想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

SWML 發表於 19-5-2 17:48
如果停止做嘢,無底深淵嘅錢同擇卵我怕經濟上難頂 但做嘢又唔知壓力同休息夠唔夠。好矛盾:naughty ...

也許要同先生商量。當中怎麼選擇,真係你們自己才最清楚。但我知到的是,0.6 不是一個可以再拖一年的數字,可幸你只是36 歲,胚胎基因問題較超高齡少,所以你就算少卵,也比較容易過pgs。可是,37,38 女人卵巢會急劇衰退,只一兩年光境,基因問題會變多,你少卵是極之不利,所以你少卵的策略不可以慢慢邊搵錢邊做ivf。只要你把握到兩三粒無問題卵子 子宮環境良好,你就算卵唔多也有機會成功。但你一定要把握36 歲呢一年,因我們和其他jm 不同,我們的卵不多。

大宅

yhyeung 發表於 19-5-2 18:12
也許要同先生商量。當中怎麼選擇,真係你們自己才最清楚。但我知到的是,0.6 不是一個可以再拖一年的數字 ...

我都知道應該只有今年可以做,過咗嘅話情況會好差

大宅

SWML 發表於 19-5-2 18:14
我都知道應該只有今年可以做,過咗嘅話情況會好差

你可以相信我講嘅嘢,因為係綜合了我親身經驗,朋友ivf 經歷,及我買了10本ivf 書,而家我明白晒所有嘢,只嘆我了解得太遲,錯過了最佳的ivf 時機。

36 歲蠻車邊35 歲,你要把握。一到37,38, 及過了38, result 會急劇變差的。有些人體質好,子宮好,卵多,佢地40幾歲都好生養,但那不包括少卵的我和你。

你屋企要否供樓? 有無雙親要養或甚麼必要的開支?

計唔計到數休息半年?

子女是你的家人,家人是無價的,和先生好好商量一下。

大宅

yhyeung 發表於 19-5-2 18:31
你可以相信我講嘅嘢,因為係綜合了我親身經驗,朋友ivf 經歷,及我買了10本ivf 書,而家我明白晒所有嘢, ...

屋企要供樓,無雙親要養,我會好好考慮下停半年。

大宅

SWML 發表於 19-5-2 18:34
屋企要供樓,無雙親要養,我會好好考慮下停半年。

加油,把握到好卵子,及養好子宮,你有機會的!!

大宅

yhyeung 發表於 19-5-2 18:39
加油,把握到好卵子,及養好子宮,你有機會的!!

你而家情況點啊?

大宅

SWML 發表於 19-5-2 18:40
你而家情況點啊?

我又要開始新一次!

大宅

yhyeung 發表於 19-5-2 18:42
我又要開始新一次!

加油(emoji)(emoji)我都希望聽到你成功嘅消息

大宅

SWML 發表於 19-5-2 18:40
你而家情況點啊?

我就係遲搞,39尾搞
所以要做好多次都未成功
thats why 我成日見到jm 喺d 關鍵年齡,都忍唔住要提佢地唔好學我咁 拖
拖延了,好大鑊呀

大宅

yhyeung 發表於 19-5-2 18:44
我就係遲搞,39尾搞
所以要做好多次都未成功
thats why 我成日見到jm 喺d 關鍵年齡,都忍唔住要提佢地唔好 ...

我都覺得自己遲咗。上年十月aMH 0.6,今次係愛群驗已經0.58

大宅

SWML 發表於 19-5-2 18:46
我都覺得自己遲咗。上年十月aMH 0.6,今次係愛群驗已經0.58

係呀,你唔好花時間難過今次了,focus on 下一次,你有機會的。錢,真係唔好理佢! 第日無子女,你d 錢都無人繼承。而有咗B 先諗方法搵多d 錢啦。有手有腳,香港係唔難搵嘢做架

大宅

yhyeung 發表於 19-5-2 18:48
係呀,你唔好花時間難過今次了,focus on 下一次,你有機會的。錢,真係唔好理佢! 第日無子女,你d 錢都 ...

而家仲未平衡到自己嘅心情

大宅

SWML 發表於 19-5-2 18:51
而家仲未平衡到自己嘅心情

咁正常人都要一兩日嘅
不過真係唔好太傷心,會傷卵子架!

大宅

yhyeung 發表於 19-5-2 18:52
咁正常人都要一兩日嘅
不過真係唔好太傷心,會傷卵子架!

啱先係地鐵站,媽咪打黎講咗幾句就喊都唔知可以點做好

大宅

SWML 發表於 19-5-2 21:23

我明白,主要係第一次ivf 同期望有落差。其實我成日同你講少卵,但我amh 係有1.82 , 以40 歲黎講係唔低。因此咪諗過ivf 會得幾粒卵。我第一次抽得3 粒。打咗針一粒都無谷多到。我第一次就好似生意失敗咁,因為無expect 過咁差。你36歲,都唔expect 咁少卵。不過36 歲呢個年齡,真係仲有希望架!8B 其實grade 唔差,只係唔夠strong 未養到day 5。

大宅

yhyeung 發表於 19-5-2 21:36
我明白,主要係第一次ivf 同期望有落差。其實我成日同你講少卵,但我amh 係有1.82 , 以40 歲黎講係唔低。 ...

我諗住呢個cycle 咩都唔做係飲食著手。到下個cycle 我會去香港醫生度睇咗卵泡情況,如果都係三四個卵泡我有機會再養到七月個cycle 先開針

大宅

SWML 發表於 19-5-2 21:23

通常網上嘅人都會同我地打氣,黎如要中,就一粒都中,或好的一粒就足夠。但由於我真係唔知點解每次都少卵,我話我嘅情況比你參考。

amh 0.6, 你要預之後抽嘅卵數都係差唔多。如果好彩,你下一次可能會抽都粒好靚,咁你就可以搞掂收工。但你亦要有心理準備,黎緊可能有需要抽多過一次,先搵到粒靚卵。不過你36, 如果你同老公卵精唔係好差,基因問題未必太大,未必難過pgs。

大宅

yhyeung 發表於 19-5-2 21:47
通常網上嘅人都會同我地打氣,黎如要中,就一粒都中,或好的一粒就足夠。但由於我真係唔知點解每次都少卵 ...

老公啲精一般,之前差今次好似好咗少少。supplement 繼續有食。

大宅

SWML 發表於 19-5-2 21:39
我諗住呢個cycle 咩都唔做係飲食著手。到下個cycle 我會去香港醫生度睇咗卵泡情況,如果都係三四個卵泡我 ...

同埋你就番你嘅budget (包括你嘅時間,金錢),去定番你嘅策略。譬如你嘅特點係年紀唔算太大,但amh 低,剩低卵子好少,但質素未必好差。如果你人生十分十分想懷孕,似乎應該盡快把卵子襯你仲後生時抽多d 出來較好。因為1 年後你不知道還有幾多嘅量。而做pgs 係需要淘汰一些胚胎。翁醫師當然主張你做pgs。但佢係從件事去睇。而未必知你嘅人生規劃。pgs 係避免胎停小產。但如果你唔怕胎停,我覺得有個higher risk higher return approach。就係你盡快抽多d 胚胎出黎,唔做pgs, 再慢慢擺。因為你卵巢而家最迫切,但子宮其實無咁迫切。不過你也可以和醫師商量,去訂立一個合適你的方案。

大宅

yhyeung 發表於 19-5-2 21:54
同埋你就番你嘅budget (包括你嘅時間,金錢),去定番你嘅策略。譬如你嘅特點係年紀唔算太大,但amh 低, ...

多謝你,我打算應該養好一兩個月先再可能抽多一兩次。放唔係咁急,抽先係問題

首頁

尾頁

跳至