想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

真係唔知可以講咩好 成日唸我係咪呢世都無

我地2公婆身體正常 老公精子都ok
我個cycle又正常,都係準時28-29日
係有少少宮寒嚟m第一日會痛 同埋冬天容易手腳冰冷,雖然有睇過中醫 但覺得簡直係燒銀紙
亦都試過坊間既暖宮療程,又一樣係燒銀紙
無錯做完個人係好暖,但跟本keep唔耐,佢建議一星期做一次,但做完一次暖既程度唔會keep到一星期囉
喺仁安做咗2次iui,check咗amh得1.36,但我29歲,醫生話我個年齡嚟講呢個指數係好低

複式洋房

tingting428 發表於 19-4-14 16:25

第一次洗咗一萬左右,得一大一細卵,咁醫生話嘗試做啦,希望大粒會有機會,第一次我都預咗會失敗
第二次洗咗萬7,有3粒卵,就係因為3粒卵谷極唔大,不停覆診不停加針,最後有2粒叫做大少少,15mm左右,但最後都係失敗咗
ivf香港做我實在付擔唔起,同埋我實在唔想再嘗試失敗既感覺,真係好咀喪

大宅

tingting428 發表於 19-4-14 16:26
第一次洗咗一萬左右,得一大一細卵,咁醫生話嘗試做啦,希望大粒會有機會,第一次我都預咗會失敗
第二次洗 ...

馬上台灣ivf, 真的要小孩,不要等了。你仲後生,而家準盡快做,成功機會高。繼續嘥時間愁,真有可能拖到夢想不能達到。去王家瑋吧,年輕case, 平d, 4-5 萬,點都撲水番黎搞咗佢先啦~~ 保重!

別墅

你做iui 的時候有冇問醫生,你的情況iui成功的機率有幾高?

你做iui之前有冇搞清楚iui & ivf 的分別?什麼情況下做邊一種有冇搞清楚。

複式洋房

yuyuyu_ng 發表於 19-4-14 18:56
你做iui 的時候有冇問醫生,你的情況iui成功的機率有幾高?

你做iui之前有冇搞清楚iui & ivf 的分別?什 ...

當然有問清楚,正常身體無特別情況成功率係15%
因為我唔係高齡,輸卵管無塞,正常排卵,老公精子正常,醫生話可以先嘗試iui 2-3次,唔得再考慮ivf

大宅

tingting428 發表於 19-4-14 19:04
當然有問清楚,正常身體無特別情況成功率係15%
因為我唔係高齡,輸卵管無塞,正常排卵,老公精子正常,醫 ...

但amh 1.36, 試15% iui 唔係咁值得搏。amh 少過2 已經係alarm level, 呢個數應該係38+ 先會。

年齡低過30, 做ivf 成功機會很高,應該多過50%。

2 次iui 已經30000 蚊。應該一開始去台灣ivf。

hk 醫生無suggest 你,也許是睇你年齡,覺得iui 價錢平d, 後生可以等下,但人地30歲amh 應該起碼有2.幾有3 哩!

咁佢地把口無up 出黎叫你幫襯其他地區平d 嘅ivf 吧。

大宅

但係睇你最後一句,醫生都話你指數好低,仲叫你iui!
香港醫生真係!

複式洋房

yhyeung 發表於 19-4-14 19:15
但係睇你最後一句,醫生都話你指數好低,仲叫你iui!
香港醫生真係!

我既年齡嚟講係低呀
不過當然係有過往例子amh低過我而iui係成功,所以先叫我考慮iui吧
如果佢賺錢為先既話何不直接叫我做ivf

利申:唔係幫醫生

大宅

tingting428 發表於 19-4-14 19:39
我既年齡嚟講係低呀
不過當然係有過往例子amh低過我而iui係成功,所以先叫我考慮iui吧
如果佢賺錢為先既話 ...

我只係直接講番個解決問題嘅方法比你知啫。

複式洋房

yhyeung 發表於 19-4-14 19:46
我只係直接講番個解決問題嘅方法比你知啫。

我同你一樣都係講緊自己睇法呀

大宅

tingting428 發表於 19-4-14 19:39
我既年齡嚟講係低呀
如果佢賺錢為先既話 ...

成件事個重點唔係香港醫生為賺錢!而係,女人年齡的殘酷,最後受嘅,唔會係醫生。而係我地自己。

15% 成功率咁低唔中係好平常。而你因為一樣低成功率嘅iui, 而失去一樣高成功率嘅ivf 嘅信心。

amh 嘅高低係講緊你仲有幾多卵可以嘥可以等。這和iui 成唔成功並沒有關係。

我無意和你爭拗,真係純粹見到一d 很可惜嘅事情,好肉緊咁希望可以比到對方知啫。

複式洋房

yhyeung 發表於 19-4-14 19:54
成件事個重點唔係香港醫生為賺錢!而係,女人年齡的殘酷,最後受嘅,唔會係醫生。而係我地自己。

15% 成 ...

空白

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

樓主、我都係上個月係仁安IUI、我係一邊輸卵管塞左既,我無檢過AMH,成功率仲低過你只有8%,年紀都35+,共用左$13K不計檢查費用,4/4抽血我中左、每隔兩日晨早去醫院抽血檢指數,HCG指數升得唔好,而家仲見紅,又可能係宮外孕,尋日仲去左急症住左一晚,中午出院了,都係未確定咩事,我仲擔心

我們是同路人,大家勇於面對

大宅

tingting428 發表於 19-4-14 20:06
「15% 成功率咁低唔中係好平常。而你因為一樣低成功率嘅iui, 而失去一樣高成功率嘅ivf 嘅信心」

多謝你再 ...

jm. 冷靜d

"而jm你一開波就質問我知唔知iui同ivf既分別"

呢句嘢唔係我講架
係另一位jm 同你講架。

算啦,我唔回應了。謝謝你的時間。

複式洋房

Kuromi1127 發表於 19-4-14 20:10
樓主、我都係上個月係仁安IUI、我係一邊輸卵管塞左既,我無檢過AMH,成功率仲低過你只有8%,年紀都35+,共 ...

一定要加油(emoji)(emoji)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

tingting428 發表於 19-4-14 20:12
一定要加油(emoji)(emoji)

自己方向正確就無問題

複式洋房

yhyeung 發表於 19-4-14 20:11
jm. 冷靜d

"而jm你一開波就質問我知唔知iui同ivf既分別"

I’m so sorry
我搞錯咗
已刪回應

男爵府

回覆樓主:

其實你做3次iui 已經夠去台灣做ivf,我都係29歲時做左2次iui 失敗後決定去台灣ivf,用左4萬港幣。

複式洋房

Fatbigball 發表於 19-4-14 20:42
其實你做3次iui 已經夠去台灣做ivf,我都係29歲時做左2次iui 失敗後決定去台灣ivf,用左4萬港幣。

...

其實係呀,所以我都唔打算試第三次iui,索性去台灣ivf好過

複式洋房

Fatbigball 發表於 19-4-14 20:42

...

其實係呀,所以我都唔打算試第三次iui,索性去台灣ivf好過

首頁

尾頁

跳至