自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

用腹式呼吸法
我覺得對我有d幫助. 我其中的症狀係我會感覺到條腸的跳動(定係脈搏?),
中醫話係唔正常, 它好亢奮. 我會好辛苦, 會好肚痛. 我試用咗呢個呼吸法係有d舒緩的,
我上網search過其好處

腹式呼吸的好處:
1、會增加腹壓,按摩內臟,使腹腔血液流暢分布,並加強體內毒素的排除。
2、使得自律神經中的交感神經(負責興奮功能)活動慢慢被壓抑,同時副交感神經的功能(放鬆作用逐漸加強,所以有放鬆身心的良好作用,對於恐慌發作與焦慮有很好的預防功效。

3、持續練習一段時間後,還可以治療疲勞、免疫力失調、腰酸背痛,對於便秘、大腸激躁症、高血壓、心血管疾病、消化性潰瘍、壓力性頭痛等身心症皆有很大的幫忙

希望可以幫到有同樣困擾的人

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

謝謝你資訊。我都試吓先..我都好似你咁。會感覺到腸好似脈膊跳動咁...

身體健康,生活愉快

男爵府

09729loklok 發表於 19-4-15 12:04
用腹式呼吸法
我覺得對我有d幫助. 我其中的症狀係我會感覺到條腸的跳動(定係脈搏?),
中醫話係唔正常, 它好 ...

請問腹式呼吸法是否要好在意用心地呼吸?因好唔慣。

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

888Amy 發表於 19-4-15 12:40
請問腹式呼吸法是否要好在意用心地呼吸?因好唔慣。
無錯呀,係好唔慣的, 要好刻意咁.
同埋走路時好難做得好. 我覺得最好係平敞時做, 坐低都可以.

水晶宮

fanlee 發表於 19-4-15 12:35
謝謝你資訊。我都試吓先..我都好似你咁。會感覺到腸好似脈膊跳動咁...
我身邊無人會咁, 終於搵到同路人

男爵府

09729loklok 發表於 19-4-15 13:47
無錯呀,係好唔慣的, 要好刻意咁.
同埋走路時好難做得好. 我覺得最好係平敞時做, 坐低都可以.
...

請問每天要做幾多分鐘?

水晶宮

888Amy 發表於 19-4-15 14:22
請問每天要做幾多分鐘?
總之, 我一有時間就做, 好似我而家坐係公司度都一邊做野一邊做腹式呼吸,
又或者坐巴士時都做. 但我覺得訓係度係比較容易同舒服的

男爵府

09729loklok 發表於 19-4-15 14:28
總之, 我一有時間就做, 好似我而家坐係公司度都一邊做野一邊做腹式呼吸,
又或者坐巴士時都做. 但我覺得訓 ...

可否減肚腩?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝樓主的分享

侯爵府

2018復活節勳章

09729loklok 發表於 19-4-15 12:04
用腹式呼吸法
中醫話係唔正常, 它好 ...

多謝分享

首頁

尾頁

跳至