自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

住劏房買私樓給父母住 父母過意得去?

珍珠宮

tyyho1 發表於 19-4-12 14:49
我諗起之前有個 post 講.. 早d生仔女早出身..
40歲就可以退休享仔福..
其他人 challenge 佢.. 佢仲大條道 ...
我班舊同學好多都係依啲人,佢地好多都係會考0分就出黎做野(有幾分果啲好啲,會讀埋毅進接駁上ive),我考緊a level時佢地陸續結婚,我讀大學時佢地陸續做父母,我27先結婚,29先至生阿女,班友仔笑我遲婚,老×生珠,要捱到50歲先有得退休,吳似佢地咁可以做到40就等仔女養(發夢啦),同埋吳覺得佢地到左40真係可以退休囉,望下佢地的長老,依加5×都仲返緊工呀,佢地啲長老有份幫手出$幫佢地湊仔女嫁,分分鐘佢地到左40時,都要幫手湊孫呀

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-4-12 15:15
我班舊同學好多都係依啲人,佢地好多都係會考0分就出黎做野(有幾分果啲好啲,會讀埋毅進接駁上ive),我考緊a l ...

呢D真係「代代相傳」

侯爵府

回覆樓主:

有啲老母真係求其養大仔女算,尤其係女,明明讀書叻過細佬都唔俾讀,要佢出身養家,話遲早嫁人,快快嫁之前搵錢養父母。

珍珠宮

nikfan 發表於 19-4-12 15:19
呢D真係「代代相傳」
既然係代代相傳,我覺得佢地班仔女,好大機會(當90%啦)同自己的父母一樣,公開試考0分,所以,究竟係一萬個0分的人入面,有幾多個有能力搵到一份工,夠自己食之餘仲支持到父母退休呢?退休之餘佢仲要津貼父母去旅行喪買貴價野喎

伯爵府

做個靚太 發表於 19-4-12 14:49
做仔女嘅,遇到好父母係褔氣,遇到唔好嘅,自己都要識打算,唔係一味愚孝~
倒頭來,係自己嘅選擇,可以怪邊 ...

我同意!

父母俾到咩仔女,是佢哋既安排。
就算父母有幾千萬身家,做仔女都無權過問。

人生存就係要為自己打算,
每個人總有私心,父母有$10, 唔一定要俾$9仔女,先叫公平、合理。

世界上無特定標準!放開d, 咁執著就無謂啦。

珍珠宮

choc_choc 發表於 19-4-12 15:23
有啲老母真係求其養大仔女算,尤其係女,明明讀書叻過細佬都唔俾讀,要佢出身養家,話遲早嫁人,快快嫁之前 ...
我麻就係依種人,當年會考,我有個堂弟細我幾日,所以係同年考會考,我文科佢理科,同分,我上到中六佢上吳到,麻叫我同學校講讓個位比堂弟,女仔讀吳讀書都無所為

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

twc729 發表於 19-4-12 14:20
一個願打一個願挨, 其他人可以講咩?
如果你係個仔嘅另一半, 你都仲有得選擇走定留。 ...

又咁, 仔女不嬲都好易做下把,特別係一齊住

水晶宮

畀面勳章

萍pig 發表於 19-4-12 14:46
仲有大把8婆無業C9走出嚟話仔女要回報父母! 個個C9 都係同類人,成世做吸血鬼! 唔返工的人,靠人養的,都 ...

你自己選擇孝子,怪得邊個?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 19-4-12 15:05
有d人唔悶架,攬住電視可以飽了,活係自我世界 如果enjoy湊仔,真係唔會悶,可以諗到好多節目! ...

唔掂 細路都會大架
就算兩公婆一齊退休, 講緊幾十年, 真係悶爆

禁止訪問

子爵府

萍pig 發表於 19-4-12 14:17
為了要滿足你要買私樓,住私樓,要享福,他已經比你迫到租住劏房。

你成世要要人養,你比過甚麼供養過佢?! ...

人越大越覺得「善良也需要帶點鋒芒」呢句話好啱,係時候要對自己好一點。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

萍pig 發表於 19-4-12 15:08
中國式父母,都是以自己利益為本

不停要錢, 但又唔洗, 又話邊個邊個比得少/冇比, 真係攬埋咁多錢仲乜, 唔通到時燒真銀紙咩

伯爵府

回覆樓主:

你自己搬走唔好理佢地囉
做咩一邊養一邊激氣

珍珠宮

artroboy 發表於 19-4-12 15:29
人越大越覺得「善良也需要帶點鋒芒」呢句話好啱,係時候要對自己好一點。
...

我中意尼句!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

萍pig 發表於 19-4-12 14:55
好多父母都只養孩子18年,但勒索子女5,60年!

低成本,高回報,陰公!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

窮人思想,咪生仔養到18 歲等佢養父母.. 點止養返佢50 年,長命D分分鐘養80 年!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

萍pig 發表於 19-4-12 15:08
中國式父母,都是以自己利益為本

又唔好甘講咩中國式父母,我覺得更多既父母系以仔女利益作大前題既,只系你所講果個父母唔系大多數既父母者,你入海外留學版一望,全部都只為仔女可以快樂學習同成長,真系不惜工本既父母大有人在。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

萍pig 發表於 19-4-12 14:46
仲有大把8婆無業C9走出嚟話仔女要回報父母! 個個C9 都係同類人,成世做吸血鬼! 唔返工的人,靠人養的,都 ...

關d c9乜事,佢地咁叻叫佢地養囉
要計,係咪父母養幾多年,就供養返佢地幾多年

象牙宮

TMC3012 發表於 19-4-12 15:27
唔掂 細路都會大架
就算兩公婆一齊退休, 講緊幾十年, 真係悶爆

唔係個個想法一樣呢! 我一耐唔返工都會悶,除非去左旅行!我媽係攬住個電視,幾十年唔返工,咩都唔理添,佢唔會悶

首頁
12345...7

尾頁

跳至