跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好呀, 有冇人認識加拿大呢兩個省呀? Saskatchewan 和 Manitoba , 好想知果度的環境, 華人多唔多, 唔知好唔好住呢?

大宅

sekingdom 發表於 19-4-11 13:55
大家好呀, 有冇人認識加拿大呢兩個省呀? Saskatchewan 和 Manitoba , 好想知果度的環境, 華人多唔多, 唔 ...

果2個省可以一步攞 PR嗎? 點解要揀佢地? 申請移民特別平?

大宅

個friend 話兩年度都批都出來, 唔怕遠可以選呢 d 地方喎, 我聽都未聽過

大宅

大家好呀, 有冇人認識加拿大呢兩個省呀? Saskatchewan 和 Manitoba , 好想知果度的環境, 華人多唔多, 唔 ...

我住係Manitoba嘅Winnipeg 呀,我諗華人唔會比多倫多,溫哥華同Calgary多,Winnipeg 比較簡樸同人比較純,環境冬天呢兩個地方都係凍但你有車唔會周街行咁就其實無咩問題,係上落車果吓啫,而食店就一定無果幾個地方咁多選擇

大宅

wrymoep 發表於 19-4-11 14:09
果2個省可以一步攞 PR嗎? 點解要揀佢地? 申請移民特別平?

manitoba 嘅投資移民已經無一步到位喇,依家大部分嘅香港人都係選讀書條路後工作嚟行省提名架,咁可以講呢個方法係最平囉但就要讀書

大宅

sekingdom 發表於 19-4-11 15:00
個friend 話兩年度都批都出來, 唔怕遠可以選呢 d 地方喎, 我聽都未聽過

其實依家好多人識Winnipeg 架喇,我老公17年嚟時就無咁多香港人,多數都係以前啲老移民或者讀完書留底果啲,但19年開始就多左好多香港人過嚟Winnipeg,佢地都係行讀書條路

大宅

vami 發表於 19-4-11 22:31
manitoba 嘅投資移民已經無一步到位喇,依家大部分嘅香港人都係選讀書條路後工作嚟行省提名架,咁可以講呢 ...

但係讀書交學費都唔平禾! 讀書期間仲要租樓、生活費。 加拿大大學讀3年定4年? 最平讀個 degree 學費幾多? 總投資幾多錢?

大宅

vami 發表於 19-4-11 22:34
其實依家好多人識Winnipeg 架喇,我老公17年嚟時就無咁多香港人,多數都係以前啲老移民或者讀完書留底果啲 ...

因為2019年之前有一步到位PR,應該吸引唔少香港人同大陸人! 唔知今年會有幾多人仲會揀MPNP 投資移民? 相對黎講,PEI-PNP 會更吸引,起碼投資額細D。

複式洋房

我係住在winnipeg,兩個字形容(凍、悶). 我2016年申請MPNP計畫移民過嚟....但個計畫在2018年已經改變咗,再冇所謂一步到位,一到步就指係PR身份.而我所知Saskatchewan, Manitoba 同Prince Edward Island都再冇一步行位PR既plan 了....
反而最近見到唔少人係申請過嚟Manitoba讀書,希望讀完個course,再申請工作簽証,做一年full time工作,之後再申請PR. 最少都要兩年時間...
當然要有膽量啦.一來可能已經掉低書本好N年,二來都要有心理準備,因為移民政策經常變.門攬經常改.
但據我所知仲有不同途徑....

大宅

wrymoep 發表於 19-4-11 22:42
但係讀書交學費都唔平禾! 讀書期間仲要租樓、生活費。 加拿大大學讀3年定4年? 最平讀個 degree 學費幾多 ...

咁讀個課程萬零蚊加紙,租樓都好睇你想租咩嘅咁生活費都係果句豐儉由人,讀個課程1年咋

大宅

luckybb88 發表於 19-4-12 14:58

我係住在winnipeg,兩個字形容(凍、悶). 我2016年申請MP ...

工作半年就入紙唔駛做一年喎,其實我覺得睇吓你想去加拿大要啲咩,我嚮往呢邊環境清淨,係多倫多剩係塞車塞到發癲,同埋華人多過白人,咁我返香港啦搵錢又香港多,係溫哥華同多倫多讀書好似返左香港咁,呢啲都係過來人同我講,佢地都係來自呢兩邊嘅香港家庭

複式洋房

vami 發表於 19-4-12 15:02

工作半年就入紙唔駛做一年喎,其實我覺得睇吓你想去加拿大要啲 ...

我都聽過半年,但視乎幾樣野
1)乜職業(title)
2)在manitoba讀完乜
3)工作係咪在demand list
4)讀嗰科係咪同工作同類

大家最好check 清楚.

大宅

luckybb88 發表於 19-4-12 15:07
我都聽過半年,但視乎幾樣野
1)乜職業(title)
2)在manitoba讀完乜

簡單啲講應該係要demand list 嘅OAB類全職工作半年就得,唔一定要做讀書果科有關嘅,只係做對口工同簽約有一年就可以即時入紙,不過CIC網都好清晰講哂咩要求,我地幾個家庭都行緊唔同工作唔同課目所以都係咁,我地就屬舊政任何工作都可以申請,我地聯邦等緊PR嚕,不過唔on demand list就要工作一年喇但咁樣應該係唔會有足夠時間入紙省提名,除非一個讀書一個攞住工簽做半年野入紙啦,呢樣都好多大陸family係咁做

大宅

一步到位只有NBPNP

大宅

呢一個月我都上左去一間 HK agent 問Saskatchewan (SK) 和 Manitoba (MB) 投資移民, 現在已經無一步到位, 都係要申請工簽, 半年後轉申請 PR. 去唔近 Capital Region 地方投資就投資金額低 d la. 所以agent 都畀左 d 地佢我地去參考:

Saskatchewan (SK) --> 投資到 1)Regina or 2)Moose Jaw (偏遠地方)

Manitoba (MB) --> 投資到 3)Winnipeg or 4)Brandon(偏遠地方)

我都係諗住老公申請完過去先, 搞好晒我先同小朋友(小朋友今年8歲)過去, 個 agent 都係叫我地投資落當地會計師樓因我兩公婆都係做呢行, 但我又想問下大家對呢四個地方有乜野 comment(e.g. 投資環境, 小朋友讀書的學校, 生活成本), 還有乜野投資項目好做呢對我地呢d 起香港打開工的市民?

真係想準確好晒先同阿爸阿媽傾.

大宅

sekingdom 發表於 19-5-27 10:14
呢一個月我都上左去一間 HK agent 問Saskatchewan (SK) 和 Manitoba (MB) 投資移民, 現在已經無一步到位, ...

要投資幾多錢?

大宅

jiajia2009 發表於 19-5-28 08:02
要投資幾多錢?

BIS?

大宅

https://www.immigratemanitoba.co ... /mpnp-for-business/

Business Investor Stream
Entrepreneur Pathway

Business Investment

Minimum investment is $250,000 for businesses situated in the Manitoba Capital Region.
Minimum investment is $150,000 if a business is situated outside of the Manitoba Capital Region.

Business Investment must be made in an eligible business as defined by the MPNP.

The proposed business must create or maintain at least one job for a Canadian Citizen or a Permanent Resident in Manitoba (excluding owners of the business and/or their close relatives).

大宅

起以下地方有冇franchise 做??? 有冇人/朋友有經驗呢??請多多指教

Saskatchewan (SK) --> 投資到 1)Regina or 2)Moose Jaw (偏遠地方)

Manitoba (MB) --> 投資到 3)Winnipeg or 4)Brandon(偏遠地方)

複式洋房

sekingdom 發表於 19-5-28 14:49
起以下地方有冇franchise 做??? 有冇人/朋友有經驗呢??請多多指教

Saskatchewan (SK) --> 投資到 1)Regin ...

Franchise business係有的,但投資金額都唔细....以Winnipeg為例, franchise一間jollibee or Tim Horton....,入場費係$50-80萬加幣....UPS都要$30萬加幣....
之前预到一個新移民就係投資了$30萬另再加$10萬裝修(5年约)去做UPS..做了不夠一年,已經想放盤...
想知多d移民加拿大途徑,可以PM

首頁

尾頁

跳至