在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

去年轉工期間發現自己懷孕,逼於無奈放棄找工作安胎,生產後餵人奶,又因為無工作,無請陪月無工人無長輩幫手,搞到自己很累。

雖然看著女兒很開心,但生活枯燥沉悶,又擔心經濟。帶著女兒行動又受限制。。。。

有無情況類近的媽媽分享下?

大宅

我宜家就係剛轉工就有咗第二胎,當然照計就無薪產假啦。本身有工人,但約滿就無續比咗婆婆湊。但宜家c6話之後都唔會請工人,我就做到7~8個月肚就辭職,做ftm 一湊二先。雖然會請陪月,但之後就諗起到攰,日日一打二,宜家都想像到,所以我好明白你感受,但bb 好快大,你一個,到佢識行識走食固體就會無咁困身了,因為可以帶住佢周圍去玩了。享受宜家任你舞嘅時候吧

大宅

回覆 duyan06 的帖子

多謝你。我猜到她吃固體自己要收奶會捨不得埋身餵的親密感。
而自己無工作就感到無安全感。好似好不事生產,又與世隔絕,好脫節。

大宅

回覆 ilikepanda 的帖子

我都系自己湊 放完產假就遲左職 又系冇工人冇陪月 開頭幾個月都系邊度都去吾到 日日屋企湊仔 眨下眼牙b都10個月 而家多左時間 因為可以帶佢周圍去 加油啦

大宅

ilikepanda 發表於 19-4-10 16:50

多謝你。我猜到她吃固體自己要收奶會捨不得埋身餵的親密感。

其實自己一手一腳湊大係好多媽媽想嘅事,只是經濟問題先無得揀,我諗你不應擔心太多錢嘅野先吧,當初決定自己湊就我估你地應該計掂咗條數ok 先去。再講,可能到女兩歲返到n 班,你就可以出返去做野lu, 唔使咁無安全感喎。我朋友做咗ftm 成9年都未脫節,我好期待細b 自己湊大,我都要供樓,開支都大大地,錢嗰方面唔諗咁多了

大宅

9年都未脫節,厲害。我40了,孩子上n班就更大,不知有無人請。加上自己想接到放學,煮到飯跟到功課,工作的選擇很有限。
不過都知道現階段不應想太多,到時再算。
多謝你的分享。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

當年我自己湊,一滿月就自己帶佢出街 我鍾意揹住周圍去,全人奶,好方便 我e家1湊3,2個小學,1個幼稚園,其實大d就好好多,多d互動,你想悶都難了
我都做咗就嚟10年ftm了

首頁

尾頁

跳至