心聲留言

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2019新春慶豚圓

希爾達 發表於 19-4-25 12:15
好,谢!
你抱孫未?

不用客氣!

未呀, 未有耐.

男爵府

2019新春慶豚圓

我都入五了, 都係返工放工 做家務.

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

2kidsma 發表於 19-5-29 17:45
我都入五了, 都係返工放工 做家務.
同你一樣,返工,放工,做家務,做運動,種花,初學鋼琴,生活好充實。最緊要係有正能量心態。

333s    發表於 19-6-5 07:53

複式洋房

JoseHui 發表於 19-5-29 18:26
同你一樣,返工,放工,做家務,做運動,種花,初學鋼琴,生活好充實。最緊要係有正能量心態。
...

.攪笑,我都年近五十,學緊鋼琴。

男爵府

我下年50,我學畫畫,有時行山,恆常運動。因為怕身體唔健康,雖然未到停經階段,不過都要作好準備

333s    發表於 19-6-5 07:53

大宅

老婦仁 發表於 19-5-31 17:56
我下年50,我學畫畫,有時行山,恆常運動。因為怕身體唔健康,雖然未到停經階段,不過都要作好準備 ...
無錯,最緊要有健康身體,你就好啦!我已停經了。

琥珀宮

JoseHui 發表於 19-4-15 16:13
踏入50+,仔已大,現開始覺得時間屬於自己。除了返工以外,還可以參加興趣班學吓嘢。唔知Jm有無同感。得閒大 ...

仔多大了? 工作了?

參加興趣班學吓嘢。 任何年紀都需要的。20-70。
得閒 大家交流吓!

參加興趣班。學習數十多年了。 動态, 靜态都有。活到老, 學到老。
持續進修。 本身非聰明人, 腦的記憶現沒以前強。
活學活用, 灵活性變通, 反而愈大愈強。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

回覆 333s 的帖子

仔剛入大學。現感覺自由了,可以比多啲空間自己。屋企部鋼琴擺咗成2年無郁過,自己都有興趣學,當初都掙扎過,怕自己年紀大,怕尷尬。依家普通的歌識彈,識睇小小譜,好有滿足感。唔識時問阿仔,佢都彈吓!
你都好勁,持續學習咁多年。係邊處學而且經濟D?我只識工聯會。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

踏入50+,仔已大,現開始覺得時間屬於自己。除了返工以外,還可以參加興趣班學吓嘢。唔知Jm有無同感。得閒大 ...

我出年入伍, 有工作,身體麻麻,返工來回步行1小時當運動。放工,放假要兼顧家務。自從大病後,感恩仲可以繼續做以上事情

333s    發表於 19-6-11 10:43

大宅

我今年都入五啦!自己有返工,個女中學,功課唔駛跟,時間多咗,上年尾開間網店賣吓DIY Skin Care 和 手工皂,搵D外快,閒時打吓手工皂和Skin Care產品。有隊排球隊打開,每個月都打返一、兩次。

好想再跑返步,以前一個星期跑三、四晩,而家反而好忙,希望可以抽返D時間,每星期跑到兩次。

333s    發表於 19-6-11 10:42

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

JackJoe 發表於 19-6-11 05:03
我今年都入五啦!自己有返工,個女中學,功課唔駛跟,時間多咗,上年尾開間網店賣吓DIY Skin Care 和 手工 ...

手工皂我都有興趣學整,買咗書同部分物料諗住自學,可惜最後都無整到
我囡23歲,最近學人開舖,做阿媽真係擔心佢揾唔到食

琥珀宮

JoseHui 發表於 19-6-5 08:39
回覆 333s 的帖子

仔剛入大學。現感覺自由了,可以比多啲空間自己。屋企部鋼琴擺咗成2年無郁過,自己都有 ...

屋企部鋼琴擺咗成2年無郁過,依家普通的歌識彈,識睇小小譜,唔識時問阿仔,佢都彈吓!good, 自己都D興趣, 去學成功感多D。

持續學習。不易腦退化呀。

係邊處學而且經濟D?
- 運動就參加康体。漁翁撒網 (抽籤率) 才會高D。
順道識D路線。 當行下街。也可以順便買菜回家。
- 靜态/學術性, "自在人生" ; 低收入 (冇資產申查) 申請免學費。
交多D同學仔, 參加些活動。
- 讀下 ERB 培訓局, 學多D, 識多D, 知多D。
- 社区中心, 住宅区, 区議員搞興趣班 /各类活動

- 保健養生, 每周會和朋友上深圳 hea, 食下, 傾下, 交流下, 充下電。
(有興報者, 歡迎參與 relaxation活動) 是免費 free of charge
** 請自備人仔因為 AA 制

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

究竟我是誰 發表於 19-6-11 10:52
手工皂我都有興趣學整,買咗書同部分物料諗住自學,可惜最後都無整到
我囡23歲,最近學人開舖,做 ...

整啦!整啦!整過你會愛上。

大宅

2019勳章

333s 發表於 19-6-11 11:03
屋企部鋼琴擺咗成2年無郁過,依家普通的歌識彈,識睇小小譜,唔識時問阿仔,佢都彈吓!good, 自己都D ...
- 靜态/學術性, "自在人生" ; 低收入 (冇資產申查) 申請免學費。我想問有邊度有得學呢人個課程?

琥珀宮

心語 發表於 19-6-11 12:01
- 靜态/學術性, "自在人生" ; 低收入 (冇資產申查) 申請免學費。我想問有邊度有得學呢人個課程?
...

它有十多年了。

民政事務處, 有書仔。拿回家看一下。

youtube 搜 自在人生自學計劃
听下, 了解一下。

自在人生自學計劃2019
https://www.youtube.com/watch?v=pHvJV85NqsI

男爵府

2019新春慶豚圓

JoseHui 發表於 19-5-29 18:26
...

我都有學鋼琴呀, 大家有共同嗜好喎

大宅

2kidsma 發表於 19-6-12 17:35
我都有學鋼琴呀, 大家有共同嗜好喎
係呀!學咗幾耐?我好蠢呀!雙手好難協調。練好耐,唔練好快唔記得

男爵府

2019新春慶豚圓

JoseHui 發表於 19-6-12 18:46
係呀!學咗幾耐?我好蠢呀!雙手好難協調。練好耐,唔練好快唔記得

以前有學, 但停咗, 而家又學番. 慢慢來, 慢慢練, 加油呀,

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊