婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

座月時同6299住,到BB1.5月我要反工,搬左反自己呀媽度俾呀媽湊。而家BB5個月同呀媽因湊B嗌交,呀媽要求一家三口搬及唔湊B。我唔想同反6299住,一定要搬出及做FTM,老公唔想要工人。

搬走冇收入仲俾唔俾家用?
有冇SIS類似咁CASE,有咩意見?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你而家比緊幾多家用?

如果係我會照比,比唔到多咪比少d。

養到我咁大唔比講唔通。

大宅

cecelc 發表於 19-4-11 11:06
你而家比緊幾多家用?

如果係我會照比,比唔到多咪比少d。

而家俾緊$13k

珍珠宮

回覆樓主:

點都俾少少,如果係自力更生,我覺得係俾父母買零食,無能力俾多~加油呀!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

TMANIC 發表於 19-4-11 11:08
而家俾緊$13k

大宅

TMANIC 發表於 19-4-11 11:01
座月時同6299住,到BB1.5月我要反工,搬左反自己呀媽度俾呀媽湊。而家BB5個月同呀媽因湊B嗌交,呀媽要求一 ...

無收入 老公收入又頂吾住就比3/5000囉

珍珠宮

回覆 TMANIC 的帖子

其實呢D野冇準則,按個人情況及能力而定~~
聽過有對老夫婦係留下超市同街坊傾計,話湊外孫,個女冇比錢,一蚊都冇比~~

亦有人比幾千至萬幾都有~~

冇得比較,自己舒服便可~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

座月時同6299住,到BB1.5月我要反工,搬左反自己呀媽度俾呀媽湊。而家BB5個月同呀媽因湊B嗌交,呀媽要求一 ...

有幾多能力就俾幾多,1仟幾佰都係心意。

男爵府

搬左出去得老公搵錢,又要交租又要養你2個,仲有錢比你阿媽?
咁你想盡子女孝義咪照比囉,你都無番工比唔到佢都正常啦。

別墅

緊係唔比啦,唔好癲,顧掂自己先,日後得老公一份收入,大人唔食細路都要食!租金及寶寶養育開支,超多上洗費,到時有淨先再比家用啦,同四長老講聲經濟情況唔穩定,遲下好境再比番啦,無理由睇住你地捱,話晒都自己仔女!

別墅

補充番,唔係話以後都唔比,遲下小朋友番左學你咪可以去做幾個中parttime,放工去接放學。到時有多份收入先比啦。

大宅

認同Wong B,比開就要每個月都比㗎。先生一人賺錢,三人開支。正常媽媽都會體諒自己子女的,但過年就一定要比小小,無辦法。

大宅

回覆樓主:

冇收入點比,千祈唔好expect 老公比家用外家,就等於心抱唔會比家用6299咁囉(不能雙重標準掛)。你有錢就有得比自己呀媽,冇能力都冇法啦,咪照直同媽媽講暫時比唔到家用囉

子爵府

不用俾,你有自己家就應以自己家為先,錢-自己夠才給,記住這是心意。

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你俾開13k, 其中應該有部份係湊b錢?
如果係, 到時已經唔使媽媽湊b, 可以減返部份
個個家庭情況唔同, 你要睇返父母是否已退休, 是否要等你份家用開飯?
我個人來講, 做ftm以唔會影響娘家基本生活開支, 先會做
除非娘家講明唔需要你俾, 或你老公搵好多, 又唔介意幫你俾娘家

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你未生B前俾幾多家用娘家? 俾番果個數應該OK.
如果做FTM就冇錢俾家用娘家, 我唔會做FTM. 唔好賴話C6唔想請工人, 而家唔係想唔想嘅問題, 係有冇需要嘅問題.

男爵府

自己湊真係比唔到家用啦,同阿媽傾清楚,除非你c6搵得多啦,睇你想唔想湊姐,自己湊有咩問題,我果時都係比自己媽湊有太多意見不合,唔想再傷感情,咁索性自己湊番囉

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

如果搬走自己住開支大, 睇下你有冇多餘嘅錢可以畀家用囉,真係心意嚟㗎咋 ,我有個好朋友做full time mum,一蚊家用都冇畀過,佢話佢媽媽知道湊bb好辛苦,而且係唔使等佢養,朋友個老公又唔係搵得好多呢,有時仲話會比番錢個女買下餸 調轉頭係婆婆比錢個女洗

自己同媽媽傾下啦,或者請個工人係媽媽度,你繼續番工?

首頁

尾頁

跳至