自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我仔14歲,逢放假在家可以全日唔出街,喺床到睇手機,可以唔食野,唔幫手做家務,見到佢我真係好火滾,叫佢沖涼或做任何事都一陣,一陣,眼火爆

水晶宮

回覆 ilovematthew 的帖子

小學時有冇做開先?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

chocolatebean 發表於 19-4-14 18:41

小學時有冇做開先?

間唔中。越大越叫唔郁

水晶宮

冇做開,係中學才開始,係有困難架!
我2個小4開始,每日輪住執抬,洗碗。洗衫,浪衫,收衫。如有需要 Iron 衫。主野自己食都可以。應該都10年了

其他家務老公做,我負責主飯

如果 Train 到佢哋識主成餐飯就好了!

wcpcelia    發表於 19-4-15 16:08

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

2個仔(11,13y old)自己換床單、入被袋、煮完野食自己洗碗、 我開機洗衫、佢地晾衫、放假日子佢地做家務、由細到都要佢地做、做家務系對家庭責任、我成日同佢地講、男人肯幫手做家務、家庭一定和諧啲

大宅

maymay220hk 發表於 19-4-14 18:58
2個仔(11,13y old)自己換床單、入被袋、煮完野食自己洗碗、 我開機洗衫、佢地晾衫、放假日子佢地做家務、由 ...

請問你點樣train佢哋?幾大開始?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ilovematthew 發表於 19-4-14 18:34
我仔14歲,逢放假在家可以全日唔出街,喺床到睇手機,可以唔食野,唔幫手做家務,見到佢我真係好火滾,叫佢 ...

肯做,要叫至郁。唔做佢地連食都冇得食,機都冇得打。

大仔11歲,3個仔女暫時仲可以控制到,叫得郁。

公爵府

回覆樓主:

我2個小朋友,小一開始都幫手收衫摺衫,洗米,洗碗,開洗衣機洗衫,幫手換季,換床單,小三開始自己換床單,枕袋,幫手換被袋,洗菜,預備食材,洗米煲飯,5年級開始煮麵
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

dogrush009 發表於 19-4-14 19:04
請問你點樣train佢哋?幾大開始?

由細已經可以卑簡單家務佢地做、收衫、摺衫、 吸塵、 家長心態好重要、只要孩子肯做、做得好吾好、齊吾齊整吾系重點、重點佢地肯做、對家庭責任感、放手卑佢地試做、接受佢地做得不完美、謝謝孩子幫助、有時候我收工回家好攰、會表達今日好攰、你地幫手做更啲家務、頭家吾系我一個人、系大家架

水晶宮

我女係唔叫,唔踢唔做
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

呢 d 係由細開始教吧。。。
10 幾歲,肯同你講野咪算好,仲要做家務 ?!

水晶宮

ilovematthew 發表於 19-4-14 18:34
我仔14歲,逢放假在家可以全日唔出街,喺床到睇手機,可以唔食野,唔幫手做家務,見到佢我真係好火滾,叫佢 ...

我剛 教訓完我仔, 叫佢去例垃圾叫咗幾次, 每次都係 "一陣"。係要我發火, 佢至施施然去做。送上門被人鬧咪就係呢類人囉。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

birdbird 發表於 19-4-14 20:56
我剛 教訓完我仔, 叫佢去例垃圾叫咗幾次, 每次都係 "一陣"。係要我發火, 佢至施施然去做。送上門被人鬧咪 ...

我日日閙到無氣,沖涼又一陣,一陣係幾個鐘之後,咩都一陣

公爵府

回覆樓主:

我兩個小一小二,好懶,食完零食都唔會掉垃圾桶,因為佢爸爸都係咁,有樣學野,都係我或工人執,小朋友會話:爸爸都係咁啦!我又唔想係佢面前講爸爸壞話

珍珠宮

我囡同你仔一樣14歲,又係全日喺屋企睇電話上網,坐喺梳化同一姿勢到夜晚都得

又係唔幫手做家務,叫佢做野又係一陣一陣,我都係見到眼火爆,唯有當時運高見唔到

講又講過鬧又鬧過都係甘,我每日要返工10個鐘,佢唔會諗我辛苦幫輕下我,後來我發現佢係無同理心,自私

屋企如果我唔煲水直到水都無一滴佢都唔會煲,地下污糟佢都可以忍到唔掃

可能而家D青少年凡事都為自己諗左先,覺得幸福係父母必然一定要比嘅,所以唔識感恩,無同理心,自我自私

水晶宮

ilovematthew 發表於 19-4-14 20:57

我日日閙到無氣,沖涼又一陣,一陣係幾 ...

有人話 年青人的行為態度係由細教起。
其實我作為阿媽係好着重, 我絶對有教; 我仔中二以前亦係正正常常。 但佢大大下, 佢個態度就係去到一個我幾不接受的點....
我已經好文明, 奈何佢不斷去衝擊我的包容度。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Hailey_Lam 發表於 19-4-14 21:03
我囡同你仔一樣14歲,又係全日喺屋企睇電話上網,坐喺梳化同一姿勢到夜晚都得

又係唔幫手做家務,叫佢做野又 ...

Same

珍珠宮

ilovematthew 發表於 19-4-14 20:57

我日日閙到無氣,沖涼又一陣,一陣係幾 ...

沖唔沖涼唔好理佢,佢咪唔好沖,返學係同學聞到佢臭佢醜就會沖

學層下睇開D,時運高睇唔到見唔到

有時間就做自己野,對自己好D,買下野比自己,唔好成副心神放哂落佢度,佢都唔會識感恩

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

birdbird 發表於 19-4-14 21:07
有人話 年青人的行為態度係由細教起。
其實我作為阿媽係好着重, 我絶對有教; 我仔中二以前亦係正正常常。 ...

其實點會無教,都唔受教

伯爵府

好細個開始間中會幫手,做好自己本分,佢想幫先幫
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

首頁

尾頁

跳至