美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

snoopyiu 發表於 19-6-27 17:36
你做過咁多款醫美,邊隻勝價比最高?Budget唔夠又想試醫美但又怕痛

我覺得1064 算性價比高
但要忍受彈橡筋嘅痛
我最初係打1064令面回復緊緻
呢個效果係我意料之外
因為當初諗住嫩膚
同埋年紀開始大想做下laser

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-6-27 17:27
我覺得唔同年紀唔同階段有唔同考慮,35歲前我完全冇諗過做醫美療程,因為冇需要。所以問其他人冇意思,自 ...

茶、JJ和你,就比較你們三個好了。 都有一定年齡了,做醫美不算浪費錢了。

30初的茶,應該最有資源,但是態度保守,不願為了美冒風險。不多做醫美和錢無關,而是更重視預防和平時保養,我怎麼覺得是職業病呀!

快40的你,在預防做的很好的情況下依然加大力度做醫美。你預見現階段你還相對自由,可以做多些自己的事情,加強鞏固一下基礎很值得,再過幾年再多做也沒現在效果好。但是我真的覺得你做的有點多,你的皮膚問題會不會是過度保養引起呢?

45上下的JJ,心思並不在皮膚保養上。為了不太破壞貴婦感,所以皮膚是最低投資,追求性價比。

珍珠宮

回覆樓主:

雙宋離婚,也太快了吧!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

asweetmom 發表於 19-6-27 17:57
茶、JJ和你,就比較你們三個好了。 都有一定年齡了,做醫美不算浪費錢了。

30初的茶,應該最有 ...

咁你護膚既取向係點?我有幾個朋友快50及有個都55歲,佢地仔大女大,又有返工,都只係買下護膚品(唔係專櫃果類大牌子),facial都無做好多年,佢地話想仲有得返工既時間,搵多點錢退休用,佢地話到退休年齡好難搵工。見到佢地咁,覺得自己唔識打算添

珍珠宮

snoopyiu 發表於 19-6-27 18:30

咁你護膚既取向係點?我有幾個朋友快50及有個都55歲,佢地 ...

對呀,護膚就是排在生活必須開支之後呀,在這之後才是護膚可以用的預算。

45開始絕對感受到身體機能老化,無論是作息、飲食、運動都要比護膚更重視了。我48才重新規劃,有些晚了。往後醫療費絕對比護膚更花錢,到躺病床上了也顧不上臉了。所以我才說如果每天有30分鐘做運動/護膚,我要先運動。

我也不是不護膚,而是小修小補的對我50沒用,要做就做有結構性改善的,例如thermage。我想了一下午,能給我挪用去醫美的應該是旅遊,我對舟居勞動去看個山看個海吃各國風味不感興趣,每年公司旅遊我也不大想去的。

我想貼防曬膜受惠是三個女兒,尤其是大女兒油痘肌,少曬降溫很重要。

珍珠宮

回覆樓主:

另外,我已經說了不會資助三個女兒結婚買房,也不帶孩子,但是金器還是要買的。我也不會換小單位,她們有需要可以隨時回來住。這些都要花錢維持,護膚重要性真的排很後面。

水晶宮

asweetmom 發表於 19-6-27 17:57

30初的茶,應該最有 ...

我覺得我係過度暴曬,加上成日覺得工作咁辛苦搞到皮膚又差,搵埋d錢有幾多係用喺自己身上? 為左平衡心理,我覺得用10%收入做護膚保養或者relax都不過份。呢個budget已包埋間中睇中e調理和正骨。我冇綠茶用咁多護膚品,不過計埋其他保養開支我就多佢少少。

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-6-27 18:28
我又唔係單純budget 問題,係覺得唔需要力求不老,人總是會老,我追求的保養是平衡型,身體健康,活動自如 ...

黎姿如果沒有一檔子生意在,也不必做到如此程度。

水晶宮

asweetmom 發表於 19-6-27 18:04
雙宋離婚,也太快了吧!

非常可惜!

禁止訪問

珍珠宮

greentea000 發表於 19-6-27 16:58
追求性價比就唔用1500港幣/件(每月份量)以上護膚品,同等價錢可以打1次光子嫩膚。我唔做入侵性醫美,改 ...

你現在最貴的護膚品是多少錢呢?

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-6-27 19:18
我覺得我係過度暴曬,加上成日覺得工作咁辛苦搞到皮膚又差,搵埋d錢有幾多係用喺自己身上? 為左平衡心理, ...

那些年我覺得自己工作和家庭都透支太厲害的時候,是用吃解決,專門去吃最貴又不飽的(怕胖)。

伯爵府

IloveJJ 發表於 19-6-27 19:25
我已經正在為退休打算啦!

你有咩退休打算?我成日覺得FTM只可以係家庭開支同埋投資落手,係為整個家庭

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-6-27 18:25
有人說帶氧做了會消肌,都唔知應唔應該做?

做1分鐘帶氧也消肌嗎,還是5分鐘,10分鐘呢?

水晶宮

asweetmom 發表於 19-6-27 19:31
那些年我覺得自己工作和家庭都透支太厲害的時候,是用吃解決,專門去吃最貴又不飽的(怕胖)。 :pin ...

我每次OT完或者辛苦完全一份標書/項目,我就鍾意獨自去食「千両」

伯爵府

asweetmom 發表於 19-6-27 19:05
對呀,護膚就是排在生活必須開支之後呀,在這之後才是護膚可以用的預算。

45開始絕對感受到身體機能老化 ...

所以我都好糾結,目標唔清晰,又想用好d既護膚品,又想做facial, 又想試下醫美,又鍾意上跳舞瑜伽堂,呢d都花錢。見朋友咁有目標要搵多d錢,但自己想做少d工作陪下小朋友(我自雇),好似無打算咁

伯爵府

Elenalan 發表於 19-6-27 19:18
我覺得我係過度暴曬,加上成日覺得工作咁辛苦搞到皮膚又差,搵埋d錢有幾多係用喺自己身上? 為左平衡心理, ...

始終你係後生同埋返緊工,點都要打扮保護,所以我覺得你已經做得好好。

首頁

尾頁

跳至