自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

sts8000 發表於 19-4-9 19:19
以前返MNC 就係咁,其實冇乜歸屬感... 所以好多時寧願唔返,work from home

好彩我同事唔係咁,否則頂唔順

珍珠宮

可愛教主2 發表於 19-4-9 11:34
有朋友响間做飲食公司做,話公司無耐會搬去新辦公室,可惜:

1. 全部人包括老闆, 都冇房坐.

我做過bank係咁

珍珠宮

ngwong2 發表於 19-4-9 19:23
同埋有病咪易傳染?

係㗎,但冇計。佢話半年至九個月俞,好多同事知道,頂唔順紛紛唔捞

侯爵府

如果公司俾我work from home 我唔介意無固定既檯,不過咁既工作環境同事間就無咁close。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

終極熊貓 發表於 19-4-9 15:42

其實公司要炒人,3同4基本「方便」唔到公司

我解釋俾你聽點cut cost
一間公司有唔同部門,尤其professional firm,用電用張紙租影印機茶水阿姐,所有overhead都係要share(可理解由finance按人頭charge 部門)
假設a部門有40人,本來要夾40份
行hot desk,老闆話:我地多人出job,其實唔需要咁多檯,30張就夠
於是,cost 由40份變30份,包括所需負擔嘅租金

我地公司一年前左右行hot desk,有個笑話

個個team都話自己唔駛要咁多,於是搬下迫下有半層吉左出黎,無人敢掂果半層(陣間被屈要食多條數點算,而且唔想第二team有野講),於是呢半層,吉左一年.....當然,租係要交,但無人食,變成公司開支(食都大家齊齊食,但死都唔要自己部門食)

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-4-9 19:31
一間公司有唔同部門,尤其professional firm,用電用張紙租影印機茶水阿姐,所有o ...

大宅

之前份工就係咁,一張大長枱幾個人坐
無自己櫃,全部野鎖locker
大垃圾桶全公司得幾個,要掉垃圾,就要行出去
全部枱底要一望無際,A4紙箱都唔可以有個

好彩個陣已經有份新工,坐左兩星期就byebye

大宅

而家好多公司係咁,慳位慳租...叫你朋友習慣下啦,慢慢就慣

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-4-9 19:31
一間公司有唔同部門,尤其professional firm,用電用張紙租影印機茶水阿姐,所有o ...

多謝你嘅分享
尊重你嘅見解

琥珀宮

好多大公司已經係咁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我超憎open office!超憎!
其實嘥氣,個個都鐘意有固定位架啦(網上已有好多debate關於呢樣野,係好多缺點)

我地初初行,仲有人每日放工巡係咪清檯,大佬呀,唔講私人野,筆呀keyboard 呀都有掛!叫人收野,但個locker擺keyboard要打斜擺(即其他咩都擺唔落)
同事個個鬧晒鬼

跟住中高層就玩手段罷位(總有好位有唔好位架啦,有d老闆仲信風水),叫秘書每朝罷,擺晒私人野擺明叫人唔好坐,試過同事間黑面(a坐左b位,b暗示a,a話唔係open office咩,b掟野走)

又有同事無位坐就搵team sec黎攪,喂,team sec識變魔術咩

王國長老

有d人天生污糟,用完水杯唔收、野食碎一檯都係,第二日坐落去果個唔得佢死,仲要抹檯

同事坐埋team meeting,理想中幾咁美好!大佬呀,隔離位果個要做野,你地咁好騷擾

我上間公司開始行,我嘈晒,我要睇老闆私人野,我要睇HR,你唔係要我攤晒d個人資料出黎做下話!幾經爭取我至成為特權階級有自己位

總之,好唔鐘意。之前推行個guideline係要求大老闆連私人相都meet走,真係得啖笑

大宅

fatvick 發表於 19-4-9 18:55
我舊公司1-4全中,它的終極目標係不夠位比同事坐
要同事一星期home office one day。用你自己的電費 ...

Home office 我鐘意啊... (我而家全 home office)
慳返工時間、車錢、飯錢(係屋企煮平好多)
又唔駛點置裝..
時間又彈性..
可以邊 mon 住工人湊我女...

琥珀宮

我老公公司係咁

大宅

我公司就係咁,要求人人clean desk。我地唔理,照放哂D野響枱。跟本無可能clean到,locker又細,又無櫃放文件,唔放響枱,咪放響地下囉

大宅

有興趣想知冇固定位,lunch 時要鎖返d野入locker 嗎?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

白毛毛 發表於 19-4-9 14:27

其實保險公司都係咁。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

sts8000 發表於 19-4-9 19:19
以前返MNC 就係咁,其實冇乜歸屬感... 所以好多時寧願唔返,work from home

我prefer work from home

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

白毛毛 發表於 19-4-9 19:19
我無做過有GM title的公司。好高級的?咁點解唔比間房佢?
GM = General Manager 總經理
咁點解唔比間房佢? 人人平等, 公平囉!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

有,現在外資非常喜歡這樣安排,大家有固定工位固定locker,但編排上搞到2個admin煩鬼死。
開始用locker就冇咗個rolling cabinet,啲同事嘈到拆天,最後廢事理Facility,從department裡面拆舊asset budget拿錢自己買muji櫃桶比同事用。
Clean desk/floor policy基本讓同事無視,明明是間創意公司,搞到office似醫院,做Facility嗰個都坐住個腦
個locker一般就用嚟放gym bag之類嘅
Facility仲誇張到唔比工位放垃圾桶,只有printer station有trash can,真暈低
其實旁邊是安排了一個細嘅meeting room可以用,但除非做1:1,基本還是喜歡坐外面同同事聊天開玩笑,好在坐附近都是玩得之人。

首頁
23456...8

尾頁

跳至