自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

特殊學校的老師平日會幫忙照顧學生日常,因為特殊童自理能力較低,老師會幫手換衣服、換尿片等。但一名老師在網上抱怨指,某日放假與媽媽食下午茶期間,碰見一名推著坐輪椅女兒的家長,竟被家長呼喝去換片,更叫老師的媽媽幫手。
該名特殊學校老師在facebook群組《生仔要考牌系列》出匿名帖文指,在上個月一個星期六,老師與家人在商場一個美食廣場進食下午茶期間,學校一名家長拍一拍他,並說︰「老師見到你就啱啦!」雙方打招呼後,該名媽媽毫不客氣叫老師幫她的女兒換片,因為工人放病假無人換,更揚言平日不會讓工人放假,只因今次她病得太重才迫不得已。佢放假邊個照顧我個女啊?佢今次病得太勁我先由佢。

老師形容她的女兒要坐輪椅,身形龐大,四肢亦非常僵硬。平日在學校為她換片時,需要最少兩人一齊用助移機送她上床換,以防止同事或同學受傷。當時老師身在美食廣場,不可能單人上陣為這名女學生換片,一旦弄傷她,這名媽媽一定「告到跳樓都似」。老師向該名媽媽解釋難處,她竟發爛漫罵老師垃圾,更叫老師的媽媽一齊幫手換。

https://topick.hket.com/article/2325540/%E6%94%BE%E5%81%87%E5%8F%AB%E8%80%81%E5%B8%AB%E5%9C%A8%E5%95%86%E5%A0%B4%E5%B9%AB%E5%A5%B3%E5%85%92%E6%8F%9B%E5%B0%BF%E7%89%87%E8%A2%AB%E6%8B%92%E3%80%80%E7%89%B9%E6%AE%8A%E7%AB%A5%E5%AA%BD%E5%AA%BD%EF%B8%B0%E4%BD%A0%E5%9E%83%E5%9C%BE%E9%81%8E%E6%88%91%E5%B7%A5%E4%BA%BA%EF%BC%81?mtc=10012

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

呼喝老師 更想叫埋老師媽媽

男爵府

片都唔識換學咩人做媽

伯爵府

我懷疑呢個 "無資格做媽" 是由另一個 "無資格做媽" 制造出來。
代代相傳 ......

伯爵府

2024勳章

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個呀媽應該請2-3個工人,工人輪放假米得,請一個工人就要知有放假自己做啦!叫老師做埋梗係唔得啦!仲要老奉,正垃圾家長

禁止訪問

回覆樓主:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

kit2004 發表於 19-4-15 11:27
個呀媽應該請2-3個工人,工人輪放假米得,請一個工人就要知有放假自己做啦!叫老師做埋梗係唔得啦!仲要老 ...
咪係,請幾個啊嘛,咁cheap仲好意思大大聲

大宅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

工人長期無假放系犯法啊!甘如果當日無遇見老師甘又點?好難理解阿媽唔識同自己個女換片。

琥珀宮

蛋花湯 發表於 19-4-15 09:54
特殊學校的老師平日會幫忙照顧學生日常,因為特殊童自理能力較低,老師會幫手換衣服、換尿片等。但一名老師 ...

應該同呢個野蠻人講,老師都係放緊假

用戶要求終止服務

有乜問題?平時都係工人姐姐湊架啦(曲)

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

問題唔係亞媽識唔識, 係願唔願意做. 亞媽咁高貴, 點會自己幫個女換片.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

蛋花湯 發表於 19-4-15 09:54
特殊學校的老師平日會幫忙照顧學生日常,因為特殊童自理能力較低,老師會幫手換衣服、換尿片等。但一名老師 ...

咁似上次去診所叫姑娘帶佢個女去poopoo? 膠味甚濃
放下自在

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

咁如果遇唔到老師咁點,由得個女up住更何況老師無責任要幫佢換

水晶宮

回覆樓主:

其實不太相信份文。

有特殊兒童的家長養到個女咁大, 點會唔識如何照顧個女 ?! 就算請工人, 家長都要教工人點做啦。

水晶宮

回覆樓主:

唔好跟車太貼

水晶宮

回覆樓主:

今時今日,有幾多網上流傳的資料係真?
有圖有片都未必有真相,何況得幾隻字

首頁

尾頁

跳至