美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

greentea000 發表於 20-8-14 20:39
我估計elena不至於完全唔使證書,而係感受行先。感受好,又有證書,更好。感受好,無證書,無所謂。有證書 ...

那麼你呢?

水晶宮

greentea000 發表於 20-8-14 20:39
我估計elena不至於完全唔使證書,而係感受行先。感受好,又有證書,更好。感受好,無證書,無所謂。有證書 ...

應該話,平面/風琴款口罩(大量選擇),有cert係門檻,有cert又有民間測試consistent表現係「基礎」,然後喺呢個pool找用家口碑好的價格又合理的。

3D口罩是例外,靚款口罩也是例外,因為呢d係用途/外觀行先。

珍珠宮

Elenalan 發表於 20-8-14 20:40
請重睇#22836 。我第一句咪話「如果已有cert.加上其他民間盲測(唔係用淘寶機)表現都consistent 嘅 ...

經過茶的解讀,已經完全明白了!

水晶宮

asweetmom 發表於 20-8-14 20:50
經過茶的解讀,已經完全明白了!

我唔認同佢解讀 ,你再睇#22842, 我係有門檻、有基礎後,再參考用家評價。

珍珠宮

Elenalan 發表於 20-8-14 20:56
我唔認同佢解讀 ,你再睇#22842, 我係有門檻、有基礎後,再參考用家評價。
...

我理解不了你,茶的說法比較有條理有次序更好理解,就算不完全正確也差不遠。特別是你又說3D口罩例外,3D也要有防護力呀,又不是只為了舒適/好看。
3D也有很多選擇,KF94、台灣的、日本的、香港的,也要有標準吧!
不過算了,只是閑聊八卦一下。

珍珠宮

greentea000 發表於 20-8-14 19:48
咪1盒囉!
呢排發現資源靠攏TKO,口罩機14個站TKO佔3個站,sasa 3間9pm關門既分店全都係TKO。

我不相信 ,不過鍵盤俠好多的,只拍一盒貼上來比較安全。

水晶宮

asweetmom 發表於 20-8-14 21:03
我理解不了你,茶的說法比較有條理有次序更好理解,就算不完全正確也差不遠。特別是你又說3D口罩例外,3D ...

茶的解讀係誤會我覺得cert不重要,事實係如果要買高防護力口罩(e.g. level 3)我會先睇cert, 再睇民間測試。

我不是任何時間都用高防護力口罩,例如3D口罩我係戶外工作時才用,唔需要接觸好多人,亦可以保持social distance, 我用3D時係揀透氣和舒服為首選,所以有防護力標籤,有一定防護力就夠了(對我而言)。你可能任何時間也覺得需要最高防護,所以不能理解我情況。

3D很難買,除了Banitore, 我訂了2單台灣口罩都未有貨,而我每星期都有需要用3D口罩,所以貴貴地的Banitore也要買。如果俾我見到有Type II/level 2 up 的cert又3D又同Banitore差不多價錢嘅現貨口罩,仲要啱我size, 我都一早買左啦

kf94很侷不會考慮

侯爵府

Elenalan 發表於 20-8-14 21:18
茶的解讀係誤會我覺得cert不重要,事實係如果要買高防護力口罩(e.g. level 3)我會先睇cert, 再睇民間測試 ...

我買了iris 一盒200 個 3D 好好用不局
佢寫三防99%(但不知道真不真)我如果去覆診我用一個呢D加個spt 。

水晶宮

leeleebaba 發表於 20-8-14 21:54
佢寫三防99%(但不知道真不真)我如果去覆診我用一個呢D加個spt 。
...

一盒200個iris healthcare有相嗎? 之前喺公海見有人分享呢個牌子唔防水,加上佢太多系列又好多唔同包裝又有黑白和彩色盒,唔識分邊款好。

珍珠宮

Elenalan 發表於 20-8-14 22:00
一盒200個iris healthcare有相嗎? 之前喺公海見有人分享呢個牌子唔防水,加上佢太多系列又好多唔同包裝又 ...

3D呀,不是例外嗎?不用理會好不好,先買來試試。

珍珠宮

leeleebaba 發表於 20-8-14 21:54
...

戴兩個口罩覆診才放心,不如戴一個真正的有信心的level 3。覆診的機會不多,買一盒watsmask level 3(茶不要打我,只是舉例 )夠用很久了!

水晶宮

asweetmom 發表於 20-8-14 22:13
3D呀,不是例外嗎?不用理會好不好,先買來試試。

3D是(選擇平面口罩時)例外,但也會同用緊嘅3D比較,即係同一個pool比較。我有興趣試,否則都唔會問拎相。如果啱size又易買價錢又唔貴過Banitore, why not?

不過一試要買200個都係好大阻力,所以想了解多d啱唔啱size!

平面口罩唔啱size都仲可耳帶打結,3D唔知點改細。

珍珠宮

Elenalan 發表於 20-8-14 22:22
3D是(選擇平面口罩時)例外,但也會同用緊嘅3D比較,即係同一個pool比較。我有興趣試,否則都唔會問拎相。 ...

那麼首選iris healthcare之中有JHPIA的吧,並不是全部都有。

水晶宮

asweetmom 發表於 20-8-14 22:28
那麼首選iris healthcare之中有JHPIA的吧,並不是全部都有。

如果係3D, 對我黎講條件次序係啱size>透氣舒服>JHPIA/ cert., 價錢合理$3.x~4.x, 仲要一定現貨 (期貨唔使諗,大量期貨在途上)

唔啱size,冇現貨,有乜cert.都唔關我事,唔使諗。

珍珠宮

回覆樓主:

小口罩山

侯爵府

Elenalan 發表於 20-8-14 22:00
一盒200個iris healthcare有相嗎? 之前喺公海見有人分享呢個牌子唔防水,加上佢太多系列又好多唔同包裝又 ...

我吾識佢防不防水 ,不過完全不局,而且帶冇D怪味,之前初初2-3 月難買口罩,有D口罩有怪味
而且好平$450 一盒

侯爵府

Elenalan 發表於 20-8-14 22:34
如果係3D, 對我黎講條件次序係啱size>透氣舒服>JHPIA/ cert., 價錢合理$3.x~4.x, 仲要一定現貨 (期貨唔使 ...

同spt比較大小我怕生暗瘡粉刺,希望換密D所以平的才買。spt也是$150/2 盒

珍珠宮

回覆樓主:

https://m.weibo.cn/detail/4537566218953718

水晶宮

leeleebaba 發表於 20-8-14 22:47

我吾識佢防不防水 ,不過完全不局,而且帶冇D怪味,之前 ...

$450/200個又ok喎,現貨買定係要訂?

水晶宮

leeleebaba 發表於 20-8-14 22:52

同spt比較大小我怕生暗瘡粉刺,希望換密D所以平 ...

咁樣睇都幾大個 ,個盒有冇寫尺吋呢?

首頁

尾頁

跳至