美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

greentea000 發表於 20-11-29 19:02
黎一波貴價眼霜

你不買眼霜,有比較過和同齡人有搽眼霜的分别大嗎?

珍珠宮

me920 發表於 20-11-29 22:38
都係

filorga已出聖誕套裝,可惜我不想買套裝。

珍珠宮

asweetmom 發表於 20-11-30 00:42
你不買眼霜,有比較過和同齡人有搽眼霜的分别大嗎?

我只係無買眼霜,唔係無搽眼。要搵個人同我比較都唔容易,呢個人要27、28歲開始老老實實堅持搽眼霜,又唔做眼部醫美,仲要瘋狂防曬!

買filorga要周圍格下價,專櫃、dfs、屈臣氏、機場網、hktvmall、外國網,一輪比較之下好可能已經好攰唔想買,咁就慳錢啦!

珍珠宮

回覆樓主:

skinmedica retinol complex 0.5
jan marini luminate face lotion
jan marini age intervention retinol plus
茶最推薦哪支呢?

珍珠宮

asweetmom 發表於 20-11-30 01:15
skinmedica retinol complex 0.5
jan marini luminate face lotion
jan marini age intervention retinol p ...

jan marini luminate face lotion性價比最高,又抗皺又淡斑,官網將呢支歸類係dark spots。

珍珠宮

greentea000 發表於 20-11-30 01:28
jan marini luminate face lotion性價比最高,又抗皺又淡斑,官網將呢支歸類係dark spots。
...

其他retinol也可以淡斑呀!

水晶宮

me920 發表於 20-11-29 21:53
咁會唔會其他油好啲?我見有個post 話用可可油。
不過我都係一星期整一次咋
...

我唔建議用DHC卸妝油敷面,DHC主要成份係Olive Oil, 係厚油脂,midly comedogenic, 如果殘餘喺臉上會塞毛孔。我勁後悔用DHC洗面,比較難乳化,洗唔乾淨搞到出左好多油脂粒,左眼仲有2粒油脂粒成大半年都唔退

我幫襯開嘅芳療師係教用jojoba oil洗/敷面,唔係用厚油。不過我都唔會試,要用毛巾抹走d油,好麻煩。

珍珠宮

asweetmom 發表於 20-11-30 01:31
其他retinol也可以淡斑呀!

jan marini luminate face lotion有2個強力美白成分排係retinol之前,熊果素同己基間苯二酚。

珍珠宮

Elenalan 發表於 20-11-30 01:35
我唔建議用DHC卸妝油敷面,DHC主要成份係Olive Oil, 係厚油脂,midly comedogenic, 如果殘餘喺臉上會塞毛 ...

你和dhc卸妝油八字不和,不代表人人都不和,有人就用得好開心。這支已成多年經典,喜歡的人還是挺多的。

珍珠宮

greentea000 發表於 20-11-30 01:38
jan marini luminate face lotion有2個強力美白成分排係retinol之前,熊果素同己基間苯二酚。
...

你是不是不用熊果素?印象中是上一個帖子說的,記不清楚了。

珍珠宮

asweetmom 發表於 20-11-30 01:44
你和dhc卸妝油八字不和,不代表人人都不和,有人就用得好開心。這支已成多年經典,喜歡的人還是挺多的。 : ...

又唔係咩快靚正方法(包括所有油),唔試無損失。

珍珠宮

asweetmom 發表於 20-11-30 01:47
你是不是不用熊果素?印象中是上一個帖子說的,記不清楚了。

你分明記得好清楚 ,我的確係盡量唔用主打熊果素既產品。熊果素係ph偏低情況下容易釋出對苯二酚,又對光線同溫度敏感,活性好快降低。LD50標準,熊果素係中毒性。

珍珠宮

greentea000 發表於 20-11-30 02:10
你分明記得好清楚 ,我的確係盡量唔用主打熊果素既產品。熊果素係ph偏低情況下容易釋出對苯二酚, ...

我再想想

珍珠宮

回覆樓主:

左旋C係無毒性,唔見有國家限制護膚品濃度。維生素C糖苷、麴酸係微毒性,台灣已經限制2%。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Elenalan 發表於 20-11-30 01:35
我唔建議用DHC卸妝油敷面,DHC主要成份係Olive Oil, 係厚油脂,midly comedogenic, 如果殘餘喺臉上會塞毛 ...

用棉花抹得唔得?

珍珠宮

回覆樓主:

知道熊果素不耐酸之後,仲會試呢支產品嗎?

珍珠宮

me920 發表於 20-11-29 21:53
咁會唔會其他油好啲?我見有個post 話用可可油。
不過我都係一星期整一次咋
...

純油效果比卸妝油更差

珍珠宮

greentea000 發表於 20-11-30 07:42
純油效果比卸妝油更差

O...

珍珠宮

me920 發表於 20-11-30 07:43
O...

1x年前,shu uemura綠茶卸妝油好流行,化濃妝人手一支。除左卸妝快靚正,仲明顯少左黑頭。本來佢用礦物油卸妝效果係最差,等於去黑頭效果都最差,不過加左幾個合成酯成分之後即刻起死回生。

珍珠宮

greentea000 發表於 20-11-30 08:05
1x年前,shu uemura綠茶卸妝油好流行,化濃妝人手一支。除左卸妝快靚正,仲明顯少左黑頭。本來佢用礦物油 ...

我反而用唔到植村秀,會出粒粒

首頁

尾頁

跳至