懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽媽坐月會訂月子餐?

大家訂邊間?好多選擇

男爵府

比較少,因為都幾貴又唔太好食,一般請陪月更化算,

別墅

我都想知~

別墅

Haha7rachel 發表於 19-4-10 09:10

大家訂邊間?好多選擇

月子餐好多都係一次過送晒一日的餐,之後要食就自己煮返熱。如果夏天坐月就唔建議訂月子餐,夏天食材本身就好易變壞。

大宅

大家訂邊間?好多選擇

我見最好係x悅,google search 月子餐第一間
但為番差唔多要三百蚊一餐,但d野食其實好普通,得湯水,雞要加錢,加加埋埋等於一個陪月錢。

我最後會請陪月,起碼補品唔駛自己整(月子餐無的)

男爵府

其實請陪月每日可以食新鮮兼且如果唔介意煮多少少老公都有得食,老公都可以食月子餐㗎冇問題㗎喎,月子餐送貨只係一人份量而且價錢非常之唔值

大宅

大家訂邊間?好多選擇

作為唔想多個陌生人係屋企,上門整月子餐係一個幾好選擇,也會有補品等等

別墅

月子餐都係1萬蚊多d 請陪月不是要2萬以上嗎? 仲要俾錢佢買送...差不多嗎?

大宅

大家訂邊間?好多選擇

經濟許可梗係陪月
但好陪月坐低2萬5未計飯送錢喎
同埋睇返媽媽有無人幫手湊
有的話慳返1,2萬畀阿b都好呀
而我就因為唔想有陌生人係屋企所以唔用配月

大宅

ek0509 發表於 19-4-10 14:34
月子餐都係1萬蚊多d 請陪月不是要2萬以上嗎? 仲要俾錢佢買送...差不多嗎?

基本2萬5呀,好個d唔止
仲未計飯送錢同車費
3萬走唔甩仲要人夾人
請著個地獄陪月真係1殼眼淚

大宅

ek0509 發表於 19-4-10 14:34

我見1萬多d既餐單得一餸一菜一飯/餐,(佢寫成兩餸各一)
要兩餸各二果d 都萬五,即係午&晚一樣。
同埋個餐單唔覺有新鮮魚/雞 食 ,十分之暴利
雖然話份量大,但我同我老公都唔細食,斷估兩個人share黎食大家會肚餓...最後老公出街食一餐40-50$

不過請陪月有risk, 網上好多負評,我都無乜信心,諗住搵幾個黎in 了解下,搵唔到心水咪再order月子餐

買餸錢我見average都五六千蚊,最多咪叫佢去百佳買有單,去街市拎單,如果佢唔制咪唔請佢,就算打斧頭都無月子餐咁誇張卦~

D貴價藥材佢叫你買得果d 月子餐都唔方有,所以呢part要另計~

我都係share 身邊朋友既經驗同諗法!大家一齊集思廣益

別墅

soiebb 發表於 19-4-10 15:16
我見1萬多d既餐單得一餸一菜一飯/餐,(佢寫成兩餸各一)
要兩餸各二果d 都萬五,即係午&晚一樣。
同埋個 ...

其實我覺得一個月五六千買送 係唔得...
為起$200可以煮3餐1湯? 咁陪月真係好叻....

我自己煮一餐冇湯都$100 惠x一小包排骨都$40 一包菜$20
1條節瓜都$18

大宅

ek0509 發表於 19-4-10 15:36
其實我覺得一個月五六千買送 係唔得...
為起$200可以煮3餐1湯? 咁陪月真係好叻....

講緊兩餐 24日...?
我見陪月post係咁寫~當然要食好d 就會貴d啦~湯又要睇你落咩料~一個月份量既豬骨都要成千蚊啦~又要飲石崇魚湯~加加埋埋都好貴

五六千蚊料應該講緊煮普通野:肉餅、雪藏魚柳冰鮮雞柳、木瓜鱆魚湯等等... 所以請陪月都要問好多野~月子餐就唔駛煩

別墅

soiebb 發表於 19-4-10 16:12
講緊兩餐 24日...?
我見陪月post係咁寫~當然要食好d 就會貴d啦~湯又要睇你落咩料~一個月份量既豬骨都 ...

thanks....咁真係平有平食 貴有貴食...
我阿媽好想叫我唔好訂餐 佢黎煮 不過佢買隻雞都$300....買一塊魚都$100
一煮...又要煮曬全世界既送 (我奶奶黎幫手湊bb)
咁食法1日食成三四百都似....
有bb仲要煩依d小事

複式洋房

我唔中意屋企有陌生人,我是訂月子餐

大宅

我同老公都唔想有外人喺屋企 所以訂左王x月子餐 每日有2餸2菜 1糖水 3代茶 2飯同1粥 2湯水 諗住早午晚都有野食所以訂
另外食過一餐試餐(懷x) 唔建議訂 啲野難食到食唔落 菜好黃好老 雞全部用雞扒 湯水話唔落鹽唔調味 但好鹹

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

喊包媽媽 發表於 19-4-10 12:26
其實請陪月每日可以食新鮮兼且如果唔介意煮多少少老公都有得食,老公都可以食月子餐㗎冇問題㗎喎,月子餐送 ...

我都覺得係好唔值!之前有search過下,勁貴都唔緊要但d野食全部平價野,菜心炒肉片果個價錢....
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

kmbb519 發表於 19-4-11 00:07
我都覺得係好唔值!之前有search過下,勁貴都唔緊要但d野食全部平價野,菜心炒肉片果個價錢....
...

湯買定鴻福堂,除非一定要上奶湯水之類,飯叫茶記仲新鮮,蒸肉餅,乜乜瓜菜炒肉,蒸魚,排骨,食乜都有

首頁

尾頁

跳至