自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

真係唔明白

象牙宮

2024年龍年勳章

sheep010 發表於 19-4-10 09:47
真係唔明。。。

睇得明樓主失眠了…

男爵府

唔洗驚講出黎無人明
因為真係唔會明

piklam1    發表於 19-4-10 10:58

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

lam133 發表於 19-4-10 09:37
失眠了!

1.個99幾年前私底下放每個仔女各人2萬.(我唔知道)

上個月個99自己講個日細仔拎上嚟錢係佢錢,

又講佢女用佢幾多錢點點點……

仲講3萬蚊我比多你,你屋企舊家俬舊電器直唔直呀?

我話我換新窗口,換抽氣扇,洗衣機,雪櫃,煮食

爐,冷氣機,電視機櫃,我仔出世時買!

我講點解要我全部野再買過,想拎走唔洗買咁多樣,

佢話留比佢細仔用,個3萬你可以裝修買家電,

我比錢你搬屋,你新屋我有份出架!

佢意為比緊30萬我,好彩之前我比番5千佢細仔度.

又話代細仔比,又係想我還!

星期日冷氣機壞咗,星期一我未去買冷氣機,

通知佢一聲又講有2萬5,點解唔買部貴同大些,

平呢部好快壞有要我再買過.

你馬上打電話改……

大宅

難明過文言文
了解唔到件事俾唔到意見你

子爵府

樓主之前D post都已經冇乜組織系統,但都叫明佢噏乜,今次呢個post就真係

Btw,所有男家嘅錢銀瓜葛,我不嬲唔過問,有乜事C6自己拆掂佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

睇唔明寫咩,但人地兩母子的錢銀問題,唔明點解你要出手解決?但出左手又抱怨不公平,是否自尋煩惱?

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

叫我馬上改……

我冇改,我講我乞食都比番2萬5你地

全部屋企野拎走,你自己買咁叻!

真係好激氣!

周圍唱佢有份比錢我搬屋裝修!

希望你地睇得明白,同錯字,唔明白就唔好睇,

同留言,讀得書少!

謝謝!

呻完!

象牙宮

2024年龍年勳章

lam133 發表於 19-4-10 09:37
失眠了!

1.個99幾年前私底下放每個仔女各人2萬.(我唔知道)

凈係呢段,圈出人物好混亂……又大仔,又佢大佬……即係邊個呀?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

件事有d亂,文字表達又有d亂!
樓主次次文筆都要大家估估下!

大宅

完全唔明你講咩 99俾2萬你c6
你又還2萬 跟住細仔?又拎2萬俾你?
你99又俾返2萬你?
即係咩事呀 好亂呀

大宅

唔明

珊瑚宮

414928 發表於 19-4-10 09:59
睇唔明寫咩,但人地兩母子的錢銀問題,唔明點解你要出手解決?但出左手又抱怨不公平,是否自尋煩惱?
...

佢意為我有份用

用銀行錢好過用父母親戚錢

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

相信唔會有人明白
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

珊瑚宮

Sumyeema1 發表於 19-4-10 10:00
凈係呢段,圈出人物好混亂……又大仔,又佢大佬……即係邊個呀?

...

應該用大伯,叔仔,姑奶

水晶宮

回覆樓主:

樓主的陳述句寫得好混亂。

1) 佢老公在家中排第幾??
2) 99比錢佢仔女 或是比樓主的仔女?
3) "佢細仔" , 何不寫 "叔仔"??

水晶宮

睇完唔明
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

回覆 lam133 的帖子

為幾萬銀咁激動死咁多細胞值咩?
簡簡單單,開開心心!

水晶宮

lam133 發表於 19-4-10 10:01
佢意為我有份用

用銀行錢好過用父母親戚錢

係 "以為", 不是 "意為"

首頁
12345...18

尾頁

跳至