美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-7-17 23:58
SkinC支B5真係我用過嘅B5 gel牌子中最好用。H.A.精華係抗皺但同時聲稱要提高HA含量(存水力),咁你點睇配方 ...

真係有酒精
唔怪得我聞到味
但又唔肯定配方有無用到

男爵府

2019新春慶豚圓

IloveJJ 發表於 19-7-18 10:04
上次無咁嚴重,但搽蘆薈,即係紅晒

你買開iherb 試下呢支
無味又清爽
我沖完涼搽手腳

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

回覆 Elenalan 的帖子

見到隔離post推介本地品牌Factiv,
見到佢支美白產品「EAA20」寫住配方提供20%乙酯化維他命C (Ethyl Ascorbic Acid),
仲話EAA是最新一代維他命C衍生物,大幅改善了傳統維他命C的不足,
30ml 賣$280,
呢款同左旋C有咩分別?買唔買得過

另外,佢支抗衰它寫住「配方含有1%以微脂球裝載的Retinol (視黃醇)」,
一嚟就1%,好進取

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

candycakee 發表於 19-7-18 10:16
你買開iherb 試下呢支
無味又清爽
我沖完涼搽手腳

唔啦,多謝,我嗰枝都係Elenalan 介紹,iherb買,都敏感。費時試咗唔得又揼,其實我不嬲用雪花秀個mask都ok。

珍珠宮

candycakee 發表於 19-7-18 10:05
你有內地收貨就易辦事
免運費之餘仲多好多貨品可以買到

用集運都可以內地收貨架!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

anyasze 發表於 19-7-18 10:35

見到隔離post推介本地品牌Factiv,

佢個EAA即係我地成日講o既乙基VC (3-O-Ethyl Ascorbic Acid), 絕對唔係新一代維C, 我20頭已經用, 都起碼十幾廿年。不過以往中日韓台限量2-3%, AD+就有C5和C10 (我用開C5), (AD+C5/C10不內銷日本原因唔知是否超限量?)。我覺得20%太多了, 比The Ordinary.果支15%更進取, 不過最進取係NIOD (跟The Ordinary.同一group)果支係30%。進取o既後果冇人知, 因為冇乜呢方面o既安全性研究。我一向覺得用有效濃度, 見到效果就夠, 我唔會無限追濃度, 只會參考主流研究報告。用skincare唔係一朝一夕, 係長年累計, 又唔係搽到見效就停, 都會繼續做保養, 心急其實冇意思。

1% encapsulate retinol係正常濃度 (1% retinol亦係主流報告最高有效又安全(非處方)濃度), 因為encapsulated係slow-release型, 唔會即時吸收哂, encapsulation技術亦係為左減少刺激和敏感反應。如果有用開retinol, 例如我用開0.5%, 1% encapsulated retinol 係我最想試o既level-up模式。

大宅

Elenalan 發表於 19-7-18 11:21
佢個EAA即係我地成日講o既乙基VC (3-O-Ethyl Ascorbic Acid), 絕對唔係新一代維C, 我20頭已經用, 都起碼十 ...

咁等我做白老鼠買美白加retinol嚟試下先,
試左再上嚟包膠
本身想買AD+,但等極都無減價,上次個買1000送150又錯過左

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-7-18 11:21
佢個EAA即係我地成日講o既乙基VC (3-O-Ethyl Ascorbic Acid), 絕對唔係新一代維C, 我20頭已經用, 都起碼十 ...

再講, 成日見到d人話咩「上一代」維C衍生物冇效/低效, 如果真係咁差, 咁用上一代美白產品o既人佢地見到o既效果唔通全部係FF出來?

得到綠茶厚愛o既小黑瓶都仲係用緊aa2g。我用過LAA, EAA, AA2G, SAP, MAP, VCIP, APPS... 除了LAA和APPS我唔肯定有幾明顯美白效果(LAA我用得太耐了, 已習慣了用後感), 其他都有相當程度美白效果, 部份淡斑效果明顯。我覺得最重要係持續用, 唔係轉來轉去或用下停上。亦唔好搽太多層。最影響護膚成份發揮作用就係阻礙吸收。所以凡係要用家層層疊咁搽好幾層聲稱o既所謂品牌式「協同」作用和效果, 我一向唔信。我只信同一支產品配方上o既「協同」, 其他多數都係市場銷售手法。

大宅

Elenalan 發表於 19-7-18 11:35
再講, 成日見到d人話咩「上一代」維C衍生物冇效/低效, 如果真係咁差, 咁用上一代美白產品o既人佢地見到o ...

vit C我日日早上搽,洗完面之後第一樣就係搽佢,之後就oil free cream加防曬
你話唔好轉嚟轉去嘅意思係同牌子同一枝應用幾枝先轉其他?
咁就死啦,我好花心,每枝vit C都係用完一枝就轉其他

男爵府

Elenalan 發表於 19-7-18 11:35
再講, 成日見到d人話咩「上一代」維C衍生物冇效/低效, 如果真係咁差, 咁用上一代美白產品o既人佢地見到o ...

請問teoxane是否可以一枝搞掂晒,適合懶人

珍珠宮

2019新春慶豚圓

fashubb 發表於 19-7-18 01:48

請問 CSS Olive Serum 日日用做保濕? 可以長期代替 B5?

AD+C5有唔少酒精, 唔知你係對酒精定係對VC敏感, 可能要係自己留意一下平時用開o既產品。
本身AD+呢個品牌就係傾向俾痘肌用, 所以某些產品酒精含量不少。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

chung_ma 發表於 19-7-18 11:49
請問teoxane是否可以一枝搞掂晒,適合懶人

睇自己要求喇, 我有d朋友對日常護膚冇乜特別期望, 有d只係想花錢做醫美, 平日護膚簡單就好, 咁Teoxane一支就o岩哂, 因為佢都有齊補濕美白抗皺成份, 只係視乎用家想幾進取。

我用Teoxane Advanced Filler, 因為我想搵一支真係深層又持久hold到水份o既日霜(仲要薄又唔笠), 作為用物理防曬/礦物底妝打底用, 令到持妝長久一d (因為物理防曬/妝品都較易抽乾皮膚水份)。其他美白抗皺成份對我只係bonus, 唔係主菜。

我用果支係Teoxane Advanced Filler (Dry Skin), 佢仲有支for Normal/ Combination Skin, 我冇用過呢支, 唔知效果如何呢。

男爵府

2019勳章

Elenalan 發表於 19-7-18 11:51
AD+C5有唔少酒精, 唔知你係對酒精定係對VC敏感, 可能要係自己留意一下平時用開o既產品。
本身AD+呢個品牌 ...
CSS 有幾款VC, 邊款好? 我用開TIMELESS 20%, 想轉下

男爵府

Elenalan 發表於 19-7-18 11:58
睇自己要求喇, 我有d朋友對日常護膚冇乜特別期望, 有d只係想花錢做醫美, 平日護膚簡單就好, 咁Teoxane一支 ...

thanks

珍珠宮

2019新春慶豚圓

cakecakemango 發表於 19-7-18 11:59
CSS 有幾款VC, 邊款好? 我用開TIMELESS 20%, 想轉下

timeless 20%應該係最勁%喇wor (又夠低pH), 你用開冇效果? 有冇好大刺激感?
我只用開CSS C+E (15%)仲要係舊版, 佢今年出果支新版冇左ferulic acid, 所有新版我都冇用過, 仲係觀望心態

珍珠宮

2019新春慶豚圓

anyasze 發表於 19-7-18 11:44
vit C我日日早上搽,洗完面之後第一樣就係搽佢,之後就oil free cream加防曬
你話唔好轉嚟轉去嘅意思係同 ...

轉來轉去, 我o既意思係用下VC一排又停用, 用其他成份(有d成份真係唔適合同時用, 如B3&LAA, Copper peptides & LAA)。
不過唔主張轉來轉去純粹係個人意見, 冇咩研究support。

我一向都俾綠茶話我太專一, 所以用o既成份唔夠全面, 純粹係個人喜好。

伯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

又有活動,又有券用!

伯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

2015年ad+ c5上市介紹

伯爵府

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-7-18 09:25

你認識嘅安全性高嘅溶劑有邊d呢,可以舉例等我去搵下資料? ...

Isononyl Isononanoate
Propanediol
Isohexadecane
Methylpropanediol
Phenylpropanol
考慮咩因素去判斷有無毒性都係一個問題,護膚品一般係經皮,亦有機會吸入,經口除非係唇部產品。

伯爵府

2019新春慶豚圓

Elenalan 發表於 19-7-18 09:41
我唔係唔用新成份,而係唔會為左試新成份而影響恆常用LAA和retinol。你用新成份比我多好多,所以想知你試 ...

幾多年内既先叫新成分呢?好多我生口面既成分其實已經面世好耐,只係我唔知,我又唔會對所有牌子/產品都有興趣。
唔應該叫試新成分,我又唔係試原料。試新產品唔會太影響laa同retinol,除左原先我有輪換制度,亦可以同類型產品置換。
鐵三角係我一早知道,唔係試左好多成分最後揀果3個長用,因果關係相反。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊