自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

以前後生唔懂事,開車好心急成日超速,又試過飲完酒開車返屋企(唔係香港),人大咗,發現自己好錯,而家開車小心,提自己唔好連累別人,每個生命都好寶貴。

不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

男爵府

野原美冴 發表於 19-4-14 23:30
以前我覺得唔需要搞人際關係,應酬唔會去,現在人到中年,才發現真材實料係無用,工作、讀書都係要有人介紹 ...

呢樣我都係近年先發覺,以前份工我有機會識好多人,全部浪費晒

用戶要求終止服務

我好慶幸自己變得好喜歡欣賞及公然讚賞/表揚別人.

懂得欣賞人總比睇人缺點好, 雙方都得益.

wcpcelia    發表於 19-4-15 15:58

男爵府

回覆樓主:

以前放假好鍾意出街,冇野買都要出街,仲要去到遠一遠。
人大左好鍾意留係屋企,真係要買野(如日用品,買餸)先好不情願咁落街 (真係樓下果隻)

大宅

回覆樓主:

以前對好多野都好肉緊,宜家學識冷眼旁觀,話到嘴唇邊留八分。

珍珠宮

以前我覺得唔需要搞人際關係,應酬唔會去,現在人到中年,才發現真材實料係無用,工作、讀書都係要有人介紹 ...

識人唔代表佢會介紹。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我反而掉轉.... 越老越自閉.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

人經歷多左... 係會化左..

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

年紀開始大,身邊人和事,身體健康都不如前,一定會影響心態

翡翠宮

減齡達人勳章

seaman1982 發表於 19-4-14 17:59
唔止心態變,口味都變,以前中意食即食麵,而家覺得好難食。

定係事實上真係難食左呀??

事實上依家啲麵真係難食左 不過我都認同口味係變左,又或者注意健康左

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

asa2012 發表於 19-4-14 22:44
以前覺得有人陪食飯行街先開心。

而家甚麼都喜歡一個人做,覺得自在,不用顧人感受。 越來越變孤獨精:hap ...

X2

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢十年都覺得自己變左好多,冇左年輕既任性衝動,脾氣都收左唔少,都係火爆
感激遇上你~

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

以前唔鍾意咁早返屋企,宜家冇咩事都唔想出街,放工想快啲返屋企~

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

會,心態唔同咗,學會放下,不再執著
I 大蚊豬   

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我會, 以前好緊張別人點睇我, 做事好執著, 樣樣要求完美.
宜家心態變咗, 凡事過得去, 不傷人不害已就算了.
小朋友讀書合格就算了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

係,我發現已太遲了

男爵府

開不了口 發表於 19-4-14 17:53
例如早幾年成日做埋啲衰格野,但大左慢慢覺得自己以前好無聊,好衰枱,例如姐,可能仲有其他例子……

又例 ...

可以講吓点傷害人嗎?言語欺凌?睇吾起人?

子爵府

開不了口 發表於 19-4-14 17:53
例如早幾年成日做埋啲衰格野,但大左慢慢覺得自己以前好無聊,好衰枱,例如姐,可能仲有其他例子……

又例 ...

大部分jm講都係心態改變 ,我就覺得 年紀大咗,係性格會改變,例如以前我哋幾姊妹話我 媽咪嘅嘢 ,而家年紀大咗,我哋都一模一樣做番曬出嚟,但係後生嘅時候唔係咁嘅

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

正常
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

機器不及當年

首頁

尾頁

跳至