自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

地產經紀駕車衝行人路輾斷少婦腳

男地產經紀於去年3月在葵涌梨樹路駕駛其寶馬房車時失控鏟上行人路,撞到環手保護兩歲女兒的少婦,而少婦左腳更遭當場輾斷,右腳掌亦需接受截肢手術。司機早前承認一控危險駕駛引致他人身體受嚴重傷害罪,辯方指司機當時因工作繁忙「發雞盲」才會作出「低級錯誤」,郭偉健法官今聽畢辯方進一步求情後,决定不再為被告索取社會服務令報告,故不排除判監的可能性,並把案件押後至4月30日下午判刑。

被告陳曉昇(29歲)被控於2018年3月19日在新界荃灣梨樹路設有交通管制燈的行人過路處危險駕駛,引致女子杜穎楠身體受嚴重傷害。

公爵府

辯方律師今為被告陳曉昇作進一步求情時表示,陳於中學時期讀書差勁,但其女友於他仍是「大細路」時懷孕,及後才默默耕耘專心工作,「半工讀先好彩攞到個地產牌」,如被判監禁被告會失去其經紀牌。辯方指被告在發生涉案事故後下車時更是 「呆咗,嚇到傻咗」,而事故發生前一天被告「做嘢好忙,要做一單交易」,但事故發生一時分神其實是在回家 「攞佣金」途中,惟被法官認為:「攞佣金應該最舒服架喎,唔會有咩緊張嘢架啦!」。

公爵府

辯方律師又指被告在案發前一直捐款無數,並不是臨急抱佛腳突然捐款顯示善心,但當法官問及捐款金額時,辯方才透露被告每年約捐出$100,數年來共捐出$10,210。辯方又指被告於案發後曾路拾不遺令失物成功物歸原主,亦希望透過法庭向傷者致歉。辯方希望法庭接納被告並非壞人,每天亦十分自責,亦不想失去其經紀牌照,冀法庭考慮判社會服務令。

為了急於去拎佣金,咁就害了一個媽媽的一生丶害了一個大好家庭

仲有好有善心地每年捐一百囉,咁都好意思作為求情的理由

唔該法官重判兼吊銷駕駛執照

伯爵府

不知所謂....撞到個女人終身殘廢都唔想坐監.......即係冇悔意...我係官會更加判佢重D

子爵府

公爵府

好少睇新聞會嬲成咁㗎

一次意外,改變左人地一家

侯爵府

water-lily 發表於 19-4-15 13:49
辯方律師又指被告在案發前一直捐款無數,並不是臨急抱佛腳突然捐款顯示善心,但當法官問及捐款金額時,辯方 ...

我記得個媽媽仲好積極

即使坐監,都係無左個地產牌、無左短暫自由
但個媽媽係一世嘅傷殘

公爵府

Lopopo 發表於 19-4-15 14:12
我記得個媽媽仲好積極

即使坐監,都係無左個地產牌、無左短暫自由

坐十次監都補償唔到

珊瑚宮

畀面勳章

water-lily 發表於 19-4-15 14:15
坐十次監都補償唔到

Agreed

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

記得,依位媽媽好堅強

男爵府

但當法官問及捐款金額時,辯方才透露被告每年約捐出$100,數年來共捐出$10,210。

仲好意思拎嚟講

侯爵府

2024年龍年勳章

你一句發雞盲,連累到一個大好家庭.

水晶宮

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

橙汁b 發表於 19-4-15 14:35
但當法官問及捐款金額時,辯方才透露被告每年約捐出$100,數年來共捐出$10,210。

仲好意思拎嚟講 ...

珍珠宮

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

water-lily 發表於 19-4-15 13:49
辯方律師又指被告在案發前一直捐款無數,並不是臨急抱佛腳突然捐款顯示善心,但當法官問及捐款金額時,辯方 ...

好肉酸, 仲好意思講?

佢根本無悔意, 只係怕吊銷地產牌, 判佢坐耐啲, 唔止經紀牌冇, 唔該判佢一生不能駕駛!唔好害人害物。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

琥珀宮

一定要重判

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

睇唔出佢有悔意, 律師教佢咁講啫.
因為自己一時之快, 累咗呢個女人下半生

wcpcelia    發表於 19-4-16 11:42

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

錯就要認,罰應該企定 男人嚟架?!

首頁

尾頁

跳至