自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

朱古力妹妹 發表於 19-4-10 00:27
前日先俾個地產AA問我,老細啱啱租左新屋,交租嗰度未交,問係唔係我負責,我即刻話我只搞行政嘢,錢你問 ...

下...租都唔交... 間公司好唔穩陣喎... 早走早著啦

用戶要求終止服務

朱古力妹妹 發表於 19-4-9 23:42
咁佢又send俾我,成$3000

比著我唔做了, 講完○

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

朱古力妹妹 發表於 19-4-10 00:27
前日先俾個地產AA問我,老細啱啱租左新屋,交租嗰度未交,問係唔係我負責,我即刻話我只搞行政嘢,錢你問 ...

吓……
交租都關你事?
你係咪做佢私人助理呀? (認真問)
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-4-10 00:36
吓……
交租都關你事?
你係咪做佢私人助理呀? (認真問)

秘書,我見人工高我以前份工少少+我已經待業一段時間我先去做咋

男爵府

maomaofafa 發表於 19-4-10 00:30

佢間屋新租的,唔知點解第一個月租未交就已經俾我老細住

我聽日會見到個AA,問下佢先

男爵府

maomaofafa 發表於 19-4-10 00:30

btw, 你話online banking呢個講法ok喎,叫大陸嗰邊自己過數算

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

朱古力妹妹 發表於 19-4-10 00:38
秘書,我見人工高我以前份工少少+我已經待業一段時間我先去做咋

騎牛搵馬
墊支方面,同佢講未出糧冇錢。雖然知你係耍佢,不過如果個個月都攞幾千蚊出嚟又要等申請返,好鬼麻煩

男爵府

andyman 發表於 19-4-10 00:03
問會計公司點解無PETTY CASH, 做咩要職員墊支, 第日啲錢入戶口會扣稅, 咁自己即係要蝕水。 ...

唔洗用 petty cash ,開張支票得啦。
我自己都係咁,個個月公司開票(自己公司,我係老闆 )。

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-4-10 00:43
騎牛搵馬
墊支方面,同佢講未出糧冇錢。雖然知你係耍佢,不過如果個個月都攞幾千蚊出嚟又要等申請返,好 ...

謝謝提點!

我打算聽日咁樣同大陸會計講,睇下佢下一步點做

男爵府

Cara2006 發表於 19-4-10 00:46
唔洗用 petty cash ,開張支票得啦。
我自己都係咁,個個月公司開票(自己公司,我係老闆 )。
...

連公司支票簿都未有呀

我個大陸上司都係用自己支票幫老細俾住先~

大陸老細同上司應該互相認識嘅,而我新黎,無理由用自己錢幫佢地交住雜費先

寶石宮

朱古力妹妹 發表於 19-4-10 00:50
謝謝提點!

我打算聽日咁樣同大陸會計講,睇下佢下一步點做

好少返工要人墊支住先,仲要係新同事,好似冇曬其他同事咁。
聽日如果你講完,方便update下最新情況呀

公爵府

我啱啱入職2星期左右,到宜家仲未簽僱傭合約,仲未出第1個月嘅人工。份工係舊公司大老闆秘書介紹嘅!我查過 ...

未簽約好似唔太好,二黎係佢屋企電費點解可以入公數先怪 唔見會計幫佢俾住先?
我都係做開荒牛,老闆外國人唔係香港,租business centre一間房仔一個人坐,仲要係part time。。。第一日簽左合約,第三日已經幫公司俾錢買幾千蚊電腦,(因為我係第一個,連筆都冇支)
但我老闆第一日已經俾公司銀行戶口佢自個login我,要入時佢先俾token我,我入transaction, 佢做final approval, 直到銀行出左我個login
上個月我先幫公司俾左兩萬尾,當然一早同老闆講左,過幾日入左transaction叫老闆approve俾番錢我
成日覺得佢請到我真係執到,人工低但做咁多野

男爵府

S_family 發表於 19-4-10 00:56
未簽約好似唔太好,二黎係佢屋企電費點解可以入公數先怪 唔見會計幫佢俾住先?
我都係做開荒牛 ...

其實我之前都做過one man band公司,都係跟鬼佬,佢都係第1日就俾合約我簽,都穩陣!

所以我宜家好擔心,連合約都未有,份合約我要自己draft,等approve

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-4-10 00:54
聽日如果你講完,方便update下 ...

真係無其他同事了,得我、大陸上司、大陸老闆、老闆個女,4個暫時!

公爵府

回覆樓主:

話無錢啦!

珍珠宮

我啱啱入職2星期左右,到宜家仲未簽僱傭合約,仲未出第1個月嘅人工。份工係舊公司大老闆秘書介紹嘅!我查過 ...

如果間公司有返咁上下嘅,唔會租呢d share office咁難睇,你估大學生畢業出嚟自己創業咩,点見客呀!我覺得你搵定後路好d喇,呢刻一蚊都唔好幫佢出,帶錢返工?工唔係咁打嘅

水晶宮

BK Milk勳章

朱古力妹妹 發表於 19-4-10 00:09
因為我係香港office嘅contract person,老細又成日唔響香港,得我幫到佢交

叫佢一出現就放低一舊錢先
公司一定有patty cash
幫你就即時
還俾我就照情序claim
都g膠花既

水晶宮

BK Milk勳章

既然不在hk
所有野搞autopay la

水晶宮

回覆樓主:

說未出糧,沒有閒錢

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-4-10 00:54
聽日如果你講完,方便update下 ...

大陸個會計宜家話唔係叫我墊錢先,話叫我做財務流程,一批就過錢俾我,但叫我填「費用報銷單」我concept係填claim form就係要自己先俾錢後claim,宜家都唔知係我get錯意思定佢地問題~~

但我大陸阿頭又同一時間msg我,叫我交左錢先,免得過期!我覆番佢話大陸個會計叫我唔洗墊,跟財務流程,一審批左就online banking過數俾我

首頁
12345...6

尾頁

跳至