醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

老公失業,有了抑鬱,他現在只是看普通家庭醫生,拿了點藥,但吃了很大副作用,很辛苦,很難受
我想帶佢睇專科,應該睇精神科醫生,定係搵社工,定係搵心理醫生呢?大家有好既醫生介紹嗎?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

心理醫生

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

candice1019 發表於 19-4-15 01:41
老公失業,有了抑鬱,他現在只是看普通家庭醫生,拿了點藥,但吃了很大副作用,很辛苦,很難受
我想帶佢睇 ...

精神科醫生會比較好,可以確診同開藥,不過睇私家會更細心。

洋房

回覆 moon7632 的帖子

睇精神科好D,醫生會確定你先生係咪抑鬱,會就住咩程度抑鬱而開藥,有需要可以幫你轉介埋社工,我先生都有輕度抑鬱,醫生俾佢選擇食唔食藥都OK,佢揀食藥,冇咩副作用。

洋房

回覆 candice1019 的帖子

最新研究已經證實,抗抑鬱西藥會令健康成人自殺和暴力傷害的風險加倍http://www.localpresshk.com/2018/01/anti-depressants-double-suicide-risk/

治療精神病,除了服用精神科藥物,還可以有其他選擇,例如心理咨詢、針灸、中藥治療等等,請衡量治療風險、副作用和效益,小心選擇

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

candice1019 發表於 19-4-15 01:41
我想帶佢睇 ...

睇精神科醫生,要睇吓你老公輕度或嚴重,咁專業人士去決定食藥或是心理輔導!如果你要介紹我已PM你

複式洋房

冇心理醫生架 只有精神科醫生同臨床心理學家 前者會開藥 後者唔會開藥只做心理輔導

複式洋房

搵D身心靈導師,但其他要當事人肯踏出第一步先得,我見過好多情緒病人家人好想幫佢,但當事人走唔出來,家人只係吃力不討好,睇心理醫生開藥食,担白講無用的,我有朋友做護士食了廿年情緒藥後來都係用另外D方法處理好自己

洋房

回覆 YY24680 的帖子

其實你可以睇政府普通科去門診,然後佢地會轉你去睇醫務社工,個社工評估過覺得有需要會安排你睇政府精神科或心理醫生。如果個社工評估過覺得只係輕微,就會同病人傾下偈,開解下,然後講啲關於情緒病既知識幫下病者。如有需要會約個病者幾次跟進。如果你畀得起錢想睇私家而唔知邊個醫生好,可以去中大健康情緒中心睇下,我諗掛個中大名應該會有信心啲。
https://www.hmdc.cuhk.edu.hk/

別墅

2019勳章

pigmugmug22 發表於 19-4-30 21:36
回覆 moon7632 的帖子

睇精神科好D,醫生會確定你先生係咪抑鬱,會就住咩程度抑鬱而開藥,有需要可以幫你轉介 ...
請問可以PM醫生資料給我. 謝.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊