懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

依家17週,一個星期前開始食完中午飯過一陣胃痛,呢幾日食完晚飯也開始胃痛,今早完食完早餐也胃痛,唔知各位媽媽有冇試過呢?

複式洋房

回覆 Zuzububu 的帖子

我無呀。。會唔會太餓先食? 或者食得太急?

複式洋房

Zuzububu 發表於 19-4-14 11:15
依家17週,一個星期前開始食完中午飯過一陣胃痛,呢幾日食完晚飯也開始胃痛,今早完食完早餐也胃痛,唔知各 ...

我懷孕中期都有食飽胃痛情況,有次仲痛到好緊要,唔食藥忍咗2-3個鐘都仲痛... 宜家決心少食多餐,情況有改善

複式洋房

依家17週,一個星期前開始食完中午飯過一陣胃痛,呢幾日食完晚飯也開始胃痛,今早完食完早餐也胃痛,唔知各 ...

我15週有試過,黃昏6點幾開始陰陰痛,以為肚餓,於是7點半就食晚餐,點知8點幾開始痛,到10幾痛到胃抽筋,就連呼吸都痛,唔敢食藥,又夜媽媽無醫生睇,去急症又驚等8~10個鐘,終於忍到凌晨1點幾先好啲,到依家都唔知發生咩事,可能同太餓之後食得太急有關,建議小食多餐,每餐7分飽就算,目前18週都無事了。。。如果真係擔心,建議去問下睇開嘅家庭醫生

男爵府

孕婦可以食加X斯康胃藥,寫到明安全的。但要小心睇清楚係普通胃痛定係其他... 我前排(25週左右)就係由胃痛開始結果中左幽門螺桿菌... 住左醫院5日仲食埋抗生素(emoji) 一千個唔想食但真係冇辦法

洋房

回覆樓主:

早2日無拉拉半夜胃痛,仲一晚嘔左4次。C6又返夜無人陪去睇急症,好不容易先捱到天光去睇醫生。好彩食左1日藥就好返。

別墅

回覆 honeybid2 的帖子

我都有胃痛 但你點check到啊?去私院check?

男爵府

Suking0523 發表於 19-4-20 18:28
回覆 honeybid2 的帖子

我都有胃痛 但你點check到啊?去私院check?

我就慘少少... 係嘔到入醫院種菌先check 到。
有懷疑可以睇腸胃科做吹氣測試。大肚都做得,冇入侵性。

首頁

尾頁

跳至