美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

沒有人,大家都忙着剁手。

男爵府

請問有冇一隻產品,適合暴曬完當晚即時用, 可以抑制黑色素架?

男爵府

如果成日要戶外, 搽咗防曬,戴咗防曬口罩,再加太陽帽/遮, 係咪百分之百完全唔怕曬呢?
其實我想帶埋太陽眼鏡,不過我怕俾人笑
我就嚟要移民呀,外國太陽特別猛,又冇得再打班,真係好擔心!

大宅

Elenalan 發表於 19-6-12 18:24
我講呢支,勁吸水和控油

咁有冇用過這支?
可否幫手睇睇成份? 因我在澳洲, uv太勁, 想找一枝啱用和安全的physical sunscreen長期用。 Thanks

水晶宮

asweetmom 發表於 19-6-16 00:33
結果有跑嗎?搽哪支防曬霜呢?

出左街,太攰,冇跑呀。尋日全日用Fancl。

水晶宮

edwinahahaha 發表於 19-6-16 08:12
咁有冇用過這支?
可否幫手睇睇成份? 因我在澳洲, uv太勁, 想找一枝啱用和安全的physical sunscreen長期 ...

成份算安全,但防曬力唔知,因為冇用過,又冇見過其他防曬力實測資料。如果要有防曬力保證,我一直只建議Shiseido和LOreal Group。我因為近年發濕疹時用唔到化學防曬但又要暴曬,我用過Fancl和Dr. G嘅物理防曬,呢2款防曬力ok, 而Fancl係我呢2年用得最多嘅防曬(包括日常用和戶外用),同時呢2年我d斑明顯淺左好多,基於以上我覺得Fancl係我用過嘅物理防曬中防曬力最好。

禁止訪問

水晶宮

edwinahahaha 發表於 19-6-16 08:12
咁有冇用過這支?
可否幫手睇睇成份? 因我在澳洲, uv太勁, 想找一枝啱用和安全的physical sunscreen長期 ...

你仲可考慮用澳洲嘅Synergie, 佢果支Urberzinc防曬含18% Z-cote (vs SkinCeuticals物理防曬只有5% Z-cote & 6% TiO2; Dr. G 11.64% ZnO+3.12% TiO2)。Uberzinc應該係市場上含有最高% Z-Cote嘅物理防曬,聲稱可阻隔99% UVA (vs 一般其他物理防曬~80%up)。但我冇用過。
印象中Fancl好似有14定16.x% Z-cote, 但我冇記低資料。
Z-cote係coated nanonized Zinc Oxide。

禁止訪問

大宅

Elenalan 發表於 19-6-16 09:52
成份算安全,但防曬力唔知,因為冇用過,又冇見過其他防曬力實測資料。如果要有防曬力保證,我一直只建議S ...

Thank you. 好清楚
Shiseido 是否wetforce or Anessa? Fancl 是safeguard protection uv 50 ?

複式洋房

jesswu 發表於 19-6-13 14:40
今次打蜂巢pico唔知點解咁好,第二日(我尋日100pm打)已唔使用口罩,係紅,但衹似敏感,唔似前兩次三級燒傷 ...

想問下你今次打蜂巢打幾多度數?同之前打的度數一樣嗎?

子爵府

stayreal01 發表於 19-6-16 12:42
想問下你今次打蜂巢打幾多度數?同之前打的度數一樣嗎?

今次應該是1.0,同之前一樣

水晶宮

edwinahahaha 發表於 19-6-16 11:16
Thank you. 好清楚
Shiseido 是否wetforce or Anessa? Fancl 是safeguard protection uv 50 ?

Shiseido我用過好多條line, 每隻防曬力都好好,冇試過明顯曬黑,但2016/2017後我已少用Shiseido, 佢d防曬配方亦成日調整,我冇最新資料,不過根據過往經驗和坊間口碑Shiseido係比較可靠。Fancl 係Sunguard SPF50。

男爵府

Elenalan 發表於 19-6-16 14:48
Shiseido我用過好多條line, 每隻防曬力都好好,冇試過明顯曬黑,但2016/2017後我已少用Shiseido, 佢d防曬 ...

想問下你如果需要暴曬,你係咪會先用物理防曬打底,之後再用化學防曬⋯中間要補的話,是用化學?thx!

水晶宮

siukei 發表於 19-6-16 15:12
想問下你如果需要暴曬,你係咪會先用物理防曬打底,之後再用化學防曬⋯中間要補的話,是用化學?thx!
...

我冇用物理防曬打底,除了眼周搽物理(因易敏感),面搽物化/化學,其他位置手、頸都係物理。化學/物化防曬我用量少,搽嘅面積少,所以冇綠茶佢地咁講究打底。我平均一年用2支物化/化學防曬。如果補搽面部我用化學/物化,但有時都用物理。

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-6-15 20:55
係咪2支嘅ZnO%一樣? 如果係我想買wakodo俾呀女搽面用,成份clean啲。

無資料

珍珠宮

tracy_lui 發表於 19-6-16 07:26
如果成日要戶外, 搽咗防曬,戴咗防曬口罩,再加太陽帽/遮, 係咪百分之百完全唔怕曬呢?
其實我想帶埋太陽眼鏡 ...

咁唔差在着埋防曬外套

珍珠宮

回覆樓主:

呢個價錢我就真係買唔落手

水晶宮

greentea000 發表於 19-6-16 16:34
呢個價錢我就真係買唔落手

amazxx好多假野

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-6-16 16:44
amazxx好多假野

你點証明amazon prime係假貨?

首頁

尾頁

跳至