美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

asweetmom 發表於 19-6-19 21:32
anessa金我也是擠在中指上,同樣力度,擠出長度=我中指上面2節。

anessa金好稀喎,不會流到周圍都係嗎?

子爵府

2019新春慶豚圓

IloveJJ 發表於 19-6-19 21:40
anessa金好稀喎,不會流到周圍都係嗎?

不會呀,我覺得anessa系列已經像是乳液了。唯一我搽不了在手指上的是Za spf50,漏一地。

子爵府

2019新春慶豚圓

candycakee 發表於 19-6-19 15:46
你都知呢

成功拆彈了!

珍珠宮

asweetmom 發表於 19-6-19 21:52
成功拆彈了!

我就是喜歡你認真有根據!

珍珠宮

asweetmom 發表於 19-6-19 21:50
不會呀,我覺得anessa系列已經像是乳液了。唯一我搽不了在手指上的是Za spf50,漏一地。
...

我已好耐無用Anessa 金,只用Anessa金妝前乳。

大宅

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-6-19 21:06
1/4 teaspoon相等於~1.2g, 我大部份時間搽到7~8成,即接近1g, 有時多d (milk), 有時少d (杰的cream)。我冇 ...

我放假都要用1/4 teaspoon
試一試真實份量要幾多先夠
我平日都係大概
至於cream 裝好似nov 咁
我會擠2cm 左右
另外日後兩側面同鼻位都要補搽一層

大宅

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-6-19 17:45
呢d廚具量匙,好common架咋喎,我屋企都有不過係塑膠的。

唔用mineral whip 補防曬
可以用fancl 防曬 碎粉
都係全物理
第一次用我唔鍾意
覺得有d 乾
之後再用又覺得好喎
佢質地好薄
小小亮色

珍珠宮

2019新春慶豚圓

candycakee 發表於 19-6-20 08:48
唔用mineral whip 補防曬
可以用fancl 防曬 碎粉
都係全物理

不過碎粉帶出街麻煩,暫時用Jane Iredale粉餅補防曬。你有冇用HABA個防曬粉餅呀?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

candycakee 發表於 19-6-20 08:46
我放假都要用1/4 teaspoon
試一試真實份量要幾多先夠
我平日都係大概

我多數分2次搽上面,我發現面側太陽穴至jawline係好易搽得薄或搽漏(有空隙),呢d位好易有斑,所以我搽第2層集中補呢d位。

我用乳液狀一定夠哂份量,因乳液防曬易搽(搽2層一定搽得哂又唔厚),用cream狀因為覺得厚,會唔想搽咁多。不過cream狀防曬我主要indoor用,所以覺得ok。

大宅

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-6-20 08:57
不過碎粉帶出街麻煩,暫時用Jane Iredale粉餅補防曬。你有冇用HABA個防曬粉餅呀?
...

有呀
但感覺上較乾
而且無fancl咁透亮

子爵府

回覆樓主:

update 一下,1星期downtime 已過,皮膚白左dd,斑唔知有冇淡到,可能差不多……毛孔經過3次打蜂巢頭,係收左d,但又唔覺效果好勁,我估收左25%左右
面頰泛紅仍有,會再打多2次excel
(圖:素顏室內自然陽光下)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

VICHY LIFTACTIV VITAMIN C BRIGHTENING SKIN CORRECTOR(10ml)

搽左2晚,好水好搽但之後笠痴痴好耐,冷氣環境下。我等左30分鐘依然痴手,除左眼補些少cream無再搽其他野。

一打開就係官網相中比較明顯既淺黃色,估計係來自NEOHESPERIDIN DIHYDROCHALCONE成份因為時間長左分解,甜橙味都係來自呢個成份。

用公司幾支唔同牌子ph測試筆測出黎係ph 3.2~ph3.3,好奇怪我完全無感覺任何刺激性,唔知係我已經適應左ph3.x左旋C定係呢支配方做得好。

呢支有酒精,濃度係15%以下,俾甜橙味掩蓋唔係幾聞到酒精味。另外有個安全性低既溶劑成份LAURETH-23,皮膚偏薄/有炎症/有傷口用可能會刺痛、痕癢。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

2019新春慶豚圓

greentea000 發表於 19-6-20 12:45
VICHY LIFTACTIV VITAMIN C BRIGHTENING SKIN CORRECTOR(10ml)

搽左2晚,好水好搽但之後笠痴痴好耐,冷 ...

表姐答應給你另外兩支嗎?

伯爵府

2019新春慶豚圓

asweetmom 發表於 19-6-20 12:58
表姐答應給你另外兩支嗎?

無問,笠到痴手我都唔係好想用多2支啦!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

greentea000 發表於 19-6-20 12:45

搽左2晚,好水好搽但之後笠痴痴好耐,冷 ...

NHDC係sweetener, 而且係colourless

伯爵府

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-6-20 13:05
NHDC係sweetener, 而且係colourless

咁你覺得咁黃係咩原因?

子爵府

2019新春慶豚圓

greentea000 發表於 19-6-20 13:03
無問,笠到痴手我都唔係好想用多2支啦!

同樣10ml,Vichy c15還比Demacept C5便宜呢!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

greentea000 發表於 19-6-20 13:07
咁你覺得咁黃係咩原因?

會唔會係oxidized LAA? 其他成份唔似有有顏色,你覺得呢?

伯爵府

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-6-20 13:10
會唔會係oxidized LAA? 其他成份唔似有有顏色,你覺得呢?

咁解釋唔到官網拎支已經氧化既左旋C去影官照,倒自己米。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

greentea000 發表於 19-6-20 13:13
咁解釋唔到官網拎支已經氧化既左旋C去影官照,倒自己米。

我都唔知,我都好奇點解咁黃,因為NHDC powder係白至奶白色,solution存放耐受光可以變少少黃,但冇咁黃。如果已黃,即係成個產品都存放耐? 我冇答案

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊