自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

老爸腸癌4期,己擴散,醫生幫忙申請鏢靶藥資助,未有醫務社工接觸我哋,請問有沒有過來人申請過?現時老爸每三星期嘅鏢靶藥要18xxx.......,長遠吾知點算,而家未申請到,我每月同細老夾.......有冇過來人成功申請到?資助幾多?

別墅

Bibibut 發表於 19-4-9 11:14
老爸腸癌4期,己擴散,醫生幫忙申請鏢靶藥資助,未有醫務社工接觸我哋,請問有沒有過來人申請過?現時老爸 ...

撒瑪利亞基金有,醫院應該有社工跟、你可問下

大宅

老爸腸癌4期,己擴散,醫生幫忙申請鏢靶藥資助,未有醫務社工接觸我哋,請問有沒有過來人申請過?現時老爸 ...

應該有社工會同你跟進,好快,好有效率的。
醫生應會轉介

水晶宮

有社工跟,好快批架,你地申請咗幾耐?我爸臨終前都有申請,覆診時醫生話幫佢申請,見完醫生跟手就見社工

大宅

搵社工 及 議員幫下手

公爵府

cherrieloy 發表於 19-4-18 06:06
有社工跟,好快批架,你地申請咗幾耐?我爸臨終前都有申請,覆診時醫生話幫佢申請,見完醫生跟手就見社工
...

我老爸發悔氣,兼煩吾申請。我話幫佢填,佢又話吾洗。尋日又話社工留難佢,有d文件佢提供吾到正本,我會打電話同社工了解下究竟係咩文件。

其實佢個份表手續好煩下,不過都會試下,而家已經開始第一次標把,每次18xxx, 仲係每3星期一次,份糧已經冇左大半,仲未計比家用同幇老媽供保險,真係人都癲.........

wcpcelia    發表於 19-4-18 09:21

公爵府

...

仲有,我爸個醫生,見佢時講明我地要申請,佢就漏左幫我地申請,係我打電話去醫務社工到問,再打去同腫瘤科講,先進入申請程序咋......

公爵府

...

你申請幾耐批,批左有無資助一半?

大宅

要資產審查,都幾繁複

水晶宮

Bibibut 發表於 19-4-18 07:32
你申請幾耐批,批左有無資助一半?

我爸嗰時申請咗半年就批,即係要自己full pay半年咁,資助咗幾多我就唔知,因為係我媽陪我爸去攪嘅,但大前批係銀行戶口嘅錢唔可以過特定嘅額,所以叫世伯早啲調走啲錢好啲

水晶宮

Bibibut 發表於 19-4-18 07:31
仲有,我爸個醫生,見佢時講明我地要申請,佢就漏左幫我地申請,係我打電話去醫務社工到問,再打去同腫瘤 ...

吓?個醫生咁大懵嘅?我爸嗰時睇嗰個醫生跟得好好,我爸喺瑪嘉烈睇

水晶宮

Bibibut 發表於 19-4-18 07:28
我老爸發悔氣,兼煩吾申請。我話幫佢填,佢又話吾洗。尋日又話社工留難佢,有d文件佢提供吾到正本,我會打 ...

嗰時我媽話自己兩老唔識填,啲女又黎唔到陪覆診,叫社工幫佢一齊填

公爵府

cherrieloy 發表於 19-4-18 07:57
吓?個醫生咁大懵嘅?我爸嗰時睇嗰個醫生跟得好好,我爸喺瑪嘉烈睇

我地在東區醫院。

公爵府

cherrieloy 發表於 19-4-18 07:55
我爸嗰時申請咗半年就批,即係要自己full pay半年咁,資助咗幾多我就唔知,因為係我媽陪我爸去攪嘅,但大 ...

你知吾知特定額係幾多?戶口十幾萬算多嗎?

水晶宮

Bibibut 發表於 19-4-18 08:20
你知吾知特定額係幾多?戶口十幾萬算多嗎?

唔記得喇

子爵府

回覆樓主:

資產是計所有同住的人,包括股票,存摺,馬會戶口...都會計。1同3個人的資產總值計法會不同。當年我親人都是計晒全部人的總資產,如唔過數額便會資助,資助會分全額,半額,唔知仲有無再細分?當年親人是半額。每個資助 機構做法同資助方法都不同。關愛基金我親人是1針自己比,1針基金比。只資助我們4針(因批得半額資助)。完了關愛的資助醫生寫紙社工申請撒瑪利亞基金,都是資助4針。樓主叫你屋企人比多D 耐心申請,雖然是繁複少少, 慳得一蚊得一蚊。以上都是早2、3年前的,只供你參考。我親人都是腸癌4期, 標靶藥要20500一針。大家努力加油。還有可申請傷殘津貼。

男爵府

回覆樓主:

樓主 當日我父想apply關愛 但門檻太高 最後我地apply左聖雅閣福群會既藥物支助 你上網查一查 佢地好快覆 好幫忙的

侯爵府

開心吸收勳章

醫生會寫紙refer比醫院社工, 都係要自己申請, 醫生邊有咁多時間同你跟, 見社工會查家宅, 都幾嚴, 不過合資格就好快比錢.

男爵府

畀面勳章

我老爺嗰時都有申請資助,係要自己攞住醫生封信去搵社工架!係好煩,戶口有錢出入佢要你寫明係用嚟做咩!但齊哂嘢好快就批,佢哋係批咗先查你d錢架!所以齊文件,合資格係好快批!

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我爸最近先申請完,見完醫生確定係要用標靶藥醫生會比信你去搵申請資助到見社工,社工會比晒你要填既文件和要交既資料你交晒所需文件幾日就批,我爸爸見社工時知道佢2星期後就要用藥社工都話你早D交晒文件會趕得切。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

首頁

尾頁

跳至