親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
暑假將到大阪、名古屋一趟,心思思想去配副,有無jm試過?有好介紹嗎?價錢質素怎樣?易溝通嗎?幾對可以有?謝解答

大宅

2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
elsiechan 發表於 19-4-14 17:59
暑假將到大阪、名古屋一趟,心思思想去配副,有無jm試過?有好介紹嗎?價錢質素怎樣?易溝通嗎?幾對可以有 ...

普通近視鏡,廿分鐘就可以取。漸進之類就要幾天。大致上不需要講野,有d咭比你示意的

wcpcelia    發表於 6 天前

男爵府

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我係大阪配左副眼鏡丶我做埋藍光但原來佢地D藍光同香港唔同丶你望塊鏡片日本好明顯見到D藍光丶香港就見吾到會靚D

大宅

開心吸收勳章

回覆 ramj 的帖子

請問漸進貴唔貴呀?一般要幾多日?

得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

子爵府

我配過幾次, jins和owndays, 都好好, 價錢平 (我配最普通嘅鏡片), 款式好 (日本的膠框都有較高的鼻托, 我鼻樑唔夠高, 香港啲膠框唔啱我戴). 溝通都唔難, 簡單英文ok, 有啲店有識講國語嘅職員添.

但唔知係咪真係要有基本英文能力, 我屋企人英文好差, 佢配完試戴時發覺原來職員誤會咗佢配老花鏡, 之後再等大半小時重新再造, 但結果佢都係覺得度數唔係好啱, 配咗冇戴過.

大宅

2019新春慶豚圓

我自己配過普通近視加散光, 5000 YEN, 架連鏡片. 1小時取
屋企人試過配老花, 漸進, 散光.... 香港樓上舖要6千港幣, 大阪配2千港幣. 5天取
評價是:超值!

大宅

2019勳章

kpbb 發表於 19-4-15 09:57
回覆 ramj 的帖子

請問漸進貴唔貴呀?一般要幾多日?

我無配過漸進呀,聽講要一星期。
我配最普通的,5000-6000 yen each,廿分鐘搞掂。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 ramj 的帖子

不是聽講,是肯定,因為我是老花加散光加近視要7天

子爵府

最方便就帶自己平時帶嘅眼鏡,俾佢地話要一樣包冇錯,如果普通近視一個鐘就有得拎

大宅

2019新春慶豚圓

粟米沙律 發表於 19-4-15 10:50
我自己配過普通近視加散光, 5000 YEN, 架連鏡片. 1小時取
屋企人試過配老花, 漸進, 散光.... 香港樓上舖要6 ...

請問大阪邊到配可以5日取?

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 ipmrs 的帖子

可以幫你問問, 他配的是近視散光老花漸進, 五天取.

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 粟米沙律 的帖子

好呀! 唔該先!
打算去5天,可以配埋就好喇!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

次次去大阪老公必定去 jins 配返1、2幅,佢可以一個鐘就可以攞得。

我散光深+近視要7日,只係試過一次。

子爵府

ioi 發表於 19-4-15 10:31
我配過幾次, jins和owndays, 都好好, 價錢平 (我配最普通嘅鏡片), 款式好 (日本的膠框都有較高的鼻托, 我鼻 ...

我上次去都想配,見到有啲職員揸住個牌企喺門口,話20分鐘有得攞,入去睇,但全部鏡架框都過萬円,最後冇配。

請問你所講的兩間眼鏡舖在那區?

男爵府

ioi 發表於 19-4-15 10:31
我配過幾次, jins和owndays, 都好好, 價錢平 (我配最普通嘅鏡片), 款式好 (日本的膠框都有較高的鼻托, 我鼻 ...

我2017年尾喺大阪alook
用英文溝通
(其實當時已經覺得有少少溝通問題)
配咗副 老花鏡,老婆配咗副漸進
上機前先至攞到
返香港之後
我副老花眼鏡個距離多咗
勉強都用到
但係老婆副漸進 佢覺得左右焦距 唔啱
一路都冇帶

2018年中 去東京
之前email問咗
可唔可以帶返過去再配過
(6個月內有問題可重配, 我超過起碼十日)
喺新宿嘅分店
兩位驗眼技師嘅英文都流利好多
老婆配返 普通近視眼鏡
再加多一副老花眼鏡
3副完全冇問題

大宅

2019新春慶豚圓

請問大家有冇經驗,散光幾深先要幾日後取? 我散光少過100度,可即日取嗎?

子爵府

beautyhappy 發表於 19-4-15 18:59
請問你所講的兩間眼鏡舖在那區?

Jins和Owndays在有好多分店, 東京、大阪、名古屋、福岡等城市一定有, 遊客區已可找有. 你在google map打個名就搵到. 你可再click入官網睇吓邊間分店順路會經過, 要留意去一啲有Tax Free嘅分店 (在遊客區多數都有).

雖然這兩個品牌在香港已開分店, 但始終在日本配平啲. 普通嘅5000円就有. 有時買夠兩副有折添.

子爵府

manu4211963 發表於 19-4-15 20:45
我2017年尾喺大阪alook
用英文溝通
(其實當時已經覺得有少少溝通問題)

咁可能唔單止係我哋英文嘅問題, 佢哋嘅英文有時都唔太好, 可能我哋表達到但佢又理解錯.

子爵府

JMmami 發表於 19-4-15 21:41
請問大家有冇經驗,散光幾深先要幾日後取? 我散光少過100度,可即日取嗎? ...

散光我150, 即日半小時可取. 人多時就可能要等45分鐘至一小時啦.

男爵府

ioi 發表於 19-4-15 23:07
咁可能唔單止係我哋英文嘅問題, 佢哋嘅英文有時都唔太好, 可能我哋表達到但佢又理解錯.
...

真係好鬼死唔好意思
我要認同你嘅.........

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊