想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

yhyeung 發表於 19-4-29 14:24
其實你應該約定幾間唔同日期,然後m 第一日取消。

好似話無通知取消兩次會列入黑名單

大宅

SWML 發表於 19-4-29 16:07
好似話無通知取消兩次會列入黑名單

但call 番佢地取消咁唔算吧?

大宅

yhyeung 發表於 19-4-29 16:08
但call 番佢地取消咁唔算吧?

我唔知啊,因為我未試過改日子。

大宅

SWML 發表於 19-4-29 16:16
我唔知啊,因為我未試過改日子。

吓。你d m 好準?
但通常d 婦科好難book,超聲波,尤其係星期六。
完全m 準嘅人好少,通常都有前後幾日偏差
我之前一直係用呢個方式

大宅

yhyeung 發表於 19-4-29 16:18
吓。你d m 好準?
但通常d 婦科好難book,超聲波,尤其係星期六。
完全m 準嘅人好少,通常都有前後幾日偏差 ...

我唔準。香港book超聲波改期就無問題,係台灣啫。我個次好彩,去個日(初診)係第一日黎m

大宅

我係唔準到遲幾日至三個禮拜不等,所以都唔知點book定幾間(emoji)(emoji)好無奈

大宅

fatseal 發表於 19-4-29 17:24
我係唔準到遲幾日至三個禮拜不等,所以都唔知點book定幾間(emoji)(emoji)好無奈
...

如果唔準,就是旦一日台灣初診拎定針藥返香港。黎m個日即book 香港痈聯繫嘅醫生第二日照同驗血。即日俾報告台灣,佢哋會覆你當日係咪開針。

大宅

SWML 發表於 19-4-29 17:34
如果唔準,就是旦一日台灣初診拎定針藥返香港。黎m個日即book 香港痈聯繫嘅醫生第二日照同驗血。即日俾報 ...

已經攞哂針藥喇,等緊m到。我驚我咁趕有聯繫嘅醫生都book唔到咋(emoji)anyways唔該哂

大宅

fatseal 發表於 19-4-29 17:24
...

咁又係wor
因為我唔準得黎只係前後幾日

大宅

fatseal 發表於 19-4-29 17:52
已經攞哂針藥喇,等緊m到。我驚我咁趕有聯繫嘅醫生都book唔到咋(emoji)anyways唔該哂
...

如果係咁,你book定兩三個,香港醫生cancel 無咩問題。同埋你驗紅D同量體溫。比較易掌握到幾時黎M

別墅

fatseal 發表於 19-4-29 17:52
...

介紹一個俾你,旺角黃偉忠
佢好易book,我上次臨時要day1照仲要係星期六,一早打去都俾到位我

大宅

Cakelee 發表於 19-4-29 18:24
介紹一個俾你,旺角黃偉忠
佢好易book,我上次臨時要day1照仲要係星期六,一早打去都俾到位我
...

多謝你呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

去台灣的來回機票, 如果預早訂, 又係閒日的話, 最平見到大約 $1500.
否則, 如果要星期五六日, 又或者好急 BOOK 的話, 原來要去到成三千幾.....

大宅

choi.michelle 發表於 19-5-1 23:36
去台灣的來回機票, 如果預早訂, 又係閒日的話, 最平見到大約 $1500.
否則, 如果要星期五六日, 又或者好急 B ...

我訂一次千五,另一次復活節20出多千七。你可以揀啲朝早七八點出發時間會平少少

大宅

Day 3的時候,愛群回覆說有一粒8B的受精卵。本著很開心既情況。
Day 5,話仲有一粒未見受精,會繼續觀察。但因為我唔太明佢講咩,所以我今日再Email問清楚。問完有點灰!

如下:
1) 請問一下,Day 5 8B那一顆的情況是怎樣?是可以送PGS了嗎?
8B未逹到PGS等級,上一封信有告知會再觀察,明天回報您。

2) 另一顆桑葚期有成長出來嗎?
還沒,所以才會回覆實驗室將繼續觀察及培養。

3) 如果我這個月經期來,開針用藥的話,這一批卵也是要做PGS嗎?可以幫我問問翁醫生嗎?謝謝!
建議還是要做PGS,因為植入通過PGS的胚胎,可以降低因胚胎不正常造成的流產。

4) 還有,我左小腹到今天為止,有時候還會有一點點抽著抽著的感覺,正常嗎?
這是正常的哦!有時會有一些不舒服到下次月經來才會改善。

而家我考慮緊以下問題:
1) 今個Cycle開唔開針用藥好?(我係希望有兩粒過到PGS先植入的)定係養好少少個卵下個Cycle先開針用藥?
2) 我公司會逼我走,好大機會做埋呢個月,如果呢個Cycle開針用藥,我去照超聲波拎假會方便啲。如果下個Cycle我唔知搵到工未,到時可能會麻煩啲。
3) 其實我知唔做嘢會好啲,但咁睇法我都唔知要幾多個Cycle抽卵先過到PGS,用晒啲錢老公就會叫我放棄。所以如果唔做嘢,財政壓力會大啲。

大宅

SWML 發表於 19-5-2 17:10
Day 3的時候,愛群回覆說有一粒8B的受精卵。本著很開心既情況。
Day 5,話仲有一粒未見受精,會 ...

hihi, 你下cycle 開針的話,和上次有隔一cycle 嗎?我試過連續兩cycle 開針 結果係胚胎生長緩慢,那三顆day 3 胚胎有等於無。
感覺上,慳了超聲波錢,但如果休息不夠胚胎唔靚,係浪費了抽卵錢,條數更大
你環境是否許可休息一陣再搵工呢? 我而家後悔兩年前辭工無馬上進行ivf, 番新工花了我很多適應的時間,到我ready 做ivf 時,身體情況已變得唔好,ivf 結果也不好。

我覺得你現在不是太適合兼顧上班。如果卵泡少,代表你卵巢已經衰退,如果情況許可,我覺得你休息全心去做較好。錢,無咗可再搵,生B, 是一世的親人。

8B 係唔差不過day 5 要變囊胚先有xxx 的grade, 所以愛群未覆到你

大宅

回覆 yhyeung 的帖子

啱先愛群姑娘打咗過黎。佢同我講,話8B個粒無再繼續生長。聽到之後成個心跌到落谷底。唯一既希望都無,好灰。係公司忍住喊,唔知而家可以點做好

大宅

原本翁醫師叫我五月Cycle開針用藥,同上個Cycle無隔,即係連住兩個Cycle開針用藥。翁醫生覺得無問題,但因為之前抽卵我唔知可以食COQ10、DHEA可以幫卵,所以我都係抽前十日先食。自己諗係咪六月Cycle先開針會好啲?

大宅

SWML 發表於 19-5-2 17:32

啱先愛群姑娘打咗過黎。佢同我講,話8B個粒無再繼續生長。聽到之後成個心跌到落谷底 ...

好明白你難過的心情,我試過抽卵全軍覆沒。係要錢同再抽,但BB 係寶貴的,暫時唔好諗錢住!

你36, amh 0.6, 可能醫師見amh 低,覺得快d 抽較好。我40, 你35, 卵子一定好過我。

其實supplement 有無效好難講,我自己覺得休息運動比較有用。如果amh 0.6 仲應否食supplement 3 個月

反而休息一個cycle, 可以諗諗。我上次連續抽卵點解會出現問題,係我第二cycle 時,day 2 有兩個大卵泡,都唔知是否真係卵泡,呢樣嘢搞到翁醫師叫我唔好開針住,怕比大卵泡吸收晒,淨係叫我食排卵藥,叫我day 6 再照,再照時,已經變番正常,但我遲了開針,之後卵泡一直發育得比較慢。所以我唔知連續抽是否易出狀況

大宅

yhyeung 發表於 19-5-2 17:44
好明白你難過的心情,我試過抽卵全軍覆沒。係要錢同再抽,但BB 係寶貴的,暫時唔好諗錢住!

你36, amh 0. ...

如果停止做嘢,無底深淵嘅錢同擇卵我怕經濟上難頂 但做嘢又唔知壓力同休息夠唔夠。好矛盾而家個心真係好難受

首頁

尾頁

跳至