自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

blackypurin 發表於 19-4-13 12:38
其實大家係咪睇完個term就信真係「和解書」呢?我上網search「具結擔保」即係自簽守行為,因為受傷男仔都有 ...

正確

大宅

blackypurin 發表於 19-4-14 08:43
不如睇下葉x鄧解釋咩係具結擔保,係「涉嫌者」自簽,所以係受傷者簽俾自己

而家受害男童被利器界兩刀,兼缝了70幾針。
而家他被兇徒攻擊仲啱啱縫完針未清醒。
為何警員在這情況叫他簽這(具結擔保〉,如果迷糊簽咗份文件,即係默認自己是打架 。
默認自己有錯。
警員見個仔傷成感,警員有冇用吓腦簽了對受害人將來索償會有更多難度。
還是當時這位警員英語差,不想向菲律賓仔落英文口供,又不想向上司警長求助/或警長也想hea做,趕收工。
咪想試吓氹嚫仔簽名,如仔簽咗咪食住上將大事化小,當一般學生打架處理。close file。

水晶宮

00.00 發表於 19-4-13 21:10
絕對係!我身邊都有老人發生同樣事件!簡直一模一樣!應該只係唔同地區…其他“案情”全部一模一樣!
...

有人話唔合羅輯,唔會發生的事喎,明明發生的野都會講到你幻想出嚟

大宅

blackypurin 發表於 19-4-14 08:43
不如睇下葉x鄧解釋咩係具結擔保,係「涉嫌者」自簽,所以係受傷者簽俾自己

當時叫受害男童簽依份(具結擔保)既警員,有冇用吓個腦,有冇帶腦返工,如果覺得受害男童是一般打架,但畢竟鏠了70多針又只得16歲,點解唔等埋他家長叫他家長簽,做乜要等男童迷糊時叫簽???
好在有正義,有良心既護士阻止了他。

禁止訪問

珍珠宮

andyan324 發表於 19-4-12 22:27
毐果唔跟車甘貼住

萍果吾好信到足?又轉移重心去警察度

男爵府

想生BB熱投

我覺得差佬擺明見邊個好恰就恰邊個,啲報道話個菲律賓同學一向都係在學校蝦蝦霸霸,警察擺明係怕事又想快收工。

水晶宮

00.00 發表於 19-4-14 15:34
我身邊個老人家(當時已經79歲)都係退休無事做~因佢屋企有幾部單車…閒時中意整下單車…有次佢研究人哋鎖 ...

知嗎連差人落簿時都係寫單車零件,連零件實質叫咩都寫唔出,微細到不得了,佢自己都唔在乎的垃圾零件玩左阿伯10個鐘,那日我畢生難忘,阿伯係嗰日前 鬧情緒,失蹤當日我以為阿伯去自殺,我就嚟急到發癲!

點知接佢反嚟情況仲差,佢被人玩,又被人告,開解唔到佢,就社工跟,好可憐架,諗起都覺得心痛,因為呢件事冇辦法完結,阿伯走了,不留憾事在人間係好多老人家的想法

大宅

My-jade 發表於 19-4-14 15:44
我覺得差佬擺明見邊個好恰就恰邊個,啲報道話個菲律賓同學一向都係在學校蝦蝦霸霸,警察擺明係怕事又想快收 ...

因為如果菲律賓仔本身是揸白咭,菲仔又死口不認罪,又不認用其他利器(不是原子筆)攻擊對方,加上菲仔要用英語英文落口案,開file會有排跟,警
方要查好多嘢。警員心諗反正band 3學校日日打架,氹受害人簽咗文件,就默認是學生一般打架,close file。

複式洋房

有無搞錯,太痴線啦

侯爵府

Nbs 發表於 19-4-12 22:53
1.唔信毒果既新聞
2.唔信所謂姑姐講既野
3.唔信警察會甘蠢
X 2

首頁

尾頁

跳至