美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

greentea000 發表於 19-6-20 13:03
無問,笠到痴手我都唔係好想用多2支啦!

同樣10ml,Vichy c15還比Demacept C5便宜呢!

水晶宮

greentea000 發表於 19-6-20 13:07
咁你覺得咁黃係咩原因?

會唔會係oxidized LAA? 其他成份唔似有有顏色,你覺得呢?

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-6-20 13:10
會唔會係oxidized LAA? 其他成份唔似有有顏色,你覺得呢?

咁解釋唔到官網拎支已經氧化既左旋C去影官照,倒自己米。

水晶宮

greentea000 發表於 19-6-20 13:13

我都唔知,我都好奇點解咁黃,因為NHDC powder係白至奶白色,solution存放耐受光可以變少少黃,但冇咁黃。如果已黃,即係成個產品都存放耐? 我冇答案

水晶宮

greentea000 發表於 19-6-20 13:13

我有支開封4個月嘅CSS C+E, 有ferulic acid都冇Vichy 官網張圖咁黃。不過你可以再請教下化學叻嘅朋友。

珍珠宮

asweetmom 發表於 19-6-20 13:09
同樣10ml,Vichy c15還比Demacept C5便宜呢!

同demacept c5比vichy c15就性價比高好多,除左左旋C濃度高2倍,抗氧化成份多2個,仲多個透明質酸保濕,又無人造香料。講講下變成vichy c15好抵用咁 ,佢一出我已經講過配方幾吸引我,點知香港價錢咁唔可愛,而家試左質地又唔可人,效果要好標青先抵得返。

水晶宮

asweetmom 發表於 19-6-20 13:09

Vichy嘅產品我用過唔少samples, 都會面痕,質地和氣味雷人。其實佢定位係professional medical brand定係點,好奇怪。但佢d防曬外國都有d口碑。

本身左旋c就係平價原料,只差在點樣stabilize佢可以製成有效又不過份刺激嘅serum。

水晶宮

greentea000 發表於 19-6-20 13:25
同demacept c5比vichy c15就性價比高好多,除左左旋C濃度高2倍,抗氧化成份多2個,仲多個透明質酸保濕,又 ...

你有冇研究過佢點樣stabilized LAA呀? 都係好似Cellex-C咁Vit E+ Pine Bark Extract?

水晶宮

jesswu 發表於 19-6-20 10:23
update 一下,1星期downtime 已過,皮膚白左dd,斑唔知有冇淡到,可能差不多……毛孔經過3次打蜂巢頭,係收 ...

我覺得你firm左仲白左好多,但泛紅好似比之前明顯了(可能皮膚白左)

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-6-20 13:25
Vichy嘅產品我用過唔少samples, 都會面痕,質地和氣味雷人。其實佢定位係professional medical brand定係 ...

我已經幾年無用過vichy,有興趣既產品香港又無賣。不過我見架上多左幾支生面口精華,遲D研究下。防曬內地好似都有口碑,話曬都係loreal group唔會差得去邊,但我香港圈子就係唔見有人用。

珍珠宮

回覆樓主:

Vichy C15搓泥嗎?

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-6-20 13:25
Vichy嘅產品我用過唔少samples, 都會面痕,質地和氣味雷人。其實佢定位係professional medical brand定係 ...

為數不多打7折的時候我有買過vichy保濕系列,我夏天用效果可以,香味就沒辦法了,法國牌子一定有香味。就是不知道vichy明星產品是哪個,好像都沒有特別有人氧的產品。

珍珠宮

asweetmom 發表於 19-6-20 13:39
Vichy C15搓泥嗎?

我兩晚都係單獨搽vichy c15,無打底,無後加。測試ph值用左12滴,俾同事試下又用左半吸管x3。應該捱唔到我用1星期啦,差唔多用完我再試下搓泥問題。

水晶宮

回覆樓主:

我已經用0.5% retinol用到冇哂感覺, 除左第2朝覺得皮膚滑dd。我諗緊轉每晚搽0.5% retinol, 定係隔晚搽但增加%濃度。

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-6-20 13:29
你有冇研究過佢點樣stabilized LAA呀? 都係好似Cellex-C咁Vit E+ Pine Bark Extract?

唔見vichy c15講有咩專利/特別技術穩定laa,ph3.2~3.3又合理範圍内偏高,如果又無一直冷藏的確laa氧化會比較快。

我果支已經出廠8個月,氧化幾個%laa唔出奇,氧化2%laa已經肉眼見到黃色。neohesperidin dihydrochalcone粉係無色,呢支ph值亦係呢個成份穩定範圍内,變黃原料商資料話需要幾年。

如果唔係果張官圖咁黃刺激到我,我會結論ph值偏高同無冷鏈儲存令laa加速氧化就算,但影官圖絕對可以拎到新鮮出廠既,咁令我懷疑一生產出黎就係咁黃。

珍珠宮

jesswu 發表於 19-6-20 10:23
update 一下,1星期downtime 已過,皮膚白左dd,斑唔知有冇淡到,可能差不多……毛孔經過3次打蜂巢頭,係收 ...

我真心認為除左泛紅無其他野需要改善啦!

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-6-20 14:02
我已經用0.5% retinol用到冇哂感覺, 除左第2朝覺得皮膚滑dd。我諗緊轉每晚搽0.5% retinol, 定係隔晚搽但增 ...

再上就係retinol 1%
我有時作死有非連續搽手腳retinol 1%,唔敢連續更加唔敢搽面頸。

禁止訪問

水晶宮

greentea000 發表於 19-6-20 14:19
再上就係retinol 1%
我有時作死有非連續搽手腳retinol 1%,唔敢連續更加唔敢搽面頸。
...

我搵到Jan Marini有支0.75% (原來佢有0.3, 0.5, 0.75和1%, 但唔同產品系列名,所以一直唔知)。
或者試左每晚0.5%先,LAA又要同一晚搽或調回早上,我又唔想

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至