自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 daisymomo 的帖子

我仔都眨得好自然,睇係唔似壞習慣,如果你擔心可以搵多個眼科醫師睇多次,我仔之前係睇韓尚穎醫生,睇開小朋友,好細心,你可以試下,加油

男爵府

有,又係3歲幾,帶睇專科,都係話敏感,但又唔會捽眼,只係眨得好密,開咗眼藥水,但用咗都無改善,過一排就無眨。隔咗段長時間後又嚟過,持續咗幾日又無咗。

大宅

daisymomo 發表於 19-4-12 22:48
係男仔呀,我都好驚佢有呢個症,但我發覺佢主要係右眼不自主咁用力眨,左眼冇咁眨,吾似壞習慣,所以好擔 ...

好的。。謝謝

wcpcelia    發表於 19-4-13 10:04

大宅

missannali 發表於 19-4-12 23:54

有,又係3歲幾,帶睇專科,都係話敏感,但又唔會捽眼,只係眨得好密,開咗眼藥水, ...

咁冇再睇醫生?

大宅

kamui喵 發表於 19-4-12 23:43

我仔都眨得好自然,睇係唔似壞習慣,如果你擔心可以搵多個眼科醫師睇多次,我仔之 ...

好,謝謝你

大宅

我係女仔 發表於 19-4-12 23:00

因為佢得0.4ml一支,一盒十支,5日,早晚滴,開左就要掉, ...

明白,thanks

男爵府

無再睇,不過要留意佢有無捽眼、眼紅等,如果只係眨眼,問題不大。醫生當時有話如果好擔心好擔心可以放大瞳孔檢查,不過小朋友細,佢地會驚,所以我地無咁做,只係觀察住。當小朋友眨眼時唔好話佢,若無其事就得,越叫唔好眨就越眨多幾下

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我小朋友細個時試過,因為99湊,所以成日睇電視,當時我覺得可能係睇得太多電視所以咁,所以我盡量唔比佢睇,跟著又真係無事了,係真係有關定巧合就唔知了

水晶宮

daisymomo 發表於 19-4-12 20:31
小朋友3歲半,前日開始不停眨眼,帶左去睇眼科,醫生話敏感,開了眼葯水,今日好似仲更加嚴重,頻密左同大 ...

我仔細時都係咁。 睇眼科醫生, 話我仔係鼻敏感而影響對眼不停眨眼。所以係搞好個鼻就無眨眼。
天空之城, 快樂之地

男爵府

回覆樓主:

我囡細時試過鼻敏感,之後成日眨眼,睇醫生食藥滴眼藥水冇事,眼敏感,春天花粉多有機會!

大宅

回覆樓主:

會唔會眼睫毛倒生?

子爵府

敏感
如睇咗眼科有藥食,有眼藥水滴,就食/用完療程再睇佢情況。

大仔小學2年班試過用力眨眼,成個星期,越話佢越眨得勁。 屋企人食飯,老爺聽到我鬧佢眨眼。第二日即放學接佢睇眼科,醫生話佢對眼係敏感,好痕,所以不停眨眼(好似r痕咁),食藥滴眼藥水,3日左右就好番晒。
老爺即刻好醒咁話,佢又痕又唔舒服,梗係睇醫生先啦。

醫生話,如有鼻敏感,對眼都易有敏感會痕。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

daisymomo 發表於 19-4-12 22:28
其實醫生話有d小朋友可能係壞習慣,叫我返去吾使成日提,叫我觀察兩三星期,但而家只係兩日,見佢不停咁眨 ...

係,我女細個都試過,唔提唔理佢過一排就無。

伯爵府

好媽媽勳章

kamui喵 發表於 19-4-12 22:38

小朋友係咪男仔? 因為我仔都有呢個問題,睇過兩次眼科醫生,一次兒科醫生,check ...

我細個都係咁,大大下就無事。
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

珍珠宮

牛年勳章

daisymomo 發表於 19-4-12 22:32
醫生話只係敏感,我問佢係咪抽動症,佢話一定吾係,抽動病果d好誇張,連個咀都會抽埋
...

多數係抽動症,抽動症唔一定連個咀都抽埋,都有分輕重。你嗰個咩醫生?佢跟本對抽動症係ignorant! 你帶小朋友睇下中醫,有d中醫專門睇小朋友呢類病。

大宅

我仔試過 因為鼻敏感 影響眼痕
長期捽眼 令眼球表面花左
所以佢就唔舒服 成日眨眼
睇左眼科 滴眼藥水 就無事了

大宅

Piaget 發表於 19-4-13 10:50
多數係抽動症,抽動症唔一定連個咀都抽埋,都有分輕重。你嗰個咩醫生?佢跟本對抽動症係ignorant! 你帶小 ...

之前喺法國睇普通科再轉介睇眼科專科,今日再揾返平時睇開嘅兒科醫生,佢話係傷風感冒引起,好少事,又或者床邊嘅毛公仔都會引起眼敏感,但百分之九十九絕對吾係抽動症,返去滴完d眼葯水應該會好一半

珍珠宮

牛年勳章

daisymomo 發表於 19-4-13 16:26
之前喺法國睇普通科再轉介睇眼科專科,今日再揾返平時睇開嘅兒科醫生,佢話係傷風感冒引起,好少事,又或 ...

你再留意吓啦!其實抽動症都好少事,好多小朋友都有,同埋100%sure唔係一定連個咀都抽埋,有些小朋友單純只係眨眼,你話返俾個西醫知。
不過無論係邊種問題,都係小事嚟,你都唔駛咁擔心,同埋千祈唔好鬧小朋友。加油!

大宅

Piaget 發表於 19-4-14 19:08
你再留意吓啦!其實抽動症都好少事,好多小朋友都有,同埋100%sure唔係一定連個咀都抽埋,有些小朋友單純 ...

知道! 吾該曬各位,今日小朋友明顯好返好多,我冇咁擔心,希望快d康復

子爵府

回覆樓主:

我仔以前都有眨眼,但而家唔係眨眼,係斜斜地睇野

首頁

尾頁

跳至