自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我父母都係香港出世,細個我地係叫蛋球
沙翁咪就係蛋球,蛋球咪即係沙翁囉
未聽過都可以上網搵下答案呀

伯爵府

畀面勳章

我啲6、70後叫冬甩做沙翁,我年代係一個球體果啲叫沙翁

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

從未聽過蛋球,明明係沙翁!電視另一個明明係冬甩

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

cwp18 發表於 19-4-9 21:22
我係70後,可能我哋呢啲老人家先叫做蛋球,不過上網睇應該兩個名都可以
...

我係60後,阿媽一向都是叫這點心做⋯⋯「沙翁」。

禁止訪問

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我完全唔知咩係蛋球
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我都知呢個系沙翁,頭先睇電視都俾D仔話我錯。
但以我所知大陸叫呢類食物做沙翁或炸包,未必所有分岐都系"跟大陸"嘅。

大宅

我70+,屋企上上下下,連埋我呀嫲呀婆,都係叫佢做沙翁,從未聽過有親友叫佢做"蛋球"!

tong831    發表於 19-4-9 21:41

珍珠宮

叫沙翁。。我未聽過蛋球…

tong831    發表於 19-4-9 21:41

禁止訪問

男爵府

我細個係叫蛋球的,正宗香港人
沙翁係後期至識

琥珀宮

畀面勳章

tong831 發表於 19-4-9 21:35
香港人叫咗沙翁幾十年,點解要就佢?

就邊個佢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我唔識蛋球
一路仲買緊泰昌沙翁食

禁止訪問

大宅

123blow 發表於 19-4-9 21:41
我沙翁蛋球都間住叫! 其實有咩所謂呢! 蛋球更加反映到個食物啦! 我個人認為!
...

我都覺得叫咩都冇所謂,我細個好鍾意食架,不過依家見到咁多糖,真係唔敢食

伯爵府

牛年勳章

tong831 發表於 19-4-9 21:34
佢再係咁,我會永遠罷睇,橫掂電視開始壞,慳返!
(我會教小朋友,呢樣嘢叫沙翁) ...

受訪師傅叫他的出品為蛋球,關電視台咩事?

禁止訪問

大宅

細個酒樓係叫蛋球 冬甩沾糖先叫沙翁

sfll  Right  發表於 19-4-9 23:36
capricornbb    發表於 19-4-9 21:52

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tictactoe 發表於 19-4-9 21:43
受訪師傅叫他的出品為蛋球,關電視台咩事?
AGREE!!!

首頁
12345...18

尾頁

跳至