車去同入場券。另外legoland又唔見有,咁就要自己去。
想請問有無建議我自己去好定在k.....買package 簡單d。因為到時得我同另外一個媽咪,大家都帶個8歲小朋友,有d驚handle 唔到。暫時book 左 Premier inn holborn 同studios 2let . 請問邊間酒店會比較方便d, 驚自己轉車轉到亂晒。
行程除左這兩個地方,仲會去bicester village , 同埋都係London eye , 白金漢宮之類景點。初次帶小朋友到歐洲,請大家指點一下。感謝。

大宅

mypeanut 發表於 19-4-9 01:07
我本來打算在 k.....之類買票join one day tour 去,見人話自己去都得,因為平好多,其實佢都係只係有架車 ...

另外,我分唔到買traveller card 同 Oyster card 係邊樣岩我地這個旅遊方式,我地會在london住8日,帶住小朋友,行程唔想太趕。是否買觀光巴士飛上上落落就可以搞掂晒去主要景點觀光呢?
謝謝

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

mypeanut 發表於 19-4-9 01:08
另外,我分唔到買traveller card 同 Oyster card 係邊樣岩我地這個旅遊方式,我地會在london住8日,帶住小 ...

我會住studio 2let, 因為貪佢有洗衣機可以洗衫,倫敦是我們的第三站,我們都會去harry potter, 最初我都打算在k訂票加交通,但最後放棄,因為我不想比車時間限死,所以我最後決定自己搭車

studio 2let 可以行去3個不同線的車站(如果我無記錯的話),其中一個就是去harry potter 的火車站

london eye 我就在k買左免排隊加有香檳的門票

wcpcelia    發表於 19-4-9 09:19

男爵府

mypeanut 發表於 19-4-9 01:08
另外,我分唔到買traveller card 同 Oyster card 係邊樣岩我地這個旅遊方式,我地會在london住8日,帶住小 ...

有無 contactless card (paywave 之類)?而家唔駛 oyster card 用 paywave 都得

https://www.thisismoney.co.uk/money/experts/article-2911544/The-contactless-trick-save-money-tube-London-avoid-paying-weekly-travelcard.html

大宅

mypeanut 發表於 19-4-9 01:07
我本來打算在 k.....之類買票join one day tour 去,見人話自己去都得,因為平好多,其實佢都係只係有架車 ...

樓主:
我去年都是跟 KXXX 一日遊去 Harry Potter Studio。之前粗略計過,和自己去差不多價錢,不覺自己去平很多。去到其實都是自由行,而且參觀時間也足夠。
你可以參考下面台灣人 blog:

https://tsnio.com/warner-bros--tour-london/

大宅

FloliMom 發表於 19-4-9 20:39
樓主:
我去年都是跟 KXXX 一日遊去 Harry Potter Studio。之前有計過,和自己去差不多價錢,不覺自己去平 ...

既然係咁,我都買Kxxx算,我怕自己搵轉車帶小朋友會大頭蝦,謝謝

大宅

mypeanut 發表於 19-4-10 01:14
既然係咁,我都買Kxxx算,我怕自己搵轉車帶小朋友會大頭蝦,謝謝

如果係一家四口去,自己買票會平好多。klook 要八百幾一個人 (連交通),但官網 family ticket 只要一千左右包兩大兩小,加埋交通都平過klook。

話klook 平啲嘅,多數都係因為係兩個大人出發,但如果兩大兩小,自己買飛會比較化算。

大宅

muimui2 發表於 19-4-10 09:21
如果係一家四口去,自己買票會平好多。klook 要八百幾一個人 (連交通),但官網 family ticket 只要一千 ...

我睇過klook或kkday暑假會加到9百幾一個大人,小童8百幾,所以我都係自己坐火車轉巴士去,但大前提係及早上網買飛先。

大宅

回覆 Queenielam88 的帖子

我都計劃自己坐火車去HARRY POTTER, 但為什麼有不同車費:
在tfl.gov.uk 用plan my journey check:
由King's Cross St Pancras underground 到Watford Juction
4月30日11:00 am off peak 單程用Oyster card GBP7.4

在nation rail check:
由St Pancras 到Watford Juction
4月30日11:00 am off peak 單程 GBP13.50

去Watford Juction 應該可以用Oyster Card, 即不用預早訂火車票, 對嗎?
即GBP7.4 是underground + 火車價錢, 對嗎?

請各位指教

大宅

loksumyan 發表於 19-4-10 13:15
回覆 Queenielam88 的帖子

我都計劃自己坐火車去HARRY POTTER, 但為什麼有不同車費:

我只知買火車票由Euston Station往Watford Junction,冇聽過可以用Oyster card坐火車喎。今次真係要請高人指點喇。

大宅

Queenielam88 發表於 19-4-10 13:23
我只知買火車票由Euston Station往Watford Junction,冇聽過可以用Oyster card坐火車喎。今次真係要請高人 ...

Euston station 去Watford Juction
30/4 11:00am 用Oyster card offpeak 單程GBP5.6

30/4 11:00am 經national rail 買advance ticket 單程GBP10.50

即不用預定火車票更抵??

大宅

loksumyan 發表於 19-4-10 13:45
Euston station 去Watford Juction
30/4 11:00am 用Oyster card offpeak 單程GBP5.6

請問這資料在哪裡找?我8月才去要搵搵料。

大宅

Queenielam88 發表於 19-4-10 17:00
請問這資料在哪裡找?我8月才去要搵搵料。

tfl -plan a journey
https://tfl.gov.uk/plan-a-journey/

Nation rail
http://ojp.nationalrail.co.uk/service/planjourney/search

wcpcelia    發表於 19-4-10 19:18

大宅

回覆 muimui2 的帖子

KLOOK 沒有 family tickets 的嗎?那可能是我們那時沒有注意到

大宅

FloliMom 發表於 19-4-11 00:47
回覆 muimui2 的帖子

KLOOK 沒有 family tickets 的嗎?那可能是我們那時沒有注意到! ...

我早幾日買klook family ticket ,之後佢退票話full booking . 跟住我再買第二d 日子,全部都無family ticket . 而家3大3小要54xx

大宅

mypeanut 發表於 19-4-16 21:00
我早幾日買klook family ticket ,之後佢退票話full booking . 跟住我再買第二d 日子,全部都無family tick ...

唔明!KLOOK 退票後,你自己在官網買第二啲日子無 family tickets?我以為你已聽從其他 jm 的建議自己去了?你之後見到 KLOOK 有 family ticket,所以 booked 了?

大宅

FloliMom 發表於 19-4-16 21:13
唔明!KLOOK 退票後,你自己在官網買第二啲日子無 family tickets?我以為你已聽從其他 jm 的建議自己去了 ...

官網有family tickets , 但我想去的日子全部得17:00、18:00⋯⋯無早d. 如果klook買我三大三小,每伙(一大一小)比多$500港幣左右。但佢初頭有早少少,14:00。但結果覆我最早16:00。同行既又唔想自己在holborn 站出發再轉車,又擔心回程亂,又話怕夜。咁咪直接在klook買,在Victoria 站上車直到,咁我又唔使自己買火車票,因為怕自己預錯時間,我怕回程預錯就變左我整到佢地麻煩咁。點知買完覆我無左14:00,佢退票。我再從新落單就在klook 搵唔到family ticket 了。唯有貴d都買,因為我唔知同行小朋友慣唔慣咁轉車

大宅

mypeanut 發表於 19-4-20 02:22
官網有family tickets , 但我想去的日子全部得17:00、18:00⋯⋯無早d. 如果klook買我三大三小,每伙(一大 ...

那麼現在是買到了 14:00 的票了?
去到 Victoria tube 站,還要行一段才到 Victoria的 coach 站,你上網 check 下要行多久,預留時間抵達上車地點啊。

大宅

FloliMom 發表於 19-4-20 04:16
那麼現在是買到了 14:00 的票了?
去到 Victoria tube 站,還要行一段才到 Victoria的 coach 站,你上網 c ...

我在klook 買左16:00,咁岩我想去戈幾日都無晒13:00、14:00、15:00,只有16:00。請問在Victoria underground 行去坐旅遊巴要15mins嗎?我睇佢個圖好似不是太難找。三個女人加三個小朋友我諗行得比較慢

另外請問知唔知如果去Legoland , 是否可以在Victoria 坐 greenline 巴士直達,要預先上網訂票嗎?

大宅

我都打算暑假一家去玩, 請問Kxxx 買緊門票附往返火車車票 $704 算唔算抵? 還是自己買門票和用Oyster card坐火車抵D?

佢張門票是10:00入場, 我考慮緊好似要好早就要出門咁喎

首頁

尾頁

跳至