自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

子爵府

Gee! 發表於 19-4-10 09:49
你打完自己有冇睇一次?

水晶宮

唔受奶奶金錢上恩惠,未唔使煩!得幾萬又唔係多又亞支亞jor
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

有沒有人想打比聽我講乜野?

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我好用心睇好努力去估, 但都唔能夠叫大致上明你講乜,你同家人之間溝通上會唔會都可能係咁?

大宅

我睇咗一段已經唔想嘥時間去理解佢想講乜。樓主平時點同人溝通架。。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

簡單一句,唔好要99錢,費事煩!佢2萬5 想買晒舊屋傢電留俾細仔?佢都好識計數!

大宅

基本上我只係明白個標題講乜

水晶宮

回覆樓主:

有冇人可提供 summary ??

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

挑戰自我,估下:

背景,樓主一家現在同99住,買咗電器同99一齊用。早排樓主抽到公屋會搬,99要佢留番D家電俾叔仔(99細仔),99俾3萬樓主。

今次出鋪內容,靠估:

1. 99之前私底下俾仔女每人2萬,樓主唔知。樓主C6使晒D錢。99最近冇錢,向樓主追2萬(夫債婦還)

2. 未估到……

伯爵府

回覆樓主:

完全唔明

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

lam133 發表於 19-4-10 09:37
失眠了!

1.個99幾年前私底下放每個仔女各人2萬.(我唔知道)

原來你中左公屋可以搬
99懶好人誤導資助你? 跟著又想收返,又唱有份幫你搬同裝修,所以激氣?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

等我推理下先:
樓主99有三個仔(唔計姊妹)?大仔>樓主c6>細仔
1. 99擺咗各2萬喺每個仔女度,但唔係俾佢地用,只係擺住喺佢地度先,點知樓主c6用咗d錢。咁99就暗示俾樓主聽要佢還錢,樓主之後就分期還,跟住99仲將件事講埋俾大仔聽,大仔即刻下令要樓主c6還哂d錢。樓主就嬲得濟,喺自己嘅儲蓄度拎出嚟還,點知之後發現原來每個仔女都有駛咗99擺喺佢地度個2萬,但99唔追佢地還,只追樓主c6,覺得99偏心

珊瑚宮

畀面勳章

sheep010 發表於 19-4-10 09:47
真係唔明。。。

係每個字都識,但夾埋就完全唔知講乜

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lam133 發表於 19-4-10 10:08
有沒有人想打比聽我講乜野?

唔幫你打啦!
奶奶係咪有三個仔呀?應該

奶奶以為啲錢你有份用,但係其實你已經幫緊老公還緊錢畀佢。
奶奶好痛錫細仔,所以就成日叫你哋唔好搬走啲嘢,留番比細仔。亦都冇叫細仔同埋大伯還錢
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

lam133 發表於 19-4-10 09:37
失眠了!

1.個99幾年前私底下放每個仔女各人2萬.(我唔知道)

好想安慰你,但係睇唔明

公爵府

睇完樓主寫既野先發現自己閱讀理解咁差

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔明咩送錢上嚟, 又話係99錢, 跟住又話你C6用左, 然後你又幫C6還錢, 然後咩細仔又攞錢上嚟, 但又話係你99錢, 然後你又俾返5000佢, 咁即係點? 呢D咩錢嚟?點解唔係你地嘅錢但就成日攞錢上嚟放響度, 但又唔可以用.....

大宅

lam133 發表於 19-4-10 10:01
佢意為我有份用

用銀行錢好過用父母親戚錢

『以』為

每次都錯太多錯別字呀。
唔係讀書多少問題,初小已知分別,會令別人好難明。
表達能力一般, 就少用佢/他,多用第一身稱呼, 直程講99 / 大伯/ 細叔/ C6。
我仔細時表達能力BELOW LEVEL, 小學時初初作文就係咁。

日月水火    發表於 19-4-10 16:32

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jtw_ki 發表於 19-4-10 10:13
等我推理下先:
樓主99有三個仔(唔計姊妹)?大仔>樓主c6>細仔
1. 99擺咗各2萬喺每個仔女度,但唔係俾佢地 ...
Agree!
唔知樓主點睇?有無補充?

伯爵府

首頁
12345...18

尾頁

跳至