美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

greentea000 發表於 19-7-17 19:26
thermage對木偶紋無效果

其實認真d睇下張相,有乜可能瞓低做完成個treatment, 起身後再影相可以角度完全一樣,連d頭髮梳理方向、邊個位飛起都完全一樣?!

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-7-17 19:17
點解會想試咁低濃度 ?有冇咩研究支持

想要咩效果其實已經決定左需要幾多時間,好似健身咁,減脂以月計,增肌以年計。我反而唔理解想淡紋既人用1支半支就話無效果,唔通1%就可以1支淡到紋?

水晶宮

greentea000 發表於 19-7-17 20:40
想要咩效果其實已經決定左需要幾多時間,好似健身咁,減脂以月計,增肌以年計。我反而唔理解想淡紋既人用1 ...

又唔係要個個用1%(我可能呢世都用唔到 )但參考主流報告,單用都要0.2%先有效果見到,「協同」配方我見過0.15%。大部份人 (我睇外國用家comments), 用0.2%左右唔使半年已可增加濃度,因為意見都係覺得冇咩進展。大部份人都係有明顯可見signs of aging先開始用retinol, 當然如果乜野sign都未有,唔知自己想見到咩效果、只係想做d野預防,咁要用幾低又effective %用幾耐真係冇標準,因為產品嘅臨床測試都冇涵蓋呢方面需要。

我中婦年紀,我覺得time cost都係cost, 所以已經冇乜實驗精神,靠妳喇。

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-7-17 20:49
又唔係要個個用1%(我可能呢世都用唔到 )但參考主流報告,單用都要0.2%先有效果見到,「協同」配方 ...

咁我又要拎返你用4年時間先淡到D斑而家咁既效果出黎講,你又估下有幾多中年婦女肯試?

水晶宮

greentea000 發表於 19-7-17 20:55
咁我又要拎返你用4年時間先淡到D斑而家咁既效果出黎講,你又估下有幾多中年婦女肯試?
...

4年唔算長咯 (何況我估計實際係3年左右)。你睇下出面d人打laser要打左幾多次先淡到斑 (每個月只可打一次),好多人打完一個course大半年都冇乜進展,有d打左年幾2年,話淡左五、六成已經叫有明顯效果!

我開始持續搽retinol時已35歲,果時心態係我做唔做醫美打唔打斑都要用護膚品,而我廿幾歲時已決定生bb後 (唔再有生育計劃後)就會持續用retinol。
可能我親自經歷了成功淡斑,到現在呢個年紀更加覺得用啱護膚品更重要 (「啱」唔一定係最好,但「錯」就係浪費時間甚至怕反彈)。

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-7-17 21:05
4年唔算長咯 (何況我估計實際係3年左右)。你睇下出面d人打laser要打左幾多次先淡到斑 (每個月只可打一次) ...

如果你當時唔係打唔到斑都未必會一條心搽護膚品,但無論行邊條路都唔會好快又輕易咁有理想效果。

唔差在拉埋jess落水,佢而家人見人讚既皮膚都用左2年時間,仲要激烈手段。

水晶宮

greentea000 發表於 19-7-17 21:11
如果你當時唔係打唔到斑都未必會一條心搽護膚品,但無論行邊條路都唔會好快又輕易咁有理想效果。

唔差在 ...

其實打laser更加要用vit C和retinol, 外國Derm係咁教,因為要加快修愎和排走打散左嘅黑色素。我以前以為要前後14日內停retinol,原來只係果酸peel和A酸。

你仲後生,所以你可以用3、4年時間試0.085% retinol + b3組合 。我冇extra 3,4年青春去燃燒

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-7-17 21:17
其實打laser更加要用vit C和retinol, 外國Derm係咁教,因為要加快修愎和排走打散左嘅黑色素。我以前以為要 ...

我係自己選擇唔做醫美,無得比較效果亦唔使鬥邊個方法快。既然係華山一條路,當然要睇曬photo spots先甘心。

珍珠宮

回覆樓主:

突然諗到一個重點,如果趕時間係咪唔應該用緩釋產品?

珍珠宮

回覆樓主:

終於揾到origins retinol正確成分表,鬼咁長!

男爵府

Elenalan 發表於 19-7-17 19:57
獨立用就可以得到支cream全部好處,如果只當佢普通補濕,可能阻礙了吸收支cream嘅成份,同其他產品layer用 ...

唔知咩原因, 用左好多次PHYSIOGEL NIGHT CREAM 都有少少刺刺地, 但我唔係敏感肌膚

男爵府

cosmetic skin solutions 出左枝supreme retinol serum crystal, 值得一試?

https://www.cosmeticskinsolution ... ol-crystal/#reviews

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

cakecakemango 發表於 19-7-17 21:51
唔知咩原因, 用左好多次PHYSIOGEL NIGHT CREAM 都有少少刺刺地, 但我唔係敏感肌膚
...

我用開Physiogel Daily Moisture Therapy Cream, 覺得呢支成份最簡單最好用

珍珠宮

cakecakemango 發表於 19-7-17 21:56
cosmetic skin solutions 出左枝supreme retinol serum crystal, 值得一試?

https://www.cosmeticskinsolu ...

elena買左,唔知用左未。

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-7-17 21:58
今日响沙灘由1330曝曬到1600,面用了wet force又戴咗帽,無黑無紅,兩隻手臂搽咗babyganics黑咗但無紅,背 ...

如果背脊刺痛/有水泡,唔好拖,去睇醫生。

禁止訪問

水晶宮

greentea000 發表於 19-7-17 21:33
突然諗到一個重點,如果趕時間係咪唔應該用緩釋產品?

slow-release又叫controlled release其實係encapsulation, 令retinol大大延長half-life (reduce degradation rate), controlled release (over long hours)又可以延長皮膚有效吸收時間又同時減低刺激性。不過亦有產品商更進取地利用slow-release去增加retinol % (e.g. the ordinary.)為左加快見效。好少slow-release retinol係低濃度,起碼都0.3%以上。

不過妳趕時間咩?

水晶宮

greentea000 發表於 19-7-17 22:00
elena買左,唔知用左未。

我唔係用呢支,我用果支唔係新產品,係1% retinol cream (其實係encapsulated 1% retinyl palmitate)。

水晶宮

IloveJJ 發表於 19-7-17 22:05

謝謝!咁嚴重!

我試過曬到甩皮,最初係好似你咁,痕痕痛痛,之後甩皮,沖涼都刺痛。要成個星期先唔痛,(一定要沖凍水涼)但甩皮到好番要成幾星期。有過曬傷經驗,一有紅我就大量敷蘆薈 (不過你對蘆薈過敏),面就敷水份mask。

首頁

尾頁

跳至