想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Cheerupbaby 發表於 19-11-1 02:00
恭喜你啊!希望Bb 健健康康出世
我經歷緊辛苦等待時間.. 等開獎
2/11 就可以驗血 而家極度不 ...

加油 祝你接好孕~ 這條路不易行,但媽媽同BB都要努力啊

民房

SWML 發表於 19-11-1 07:47
你是很好的先生,要加油

畢竟42高齡,卵子質素問題多少會受影響。其實以佢年紀抽到呢個數目已好好。比我 ...

謝謝建議。我們也打算兩至三個月後才開始 cycle 2。這期間會盡量跟大家提及的養卵方法。

太太初診時抽血也驗了免疫,沒大問題。
可能我自己的免疫都要驗驗先,謝謝!

另外,早期囊胚先冷凍起來,其實作用大不大?我們一直在想,是否應該博博,多等一天看看其能否發育成可評級胚胎?咁樣又是否太冒險?

大宅

bobok 發表於 19-11-1 08:56
謝謝建議。我們也打算兩至三個月後才開始 cycle 2。這期間會盡量跟大家提及的養卵方法。

太太初診時抽血 ...

爸爸應該唔使驗免疫,免疫問題係媽媽先會影響到BB。

早期囊胚佢同你冷凍咗嘅原因係怕係母體以外佢生存唔到,怕成長唔到所以先雪起。但唔代表佢會係母體內成長唔到。醫生叫你雪係擔心呢一點。

始終係年紀大嘅胚胎。

大宅

bobok 發表於 19-11-1 08:56

太太初診時抽血 ...

1)朝早:兩烚蛋(飛走一隻蛋黃)一條蕃薯頜紫薯。滴雞精一或兩包及雪蛤膏。飲中藥!(如果Dodo要著床就加黑朱古力同菠蘿芯)
2)黑豆酵素、萬田酵素
3)全日飲1500ml黑豆水

4)晚飯:Dhea, 肌醇,COQ10(食900量),D3(食1200ui),blackmore孕前配方(內含400葉酸),oberifert,
打算值入前一個月先食維他命E & 精氨酸。
如果內膜差早啲食
老公食:富精多,menevit, D3(2000iu), 葉酸400
5)隔兩個鐘飲中藥

飲食篇:
1)戒澱粉除白飯或紅米個啲
2)戒紅肉只吃白肉同魚海鮮
3)一星期內面,135魚湯,246雞泡膠湯
4)零食唔食,戒飲樽罐裝嘢,凍飲

洋房

大家好, 我上星期六在愛群初診, 開始用針藥, 到今日Day 7去抽血同照卵, 只照到得2粒,
Right Size: 8.6x7.2mm, Left Size: 11x14.2mm, 請問到抽卵當日卵要幾大粒, 才可以抽?

另外, 我AMH好低0.4, 而且有子官肌瘤, 是否可以食黑豆同滴雞精? 謝謝!

大宅

olivefgd 發表於 19-11-1 17:09
大家好, 我上星期六在愛群初診, 開始用針藥, 到今日Day 7去抽血同照卵, 只照到得2粒,
Right Size: 8.6x7.2 ...

子宮肌瘤唔可以飲滴雞精或黑豆酵素。 一般18mm左右可以抽,醫生會判斷。我試過20mm添。

複式洋房

SWML 發表於 19-11-1 15:29
1)朝早:兩烚蛋(飛走一隻蛋黃)一條蕃薯頜紫薯。滴雞精一或兩包及雪蛤膏。飲中藥!(如果Dodo要著床就加 ...

樓主(SWML) 可否pm 問關於supplyment/ 針灸問題?Thanks

洋房

回覆 SWML 的帖子

明白,謝謝你!請問可否PM你睇緊的中醫資料給我呢?
萬分感謝🙏🙏

大宅

mkh0914 發表於 19-11-2 15:18
樓主(SWML) 可否pm 問關於supplyment/ 針灸問題?Thanks

可以pm問我啊

大宅

olivefgd 發表於 19-11-4 17:14
回覆 SWML 的帖子

明白,謝謝你!請問可否PM你睇緊的中醫資料給我呢?

可以啊

洋房

回覆 SWML 的帖子

Thank you!!

洋房

大家好,有個問題想問大家,

如果,今天是胚胎D3,

4C *2顆,3B *1顆,

因胚胎分裂的速度稍慢了一些,愛群問我,今天D3是否需要先把胚胎冷凍起來呢? 謝謝

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

olivefgd 發表於 19-11-9 13:38
大家好,有個問題想問大家,

如果,今天是胚胎D3,

繼續養要冒胚胎可能會死的風險,到day 5 胚囊就成功機會多d, 通常愛群問題佢覺得胚胎可能難d 養day 5.

你要考慮是否要冒險或不冒險就冷凍

洋房

回覆 yhyeung 的帖子

謝謝你回覆啊!
你的意思係咪因為我的胚胎分裂的速度較慢,所以,如果再等多兩天,等胚胎再分裂多兩天,到Day 5才冷凍起來,胚胎有可能會死,不能作冷凍?

所以,現在Day 3就應該要冷凍呢?

大宅

olivefgd 發表於 19-11-9 15:10

謝謝你回覆啊!

是,愛群是這樣建議。

洋房

明白,已通知愛群今日冷凍胚胎。其實我有點擔心....愛群提過第一個數字要有6或以上才理想,
但我....4C *2顆,3B *1
解凍後,其實懷孕成功率都好微呢?

大宅

olivefgd 發表於 19-11-9 15:31

明白,已通知愛群今日冷凍胚胎。其實我有點擔心....愛群提過第一個數字要有6或以上才 ...

會低一點,你可以回診翁醫師叫佢評估一下成功率

洋房

我第一次喺愛群度做IVF, 所以冇咩經驗,我同先生都打算養卵三個月後,再抽多次卵,因為今次的質素不太好,
4C *2顆,3B *1顆

請問可以食啲咩令胚胎質素可以改善?

謝謝大家!

洋房

真係十分感謝你,在我徬徨中,成為我的幫助!

大宅

olivefgd 發表於 19-11-9 15:45

真係十分感謝你,在我徬徨中,成為我的幫助!

明白,知道實驗室這個email 是比較趕的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊