美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2020勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
asweetmom 發表於 20-2-15 00:24
你的情人節慶祝活動是買口罩和防曬外套呀,不比燭光晚餐便宜! 但是日後有談資,回味無窮!
...

前晚我睇完好多間藥房,最後諗住掃曬某一間放係台面既1x個ecoone kf94獨立包裝口罩,$28/個。不過人地1蚊都唔減,無買到。昨晚莎莎更平,又有云閃付優惠,又無人排隊,一定要買。買左就唔使下星期又凍又落雨都要出去撲口罩啦,仲未必成功。
我無話俾家族知買左莎莎貴口罩,靜雞雞放係阿姨度先。下次再分派口罩,我要排除某D自私精。
有同事既家人炒價$480買左盒20件口罩,每日用1個,第3星期先發現少2件。而家口罩利錢太高,咩古惑都有。

水晶宮

2020勳章

greentea000 發表於 20-2-15 01:02
你老公要見客,口罩要用好D既。你貨又夠,唔好太慳,叫佢有需要就要換新口罩。
...

會呀!會用三個FE嗰啲,佢而家都好少見客,平日只係食早餐落街用。

過咗14日,今日又諗住出去食個晏,你而家出去食晏,會難諗食乜嗎?我要同隔離隔一張枱。

水晶宮

2020勳章

greentea000 發表於 20-2-15 01:10

前晚我睇完好多間藥房,最後諗住掃曬某一間放係台面既1 ...

自己家族都有咁既事 人多果然複雜好多。
我覺得嚟緊口罩供應應該會無咁緊張,如果你要求唔係好高,應該唔會再咁難買口罩的。

水晶宮

2020勳章

greentea000 發表於 20-2-15 00:50
我公司有化工子公司,我地寫字樓係自己子公司做返消毒,平時清潔就外判。

幾時出差最擔心都係醫療問題, ...

喂,都話你顧慮多啦!如果係我女,我會好開心

水晶宮

2020勳章

asweetmom 發表於 20-2-15 00:39
你是負責監察那個嗎,知道這麼多細節?

我大女兒後補上位成功,不過改為先去新加坡培訓,疫 ...

值得開心啦!呢個就係時機,幾時都係唔怕蝕底嗰個有機會,有危先有機呀!擔心乜鬼,生死有命,年輕無憂無慮唔搏等幾時?
新加坡好著重人材,如果有機會,可以留低仲好。

子爵府

IloveJJ 發表於 20-2-15 10:05
我覺得嚟緊口罩供應應該會無咁緊張,如果你要求唔係好 ...

我都好慳,有時兩日用一個
我算好彩,有客送左100個,又同我撲到厰家買左2加侖搓手液、3加侖消毒酒精和漂白水

水晶宮

2020勳章

jesswu 發表於 20-2-15 10:09
我都好慳,有時兩日用一個
我算好彩,有客送左100個,又同我撲到厰家買左2加侖搓手液、3加侖消毒 ...

你仲有無去中心教?有無上門私補?如果有,存貨又咁多,就唔好兩日一個啦!教細路要講咁多野,仲要教phonics一定更大聲,口水多,最起碼日日換啦!

子爵府

IloveJJ 發表於 20-2-15 10:11
你仲有無去中心教?有無上門私補?如果有,存貨又咁多,就唔好兩日一個啦!教細路要講咁多野,仲要教phoni ...

中心太多人我唔返了…一對三咁教,好驚……
私人的之前停左,而家開始上番課。我有17, 8個學生,有3,4個停左…
有課上要對小朋友我就不慳口罩,授課期間亦罩不離口,一定要保障大家……
重用衹限落一落街半個小時內返,唔捨得用一野即掉……

水晶宮

2020勳章

jesswu 發表於 20-2-15 10:31
中心太多人我唔返了…一對三咁教,好驚……
私人的之前停左,而家開始上番課。我有17, 8個學生,有3,4個 ...

咁落街一陣就唔需要日日換既。不過你有13-15個私人學生,你都差唔多日日要上堂啦?都幾好搵喎!

子爵府

IloveJJ 發表於 20-2-15 10:11
你仲有無去中心教?有無上門私補?如果有,存貨又咁多,就唔好兩日一個啦!教細路要講咁多野,仲要教phoni ...

其實不停私人課的學生,反而狂加堂。因為小朋友已經冇學返,冇野學。仲有d小學生,學校課程停左怕復課後追唔上……

子爵府

IloveJJ 發表於 20-2-15 10:37
咁落街一陣就唔需要日日換既。不過你有13-15個私人學生,你都差唔多日日要上堂啦?都幾好搵喎! ...

揾埋唔夠買口罩……
當part time ok的,因為時間彈性,方便我凑女…
而且我好衰,不是有教無類,我揀客的
太難教的我不會做,因為有些小朋友難教是由於特殊因素,可能adhd,autistic 都有可能,我不想收$ hea教躭誤人家……

水晶宮

2020勳章

jesswu 發表於 20-2-15 10:43
揾埋唔夠買口罩……
當part time ok的,因為時間彈性,方便我凑女…
而且我好衰,不是有教無類,我揀客的 ...

而家市價幾多錢一個鐘?

子爵府

IloveJJ 發表於 20-2-15 11:00
而家市價幾多錢一個鐘?

市價好大差異,以初小計,平到$80都見有,大學生一般收$120至$150...退休名校老師可以收到$400,500/鐘……
我中價,收$260至$300...或2人小組$500/75分鐘

水晶宮

2020勳章

jesswu 發表於 20-2-15 11:21
市價好大差異,以初小計,平到$80都見有,大學生一般收$120至$150...退休名校老師可以收到$400,500/鐘…… ...

咁你都唔錯呀!

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

最終揀左去大會堂間餐廳,可以任選枱,我揀咗門口旁邊圍住嗰張,肯定無人坐隔離
樓下快餐店直情無人,可以任坐

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

乙醇比異丙醇低毒性,異丙醇比乙醇少蒸發。而家供應不足就唔使考慮太多,濃度夠同日期新鮮更重要。
我昨晚用酒精抹左莎莎買既口罩外包裝,入埋保鮮袋先俾阿姨,因為實在太多人摸過,咁就用左1支30ml酒精。

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

裕華良心價口罩又係同我無緣份,都係放工去sasa望下貴價口罩有無剩好過。

p.s.領滙商場有口罩專用垃圾桶

伯爵府

2020勳章

greentea000 發表於 20-2-15 14:54
乙醇比異丙醇低毒性,異丙醇比乙醇少蒸發。而家供應不足就唔使考慮太多,濃度夠同日期新鮮更重要。
我昨晚 ...

你的酒精除了搓手,還會每天抹甚麼東西呢?家庭用漂白水消毒,是否也要作用時間30分鐘呢?

你星期六也上班呀?疫情有啥生意呢?

伯爵府

2020勳章

Elenalan 發表於 20-2-14 19:14
我都想知,有冇d Eco friendly 嘅消毒方法,等茶分享。

我不覺得茶會研究環保的消毒方法,她肯定是首選消毒效果。你是否會為了環保而對消毒效果降低要求呢?

伯爵府

2020勳章

IloveJJ 發表於 20-2-15 10:05
我覺得嚟緊口罩供應應該會無咁緊張,如果你要求唔係好 ...

只有你凡事最樂觀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊