婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

遲了來月經, 再來經量會否較多?

大宅

2019勳章

catcat518 發表於 19-4-11 11:41
遲了來月經, 再來經量會否較多?

我快45,近年經期好亂,卵巢有19mm朱古力,月經有時短4天就完,有時遲咗成2個星期先嚟但差唔多10天完(正如你講遲嚟多D,早嚟少D),照過醫生話作更年期,子宮內膜厚,但叫我留意之後如果經期長就要抽組織驗,擔心c…

大宅

回覆 alhy.love 的帖子

你好, 我都係45歲, 月經呢兩三年亂, 有幾個月正常, 然後又一兩個月遲黎或者唔黎, 咁遲黎或者唔黎再黎就會多, 有時仲會唔停, 好擔心

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

alhy.love 發表於 19-4-19 17:48
我快45,近年經期好亂,卵巢有19mm朱古力,月經有時短4天就完,有時遲咗成2個星期先嚟但差唔多10天完(正如 ...

你好!最近如何?請問你兩次M中間的分泌有帶紅嗎?我的case同你有D似,我上月遲黎兩個多星期,一黎就量多及日子長左,今個月又早左個多星期,量一般,但兩次M中間的分泌間中有帶紅。
睇完医生照完,未見有瘤,但又係話我子宮內膜厚,有可能係荷爾蒙失調,亦有可能內膜增生,要吸組織或入院做刮宮先知!

但一黎就叫我刮宮,我有D猶疑
医生有話可能係荷爾蒙失調嗎?佢有冇叫你食避孕丸?我医生叫我食

大宅

2019勳章

pingu_k 發表於 19-6-19 09:13
你好!最近如何?請問你兩次M中間的分泌有帶紅嗎?我的case同你有D似,我上月遲黎兩個多星期,一黎就量多及 ...

Please check pm

侯爵府

catcat518 發表於 19-4-21 20:37
回覆 alhy.love 的帖子

你好, 我都係45歲, 月經呢兩三年亂, 有幾個月正常, 然後又一兩個月遲黎或者唔黎, ...

你做婦科檢查了嗎?醫生點講?

你黎完M會完全乾淨嗎?M同M之間分泌會不會有血絲?

大宅

回覆 pingu_k 的帖子

我四月底做左檢查,照過子宮冇事,醫生又冇話內膜厚,咁就唯有係荷爾蒙失調

大宅

請問你幾歲?月經情況點?

侯爵府

catcat518 發表於 19-6-20 20:26

我四月底做左檢查,照過子宮冇事,醫生又冇話內膜厚,咁就唯有係荷爾蒙失調 ...

醫生有叫你食避孕葯嗎?

侯爵府

catcat518 發表於 19-6-20 20:27

請問你幾歲?月經情況點?

我也將45,月經的情況就如上面#4所講。。。

咁你完經後的分泌有帶血嗎?

大宅

醫生有話如果想調好經期可以食避孕藥,但我當時冇揀到食,而家考慮緊食藥定戴藥性環,因為貧血,我量多,而家又亂,所以長期落去唔係辦法,分泌物有血絲試過一兩次

侯爵府

catcat518 發表於 19-6-20 20:51

醫生有話如果想調好經期可以食避孕藥,但我當時冇揀到食,而家考慮緊食藥定戴藥性環 ...

tks!!我又係好亂,剛黎完M無幾多日,好似有跡象想再黎咁

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
白蝕 ... 2 3 4 5 6 .. 76
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊