自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

麟媽媽 發表於 19-4-12 14:13
我就唔係嬲,不過既然走得飲管,嗰個蓋根本冇作用,唔掉左個蓋根本就飲唔到啲汽水,蓋住都冇幾秒就變成垃 ...

同感

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想問有冇人會自己帶個樽去裝汽水架? 佢地係咪唔會幫你用自己樽裝呢

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BK2002 發表於 19-4-12 14:40
係~我都想代表飲管抗議呢個環保概念係歧視佢哋...
膠匙/膠刀/膠叉...又唔走?!
...
我覺得遲下都會, 一步步慢慢黎, 等人適應左就再少一樣掛

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

大公司就係咁... 陣間有人倒瀉野, 俾阿姐鬧個職員都唔好啦. 問左經理後, 要懶都有得懶丫麻.

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

因為佢地每人剛位唔同,佢無呢個掣記錄,麥記唔同kfc,kfc汽水裝完直接上盤,麥記要經多2個同事,倒瀉左仲麻煩。
有時做小職員真係好無奈 咁又俾人鬧啦!
想認識多啲屯門友

珍珠宮

回覆樓主:

我每次都叫佢走盒

伯爵府

Pollyowen 發表於 19-4-12 16:16
想問有冇人會自己帶個樽去裝汽水架? 佢地係咪唔會幫你用自己樽裝呢
不可以啦。否則飯盒裝包又可以嗎?不能偏移既定程序。如果不能接受,請幫趁小店。
To McDonald’s, they would rather waste one lid than clean up for possible spillage. Totally understandable to me.
你可以不同方式對制度表示不滿,如夠多人同意你,而引致生意上的影響,佢自然會反思制度是否不足

男爵府

回覆 麟媽媽 的帖子

湊小朋友有試返過m記兼職
好心體諒下人地職員仔啦,就算以前做普通sales仔都見盡人生百態

永遠企係自己角度諗野,職員仔唔知最好唔洗煩咩 你有要求咪盡力幫你處理,又不是職員錯

樓主出發點係好,但睇得出你怨言係對職員,有意見同大公司高層反映,果啲膠層真係膠嘅
@bk jm做文員都5,7萬一個月。低級打工仔是原罪

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

tester5 發表於 19-4-12 14:16
因為大公司,有制度,冇左個杯蓋對我地係好易、環保、慳錢。
但對一個小職員黎講,佢唔敢話事,因為佢係最 ...

agree

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

cindy618 發表於 19-4-12 15:15
可能有蓋無蓋會引起一些問題/誤會,大公司小職員無得話事,問清楚先保障自己麻,你唔明?
...

,我做飲食業好明白,有咩都請示上司,自把自為隨時孭鑊.

侯爵府

醒目開學勳章

麟媽媽 發表於 19-4-12 14:23
所以我只係話麥當勞嘅制度有問題,員工只係執行者。其實好似KFC,走飲管亦都走埋個蓋,that make sense 得 ...

以前KFC堂食,熱飲凍飲都係用膠杯(可循環再用)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yan12 發表於 19-4-12 16:29
回覆 麟媽媽 的帖子

湊小朋友有試返過m記兼職

仲一嚟就話低智

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

cindy618 發表於 19-4-12 17:14
仲一嚟就話低智

你睇清楚先講啦,我話制度低智,我冇話個員工喎

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

麟媽媽 發表於 19-4-12 14:08
我去買個包加個細汽水,知道麥當勞唔派發飲管,就叫落單嘅姐姐麻煩你少冰走蓋。員工口窒窒說公司規定要加蓋 ...

佢地應該怕冇蓋好易倒瀉,要姐姐抹地!也可能倒到其他人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

伯爵府

2024勳章

麟媽媽 發表於 19-4-12 14:13
我就唔係嬲,不過既然走得飲管,嗰個蓋根本冇作用,唔掉左個蓋根本就飲唔到啲汽水,蓋住都冇幾秒就變成垃 ...

同意

伯爵府

呢d叫做假環保

大宅

回覆樓主:

如果唔用蓋,效率會仲慢啲,員工因為驚傳遞嘅時候整瀉,另外,客人拿住埋位亦好易整瀉。到時又引起其他投訴,效率慢,衞生差...
沒完沒了。
不如唔飲當幫忙。

男爵府

唔明有咩低智. 好多公司都有自己要求規定。
唔好將自己覺得合理要求,套用人地公司。 
人地做唔到,係守則問題,唔覺得係低智

首頁
12345...8

尾頁

跳至