美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你哋講咗咁多隻retinol, 請問邊好, ea膠囊假滑又唔係咁鐘意, 之前有間住用tretinoin gel, 不過過咗期, 可唔可以介紹retinol比我呀? 主要去皺抗衰老, 唔該晒。

珍珠宮

MICLOH168 發表於 20-10-1 17:20
你哋講咗咁多隻retinol, 請問邊好, ea膠囊假滑又唔係咁鐘意, 之前有間住用tretinoin gel, 不過過咗期, ...

你用過哪些retinol呢?

子爵府

asweetmom 發表於 20-10-1 17:26
你用過哪些retinol呢?
用過pola choice同之前醫生開

珍珠宮

greentea000 發表於 20-10-1 16:41
效果係咪好驚艷?
我手腳有直接搽過retinol 1.0,不過怕出事,只敢斷斷續續咁。面就完全唔敢, ...

岩岩開始用頭2日,覺得乾左好多,就知佢出事
而家1星期2日咋。

珍珠宮

MICLOH168 發表於 20-10-1 17:20
你哋講咗咁多隻retinol, 請問邊好, ea膠囊假滑又唔係咁鐘意, 之前有間住用tretinoin gel, 不過過咗期, ...

tretinoin gel咁勁既產品你都唔滿意,我唔知可以介紹咩retinol俾你。

珍珠宮

MICLOH168 發表於 20-10-1 17:51
用過pola choice同之前醫生開

咁你係已經建立retinol承受能力?打算用retinol 0.5或以上中高濃度?

子爵府

greentea000 發表於 20-10-1 18:00
tretinoin gel咁勁既產品你都唔滿意,我唔知可以介紹咩retinol俾你。
...
唔係唔滿意, 係真係好刺激, 好乾,我要間開長時間先用一次, 用下又唔記得用,變咗睇唔到效果, 介紹你覺得好用就得, 我知每個人皮膚都唔同, 好過我盲摸摸去試, 唔該晒

子爵府

greentea000 發表於 20-10-1 18:02
咁你係已經建立retinol承受能力?打算用retinol 0.5或以上中高濃度?
我諗我0.5戓以上都可以

伯爵府

greentea000 發表於 20-10-1 08:48
哇,大變身!
我發現呢幾年都係着slim fit,已經完全唔適應正常straight pants,偶然試着感覺 ...

呢間係uniqlo? 未著過佢d牛仔褲

我多數買Miss sixty 窄腳款小肥都著得好睇,吼到減價大約$500/條好底著

珍珠宮

回覆樓主:

watsmask level 3 中童口罩證書
https://qrcode.sgs.com/QRCode/openreport/viewreport/1549d0c3-ae35-4771-af18-1f05a1901943#

珍珠宮

Ocean419 發表於 20-10-1 18:14
呢間係uniqlo? 未著過佢d牛仔褲

我多數買Miss sixty 窄腳款小肥都著得好睇,吼到減價大約$500/條好底著

係!我都無點買過uniqlo牛仔褲,着得唔靚又唔舒服。我通常買超彈性緊身褲,有類似牛仔褲顏色,但布料同正常中仔褲唔同,我當牛仔褲着外表睇唔出分別。

sasa dhc lip cream減到$30,不過今日無vip 95折,只係儲分。

唔知點解bk app話我今日上戴次數用完,到底係有次數限制定檔案大小限制?

珍珠宮

MICLOH168 發表於 20-10-1 18:08
我諗我0.5戓以上都可以

你參考下呢個https://www.retinol.com/best-retinol-creams/,每年上榜既都好多重覆!

我通常搽retinol 0.3,貪方便想眼都搽埋同一支。我用過既幾支retinol 0.5之中比較鍾意SkinMedica Retinol Complex 0.5,呢支有埋b3仲排前幾位,好處係加強美白/淡斑,壞處係b3控油令皮膚乾燥副作用更明顯。

retinol資深用家elena就鍾意Jan Marini Age Intervention Retinol Plus,佢用左好多年,隔晚搽都有驚艷效果,仲可以當cream用一支搞掂。而家已經入秋,試呢支先比較啱季節。

子爵府

greentea000 發表於 20-10-1 19:36
你參考下呢個https://www.retinol.com/best-retinol-creams/,每年上榜既都好多重覆!

我通常搽 ...
好, 我睇下, 唔該晒你, 好詳細, thank you

伯爵府

greentea000 發表於 20-10-1 19:36

我通常搽 ...

Skinmedica and jan marini 你地通常邊到買?我見Amazon 都幾貴

中性皮膚,冬天係咪唔應該用有b3嘅skincare?

珍珠宮

迷人pinklady 發表於 20-10-1 17:54
岩岩開始用頭2日,覺得乾左好多,就知佢出事
而家1星期2日咋。

你是外國人 ,外國人習慣是用高濃度retinol,然後1星期才搽1-2次。

珍珠宮

Ocean419 發表於 20-10-1 20:49
Skinmedica and jan marini 你地通常邊到買?我見Amazon 都幾貴

中性皮膚,冬天係咪唔應該用有b3嘅skinca ...

我覺是老乾肌,冬天還是保平安比較重要,b3只在夏天用。

珍珠宮

Ocean419 發表於 20-10-1 20:49

中性皮膚,冬天係咪唔應該用有b3嘅skinca ...

我skinstore,elena strawberrynet。呢2支算中高價錢,買又唔方便,skinstore仲唔免運費。好似我咁搽得多既長期有壓力,所以我要有幾支平價幫補下。

b3起效濃度2.5%,一樣要建立承受能力。b3亦唔係人人都用到,早些年olay小綠瓶好多人出事。最好單獨用過b3產品無事再試SkinMedica Retinol Complex 0.5,呢支麻煩係如果溝稀一半 retinol仍然有0.25但b3無2.5,咁貴得返1個主力成分有效好唔抵,萬一唔溝稀搽出事更唔抵,要評估自己對b3同retinol既承受能力。

別墅

greentea000 發表於 20-10-1 21:26
我skinstore,elena strawberrynet。呢2支算中高價錢,買又唔方便,skinstore仲唔免運費。好似我咁搽得多 ...

Hi Greentea, 請問 ROC Deep wrinkle night cream (from Iherb) retinol 濃度是多少? Thank you.

珍珠宮

fashubb 發表於 20-10-1 21:44
Hi Greentea, 請問 ROC Deep wrinkle night cream (from Iherb) retinol 濃度是多少? Thank you.
...

roc無標示濃度,效果同redermic r差唔多,應該唔會少過redermic r既retinol 0.3。見效就roc快D,如果想平又唔介意刺激性大D揀roc。

伯爵府

asweetmom 發表於 20-10-1 20:56
我覺是老乾肌,冬天還是保平安比較重要,b3只在夏天用。

咁冬天你主要用咩補濕產品同邊隻粉底?

我自從 出左眼袋同眼笑紋,發覺用濕粉d紋更顯,改用powder foundation 會冇咁覺眼

首頁

尾頁

跳至