美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓

IloveJJ 發表於 19-6-18 16:01
有無諗過考個教練牌?我老公都有

唔會啦,我車牌都已經無咩用。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

greentea000 發表於 19-6-18 17:41
你唔使好奇啦,Babo Botanicals Clear Zinc Sunscreen, SPF 30, Fragrance Free我都有買,青青話greasy an ...

我好鍾意Babo呢支SPF 50, 主觀感覺佢係用更"micronized" zinc oxide所以更sheer但折射UV更高效(所以多1%已有SPF50)。就算佢用"擲界"nano zinc都唔太令我擔心安全問題,因為個texture咁occlusive 好難想像裡面d成份可以點滲透皮膚。我女比較喜歡Erbaviva, 呢支更補濕,所以我今次唔買Babo,唔想囤太多貨。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

greentea000 發表於 19-6-18 17:56
唔會啦,我車牌都已經無咩用。

咁教練牌有用啲 (對你來講)

伯爵府

2019新春慶豚圓

IloveJJ 發表於 19-6-18 15:47
咁佢私下先包,咪即係包好肉酸囉!我知韓國明星都係

唔曬最好,其次係包到實,再其次先係防曬霜。藝人有職業需要保持形象,不過係鏡頭後會好瘋狂防曬補返條數,無幾多個木村拓哉。

珍珠宮

greentea000 發表於 19-6-18 18:02
唔曬最好,其次係包到實,再其次先係防曬霜。藝人有職業需要保持形象,不過係鏡頭後會好瘋狂防曬補返條數 ...

我又唔會怕晒成咁,我咪話囉!唔想晒係怕皮膚有斑、老化,最終係唔靚。但包到村姑咁,其實亦一樣唔靚

伯爵府

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-6-18 18:01
我好鍾意Babo呢支SPF 50, 主觀感覺佢係用更"micronized" zinc oxide所以更sheer但折射UV更高效(所以多1%已 ...

用nano都無問題,但要coated,兩個資料都提供既產品好少,nano又無coated先最危險。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

greentea000 發表於 19-6-18 18:11
用nano都無問題,但要coated,兩個資料都提供既產品好少,nano又無coated先最危險。
...

咦你開始對nano放寬態度

伯爵府

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-6-18 18:13
咦你開始對nano放寬態度 。

我用N咁多支唔同牌子防曬霜,已經分散到風險。但多數人試到好用既防曬霜就唔會隨便換,尤其你咁樣同個女試咁多支就更少。萬一好用果支就係nano又無coated。。。

伯爵府

2019新春慶豚圓

IloveJJ 發表於 19-6-18 18:01
咁教練牌有用啲 (對你來講)

揾新男友用?

伯爵府

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-6-18 00:04
咁證明一定唔係nano sunscreen,我女最鍾意嘅防曬始終都係AD+, 所以我繼續回購。
...

AD+ spf30 pa++
zinc oxide 17.4%
titanium dioxide 3.65%

珍珠宮

2019新春慶豚圓

greentea000 發表於 19-6-18 18:18
我用N咁多支唔同牌子防曬霜,已經分散到風險。但多數人試到好用既防曬霜就唔會隨便換,尤其你咁樣同個女試 ...

我仲未寬俾呀女用nano, 佢18歲後用咩唔關我事,但18歲前就入我數。所以我冇俾佢用Fancl, 佢繼續用AD+和BB用果d Non nano防曬。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

greentea000 發表於 19-6-18 18:25
AD+ spf30 pa++
zinc oxide 17.4%
titanium dioxide 3.65%

如果資料冇錯咁AD+肯定係non nano, 否則以成份%計防曬力>>>SPF50 PA++++

珍珠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

唔知係咪近日皮膚好左,最近試嘅防曬品都覺得有驚喜,MKUP呢支潤色防曬調色效果唔錯(其實好多tinted防曬都做唔到調色/潤色只係減泛白),搽上面效果提亮又粉嫩,素顏霜咁。而且夠潤澤又冇Acseine咁厚笠,搽左成日到而家皮膚都唔覺得乾。不過潤色效果維持到~6hrs, 之後變番近膚色。想妝容靚d,4pm補了少少Jane Iredale礦物粉。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-6-18 18:27
如果資料冇錯咁AD+肯定係non nano, 否則以成份%計防曬力>>>SPF50 PA++++

shiseido protector s nano後都依然28%防曬劑濃度,其他20%樓下既話自己係spf50 pa++++唔通係有咩秘密黑科技唔拎得出黎宣傳?好多問題我都有疑問,又無答案。

伯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

anessa whitening uv sunscreen gel
香港比日本少呢支防曬美白2合1

珍珠宮

2019新春慶豚圓

greentea000 發表於 19-6-18 18:37
shiseido protector s nano後都依然28%防曬劑濃度,其他20%樓下既話自己係spf50 pa++++唔通係有咩秘密黑科 ...

其實你同我都知SPF值係冇意思,呢個係受好多因素影響,(尤其over SPF 30之後),質地consistency都有影響。至於PA值又係冇乜意思,因為PPD16 up就等於PA++++, 唔會再標示更多+。

我相信市場上除了Z-cote應該仲有唔同grades嘅nano ZnO, 再加上carrier配方不同,測試機構不同,SPF50 PA++++只係一個「pass」、一個宣傳標語,反映唔到防曬力實力分別。

Anessa都有幾支SPF50+ PA++++啦,金樽同mild milk都有分別。我同事一直用銀樽,轉了Mild Milk就曬黑了,又出了撻太陽斑。

珍珠宮

greentea000 發表於 19-6-18 18:19
揾新男友用?

唔駛呀!教練好咩?
我係覺得,你橫掂對咩訓練咁有興趣,又咁有心研究,咁學咗對你咪有用囉!起碼唔會練錯部位啦!

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-6-18 18:32
唔知係咪近日皮膚好左,最近試嘅防曬品都覺得有驚喜,MKUP呢支潤色防曬調色效果唔錯(其實好多tinted防曬都 ...

乜Acesine 好笠架?咁又好似唔係幾好喎

珍珠宮

2019新春慶豚圓

IloveJJ 發表於 19-6-18 19:38
乜Acesine 好笠架?咁又好似唔係幾好喎

Acseine Super Sunshield係幾潤,我偏乾皮膚都要秋冬天先用到。如果你唔係乾肌要諗諗。價錢又唔平,你買之前試左tester先啦。

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-6-18 19:42
Acseine Super Sunshield係幾潤,我偏乾皮膚都要秋冬天先用到。如果你唔係乾肌要諗諗。價錢又唔平,你買之 ...

我响日本試咗,不過用响手又唔識感覺用响面係點?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊